sobota, 25 czerwca 2011

Sałatki- imieninowe

Dziś będzie o sałatkach.
W tym roku serwowałam je na imieniny razem z takimi prostymi grzankami z bułki bagietki z duszonymi na maśle z cebulką pieczarkami, zmielone , do tego dużo tartego sera i zapieczone





Sałatki mają różne źródła, jedna jest z fajnej książki, którą przekartkowałam z milion razy, a napisała ją redaktorka rubryki kulinarnej bardzo wiekowych numerów ,,Filipinki”, moje drugie guru w kuchni, pierwszym była moja Babcia.

Następnie sałatka wg przepisy od mojej drogiej kuzynki Justyny, od której mam też przepis na najlepsze ule jakie jadłam i tysiące przegadanych minut przez komórkę.

Później przepis od Quinoamatorki, mistrzyni kuchni wegetariańskiej często wegańskiej,ja uwielbiam blog Marii, a jak go nie kochać jak Maria w opisie ma ,, blog o kuchni wegetariańskiej, pisany dla zabawy i użyteczności oraz dla Ali”*


I prościutka sałatka od Moniki znanej na forum cin cin jako Dziad :D, przyjaźń nasza dawno przekroczyła ramy forum i jest bardzo namacalna, długo bym mogła pisać jakie cuda dostała od Moniki, same rarytasy i unikaty.





Sałatka ryżowa

przepis z książki J. Młynarskiej ,,Nastolatki przyjmują gości”

1 szklanka ryżu
2 ogórki
2 pęczki kopru
2 łyżki oliwy
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Ryz gotujemy na sypko i schładzamy
Ogórki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach lub na cieniutkie plasterki, solimy trochę i odsączamy na sitku z soku.
Ogórki przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, posiekany koperek, ryz ,oliwę, pieprz ,sól i gałkę muszkatołowa do smaku, majonez, mieszamy i schładzamy przed podaniem









Sałatka z uszkami

przepis od mojej kuzynki Justyny

½ kapusty pekińskiej lub mniej zwykłej-poszatkować
1 papryka surowa lub po pół w dwóch kolorach-posiekać
trochę ugotowanych różyczek brokułów
kawałek posiekanego pora
trochę zielonej siekanej pietruszki
1opakowanie pierożków z kapustą i grzybami- mrożone lub włoskie pierożki suszone z grzybami- ugotować i przelać wodą
1łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
Przyprawa francuska lub włoska do sałatek Knorra
Połączyć wszystkie składniki , ew. doprawić pieprzem i sola , podawać









Cytrynowa sałatka z orkiszu i kukurydzy (6-8 porcji)

przepis Marii z Kasza Prodżekt

300 g przebranych i umytych ziaren orkiszu
1 puszka kukurydzy
4-5 łyżek oleju
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki przyprawy curry albo colombo (można też dać po pół łyżeczki kurkumy, mielonego kuminu, mielonej kolendry i kozieradki)
świeżo zmielony pieprz do smaku
sok z 3/4 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
dużo posiekanych świeżych ziół - na przykład natka pietruszki, szczypiorek, tymianek( u mnie tez trochę bazylii)

Orkisz namoczyć na noc, następnego dnia ugotować do miękkości w nowej wodzie (zajmie to 1h). Ugotowane ziarna osączyć i wystudzić.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć przez kilka sekund przyprawy, dodać orkisz i sól. Wymieszać i smażyć, aż cała kasza dokładnie pokryje się olejem.
Orkisz przełożyć do miski, wymieszać z resztą składników, doprawić do smaku. Najlepiej smakuje po schłodzeniu.( mi bardzo tez smakowała taka gorąca sałatka :D)









Prosta sałatka z pieczarek, jajek i szczypioru

przepis mojej przyjaciółki Moniki

500g pieczarek
5-5 jajek
szczypior ( pęczek ,nawet i dwa j )
majonez
sól , pieprz

cytuję Monikę ,,
pieczarki wrzuca się na chwile na wrzątek, nabierają wtedy fajnego aromatu, kroi się je w kostkę, do tego jajka na twardo również w kostkę i szczypior ten gruby od cebuli i do tego majonez, sol , pieprz. Proste i bardzo dobre.”


21 komentarzy:

  1. Aluś, sto lat,sto lat,sto lat......!!!!!
    Mogę sie poczęstować ?

    OdpowiedzUsuń
  2. szczególnie kusi mnie ta ryżowe z koperkiem! zapisuje do wypróbowania:))) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne sałatki. Ja tylko zamienię majonez na jogurt i będzie good :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu , kochana dziękuje :)
    To której nakładać?

