poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Pulpety- dwie wersje, plus link do archiwum




Pulpety z kaszy, tofu , orzechów? A czemu nie :D Zapraszam na dwa przepisy i link do trzeciego


Pierwszy przepis pochodzi z bloga - Zdrowie Na Talerzu -Zdrowe przepisy na posiłki i wspólne gotowanie :)
Jest to pierwszy przepis jaki zrobiłam z tej strony ale nie ostatni, pulpety są naprawdę bardzo smaczne. Tylko nie wiem czy smakują podobnie do mięsnych, bo ja takich mięsnych nie jadłam, ale zostawiłam nazwę oryginalną. Przepis cytuję za blogiem Zdrowie Na Talerzu, a nawiasach podaję swoje zmiany , które właściwie dotyczą tylko ilości produktów. Zrobiłam z ½ porcji i tak wyszło ich bardzo dużo. Bardzo polecam

 

PULPETY A LA „MIĘSNE”
1 szklanka orzechów nerkowców (1/2 szklanki, które namoczyłam na noc, rano odsączyłam z wody)
1 szklanka orzechów włoskich(1/2 szklanki, które namoczyłam na noc, rano odsączyłam z wody)
1 bułka grahamka, sucha lub 2 kromki razowego chleba(1 kromka chleba)
1 średnia cebula
1 kostka tofu tj. około 400 gram (200gram)
1/3 szklanki bułki tartej( 3 łyżki)
1 czubata łyżka stołowa białej mąki( 1 łyżka)
5 łyżek zmielonego jasnego siemienia lnianego ( 3 łyżki)
2 ząbki czosnku ( 1 ząbek)
2 łyżki mąki ziemniaczanej( 1 łyżka)
przyprawy: sproszkowana papryka, pieprz, czosnek, cebula, sól – do smaku

1. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju z przyprawami.
2. Orzechy zmielić w młynku do kawy albo w malakserze na proszek.
3. Bułkę namoczyć w wodzie (lub mleku sojowym) i odcisnąć nadmiar wody.
4. Wszystkie składniki dajemy do malaksera i dobrze miksjemy. Jeżeli masa jest zbyt luźna należy dodać więcej bułki tartej. Masę należy odstawić na 15 min aby siemię lniane „wytworzyło klej”. Możemy także dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Formujemy kulki i obtaczamy w mące. Z przepisu wychodzi ok. 30 kulek.(mi z polowy wyszło 25,ale pewnie robiłam mniejsze)
5. Gotować w wywarze z warzyw (Vegetable Broth) ok. 4 min. Podawać z sosem, np. pieczarkowym, pomidorowym lub koperkowym do ziemniaków, ryżu, kasz czy makaronu



Podałam z Uniwersalnym sosem potrójnie pomidorowy (u mnie wersja podwójna) znalezionym na blogu Gotuję

Uniwersalny sos podwójnie pomidorowy

Składniki (na około 2 litry sosu):
2 puszki pomidorów z puszki
1 szklanka przecieru pomidorowego
1/3 szklanki bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku
1 cebula
oliwa z oliwek do smażenia
sól
pieprz
bazylia lub inne ulubione zioła
Wykonanie:
Pomidory zalewamy wrzątkiem, potem zimną wodą i obieramy ze skóry.
Kroimy je w drobną kostkę.
Pomidory z puszki także kroimy (jeżeli są w całości).
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Do bardzo dużej patelni (lub na dnie dużego garnka) wlewamy oliwę i od razu dodajemy czosnek (dzięki temu oliwa przesiąknie zapachem czosnku).
Rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę.
Całość podsmażamy aż cebula się zarumieni (nie dopuszczamy do zbrązowienia czosnku).
Dodajemy pomidory z puszki wraz z sosem, przecier, świeże pomidory oraz bulion.
Całość dusimy przez około 5 minut, jeżeli sos jest za rzadki, gotujemy go przez chwilę bez przykrycia, aż nadmiar wody odparuje.
Na końcu całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Jeżeli lubimy gładki sos, możemy przed dodaniem ziół całość zmiksować.
Sos można przechowywać w lodówce przez parę dni, a po zawekowaniu w słoikach przez parę tygodni (wekujemy bez ziół, dodajemy je tuż przed spożyciem).