    Goh., ta z koperkiem jest bardo delikatna i daje się jej zjeść bardzo dużo , bo jakoś tak dobrze wchodzi:D

    Papaya, jest mi bardzo miło.Oczywiście ,że można zamienić ten majonez na jogurt :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Aluś, te sałatki są kochana obłędne! Wszystkie.Chętnie bym każdej skosztowała i jak wiesz, chętnie zostałabym Twoim gościem, tak na kilka dni;-). Bym mogła spróbować wszystkiego co gotujesz,a potem to już lustro nie byłoby potrzebne ;-).
    Buziaki Kochana i wszystkiego naj. Ty wiesz :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Madzia, takie słowa to by uśmiech wywołały u największego ponuraka , a u mnie gębicha śmieje się od ucha do ucha , niestety mocniej już nie idzie się śmiać :D
    Madzia , ha ha no na jeden dzień to mało , masz racje
    E lustro pewnie ,że nie potrzebne człowiek tylko się stresuje malutką oponką :D
    Madzia tysiąc buziaków dla Ciebie*

    OdpowiedzUsuń
  7. Alu, każdej po trochu.A co!
    Cmok!

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu , już się robi:)
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  9. Alus kochana jeszcze raz wszystkiego najlepszego:**** No to teraz częstuję sie sałateczkami, i tymi pysznymi graznkami przygotowanymi do nich:) pysznie tam u Ciebie było:) Buziaki:**

    OdpowiedzUsuń
  10. Anitka, bardzo dziękuję wspaniałej kompance:)od pieczenia :)
    Sałatki były bardzo smaczne , to fakt:)A grzanki są już kultowe i choć takie proste to wszyscy ich żądają i jedzą tonami :D

    OdpowiedzUsuń
  11. robię podobne bagietki, tak zamiast zapiekanek. ich mała wielkość to zdecydowany plus na imprezach :)
    co do sałatek, strasznie podoba mi się ostatnia!

    OdpowiedzUsuń
  12. Kaś, prawda ,że schodzą jak szalone te grzanki?
    Ta sałatka ostatnia jest chyba najłatwiejsza , najszybsza , ale równie pyszna jak pozostałe :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ostatnią sałatkę znam, a przemówiła do mnie bardzo ta orkiszowa, NO i grzanki też :)

    OdpowiedzUsuń
  14. To i ja przyłączam się do spóźnionych życzeń...Niech nam Ala w zdrowiu i radości dalej przedstawia takie pyszności:)
    Sałatki jak zawsze wspaniałe i kolorowe a moją faworyta to ta z kukurydzą , bo ja kukurydzę to lubię tak samo jak fasolki ;D Zawsze i dużo ;D

    OdpowiedzUsuń
  15. Kabamaiga , ja ta ostatnia robię od 3 lat dość często na różne imprezki :)
    Ta orkiszowa jest pyszna i bardzo zdrowa ,ma sporo błonnika np :D
    a grzanki to polecam od zawsze

    Beatko , dziękuję , dziękuję:))
    a ta kukurydziana pyszna jest , mi smakowała tez jako nie sałatka,a danie na gorąco :D

    OdpowiedzUsuń
  16. sałatki z grzankami...aż ślinka leci...
    wszystkiego dobrego imieninowego :)))

    OdpowiedzUsuń
  17. takie sałatki zawsze znajdą u mnie zwolenników :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Alu, ale ze mnie niewychowana gapa :( Wszystkiego najlepszego, moja droga! Gwiazdki z nieba :-* Menu bardzo mi się podoba. PS. Zapiekanki maznęłabym keczupem ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Aulik, jest mi bardzo milo to czytać i dziękuję ,za życzenia

    Paula, a wiesz u mnie też, fajni są goście co jedzą i ejszcze chwalą , no nie?:)

    Maria, e tam gapa :))) Kochana a nie gapa, takie życzenia to lubię :)))
    Dziękuję
    p.s o tak niektórzy mazali miałam nawet słoiczek ostatni takiego domowego wg przepisu co Tatter pokazywała i taki lokalny , całkiem smaczny , ba w składzie ma nawet warzywka :D

    OdpowiedzUsuń
  20. chyba wypróbuję dzisiaj tą z orkiszu :) jaki olej do niej dajesz? rzepakowy? chyba najlepszy, nie? bo rzepakowy nie ma smaku, ani zapachu...

    OdpowiedzUsuń
  21. tartinka, mi i moim gościom bardzo smakowała ta sałatka , a oklej może być rzepakowy , ryżowy i pestek winogron

    OdpowiedzUsuń