Drugi przepis na Pulpety z kaszy jaglanej w pomidorowym sosie jest z forum Wegedzieciak, autorstwa Bronki. Pulpety są znakomite. Cytuję przepis za Bronką



Pulpety z kaszy jaglanej w pomidorowym sosie

- szklanka kaszy jaglanej
- prawie 2 szklanki wody
- cebula podsmażona na oleju
- resztki soczewicy z dnia poprzedniego ok pół szklanki
- szczypiorku troszkę i pietruszki- z trzy łyżki
- tarta bułka- ok 2 łyżki
- sól, majeranek, czosnek, przyprawa do mielonego
(- ja dodaję też 2-4 łyżki kaszy kukurydzianej)

Kaszę ugotowałam w wodzie, dodałam podsmażona cebulę, soczewicę, przyprawy i dobrze wymieszałam. Masa okazała się być średnio gęsta więc dodałam bułkę tartą.(ja też kasze kukurydzianą) Wyszłam gęsta i dość twarda masa. Formowałam kulki gdy była jeszcze ciepła. Gdy ostygły nie były już klejące. Gotowałam krótko w osolonym wrzątku.
Do tego sos pomidorowy.(jak wyżej pasuje jak ulał)



A tu jeszcze link do jeszcze innych pulpetów - Pulpety z sosem koperkowym, Kuchnia w trosce o twoje zdrowie -Kuczek, Sleszyńska, jakie pokazywałam na forum cin cin

23 komentarze:

  1. Alicja, masz dar do szukania kulinarnych perełek :) Miłego wieczoru!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm.... mamy podobne myśli, teraz upewniło mnie aby te pulpety zrobić.
    Jeszcze nie ochłonełam z zachwytu fiołkowych przetworów a tu pyszne pulpety, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne! :)
    Wiesz Alu, że one nawet wyglądają podobnie do mięsnych. Muszą być smaczne z takimi składnikami.
    Ja bym chętnie spróbowała. No i ten sos też mi się bardzo podoba :)

    Buziaki wieczorne :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Kamilka, oj tam , oj tam.:D takie komentarze to są perełki:)))

    Naralis, oj to prawda z tymi podobnymi myślami:)))
    A pulpety warto , bardzo smaczne.
    a fiołki to taki mój fioł:D
    pozdrawiam

    Madzia, no wygladają ,ale czy smakują nie dam głowy :D
    ale smaczne są, nawet bardzo i jedne i drugie i te trzecie linku też:)))
    a sos świetny
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba i ja się na któreś skuszę, wyglądają wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Patyska , dziękuję i polecam , bo smaczne , zdrowe

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja co prawda też Patrycja, ale alias Patyska ;) i jako taka, rzeknę: mniam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Patrycja*, to literówki zmieniły Patrycję na Patyskę :)

    Patyska, bo pasuje Patyska na Patrycję ;D, mniam , mniam , to fakt, pozdrawiam

    Panna Malwinna , o tak zgadzam się , koniecznie zrób
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Dobry pomysł na mój dzisiejszy obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  10. SłodziutkieOkazje , o jak robiłaś?

    OdpowiedzUsuń
  11. wszystkie 3 propozycje bardzo mi się podobają i nie potrafiłabym wybrać tej jednej naj

    OdpowiedzUsuń
  12. Aga-aa, dziękuję, naprawdę polecam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Alcia wiesz co najgorsze jest to że podobają mi się wszystkie trzy przepisy i nie wiem na który się zdecydować :) Ja Ci powiem jak mięsne smakują :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Ewelina , bo wszystkie są smaczne , ja chyba najbardziej lubię te z jaglanki ,ale może dlatego ,ze z nimi praktycznie nie ma roboty, czyli z wygodnictwa:D
    Hm dobra , jak smakują ?

    OdpowiedzUsuń
  15. GENIALNE ! Biorę przepis w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ala, a wiesz, że chdzą za mną właśnie takie pulpety :-) Super danie dla dzieciaków, muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Aluś ale to cudeńka .... chętnie bym spróbowała:) pozdrawiam:) JOla

    OdpowiedzUsuń
  18. jutro robię z kaszy jaglanej. szykuje się smakowity obiadek:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Super przepis, ale rochę zmieniłam:) wyszły smaczne, bardzo:) Następne będą z tofu
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Agnieszko , bardzo się cieszę ,że spróbowałaś i ,ze smakują
    Ja tez jak je robię coś tam zawsze pozmieniam i tak wychudzą super
    Ciekawe czy te z tofu tez tobie posmakują
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Właśnie takich pulpetów szukałam :D Biorę się dziś za pichcenie :)

    OdpowiedzUsuń