Dziś będzie o sałatkach.
W tym roku serwowałam je na imieniny razem z takimi prostymi grzankami z bułki bagietki z duszonymi na maśle z cebulką pieczarkami, zmielone , do tego dużo tartego sera i zapieczone
Sałatki mają różne źródła, jedna jest z fajnej książki, którą przekartkowałam z milion razy, a napisała ją redaktorka rubryki kulinarnej bardzo wiekowych numerów ,,Filipinki”, moje drugie guru w kuchni, pierwszym była moja Babcia.
Następnie sałatka wg przepisy od mojej drogiej kuzynki Justyny, od której mam też przepis na najlepsze ule jakie jadłam i tysiące przegadanych minut przez komórkę.
Później przepis od Quinoamatorki, mistrzyni kuchni wegetariańskiej często wegańskiej,ja uwielbiam blog Marii, a jak go nie kochać jak Maria w opisie ma ,, blog o kuchni wegetariańskiej, pisany dla zabawy i użyteczności oraz dla Ali”*
I prościutka sałatka od Moniki znanej na forum cin cin jako Dziad :D, przyjaźń nasza dawno przekroczyła ramy forum i jest bardzo namacalna, długo bym mogła pisać jakie cuda dostała od Moniki, same rarytasy i unikaty.
Sałatka ryżowa
przepis z książki J. Młynarskiej ,,Nastolatki przyjmują gości”
1 szklanka ryżu
2 ogórki
2 pęczki kopru
2 łyżki oliwy
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Ryz gotujemy na sypko i schładzamy
Ogórki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach lub na cieniutkie plasterki, solimy trochę i odsączamy na sitku z soku.
Ogórki przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, posiekany koperek, ryz ,oliwę, pieprz ,sól i gałkę muszkatołowa do smaku, majonez, mieszamy i schładzamy przed podaniem
Sałatka z uszkami
przepis od mojej kuzynki Justyny
½ kapusty pekińskiej lub mniej zwykłej-poszatkować
1 papryka surowa lub po pół w dwóch kolorach-posiekać
trochę ugotowanych różyczek brokułów
kawałek posiekanego pora
trochę zielonej siekanej pietruszki
1opakowanie pierożków z kapustą i grzybami- mrożone lub włoskie pierożki suszone z grzybami- ugotować i przelać wodą
1łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
Przyprawa francuska lub włoska do sałatek Knorra
Połączyć wszystkie składniki , ew. doprawić pieprzem i sola , podawać
Cytrynowa sałatka z orkiszu i kukurydzy (6-8 porcji)
przepis Marii z Kasza Prodżekt
300 g przebranych i umytych ziaren orkiszu
1 puszka kukurydzy
4-5 łyżek oleju
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki przyprawy curry albo colombo (można też dać po pół łyżeczki kurkumy, mielonego kuminu, mielonej kolendry i kozieradki)
świeżo zmielony pieprz do smaku
sok z 3/4 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
dużo posiekanych świeżych ziół - na przykład natka pietruszki, szczypiorek, tymianek( u mnie tez trochę bazylii)
Orkisz namoczyć na noc, następnego dnia ugotować do miękkości w nowej wodzie (zajmie to 1h). Ugotowane ziarna osączyć i wystudzić.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć przez kilka sekund przyprawy, dodać orkisz i sól. Wymieszać i smażyć, aż cała kasza dokładnie pokryje się olejem.
Orkisz przełożyć do miski, wymieszać z resztą składników, doprawić do smaku. Najlepiej smakuje po schłodzeniu.( mi bardzo tez smakowała taka gorąca sałatka :D)
Prosta sałatka z pieczarek, jajek i szczypioru
przepis mojej przyjaciółki Moniki
500g pieczarek
5-5 jajek
szczypior ( pęczek ,nawet i dwa j )
majonez
sól , pieprz
cytuję Monikę ,,
pieczarki wrzuca się na chwile na wrzątek, nabierają wtedy fajnego aromatu, kroi się je w kostkę, do tego jajka na twardo również w kostkę i szczypior ten gruby od cebuli i do tego majonez, sol , pieprz. Proste i bardzo dobre.”
Aluś, sto lat,sto lat,sto lat......!!!!!
OdpowiedzUsuńMogę sie poczęstować ?
szczególnie kusi mnie ta ryżowe z koperkiem! zapisuje do wypróbowania:))) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńŚwietne sałatki. Ja tylko zamienię majonez na jogurt i będzie good :D
OdpowiedzUsuńAniu , kochana dziękuje :)
OdpowiedzUsuńTo której nakładać?
Goh., ta z koperkiem jest bardo delikatna i daje się jej zjeść bardzo dużo , bo jakoś tak dobrze wchodzi:D
Papaya, jest mi bardzo miło.Oczywiście ,że można zamienić ten majonez na jogurt :)))
Aluś, te sałatki są kochana obłędne! Wszystkie.Chętnie bym każdej skosztowała i jak wiesz, chętnie zostałabym Twoim gościem, tak na kilka dni;-). Bym mogła spróbować wszystkiego co gotujesz,a potem to już lustro nie byłoby potrzebne ;-).
OdpowiedzUsuńBuziaki Kochana i wszystkiego naj. Ty wiesz :*
Madzia, takie słowa to by uśmiech wywołały u największego ponuraka , a u mnie gębicha śmieje się od ucha do ucha , niestety mocniej już nie idzie się śmiać :D
OdpowiedzUsuńMadzia , ha ha no na jeden dzień to mało , masz racje
E lustro pewnie ,że nie potrzebne człowiek tylko się stresuje malutką oponką :D
Madzia tysiąc buziaków dla Ciebie*
Alu, każdej po trochu.A co!
OdpowiedzUsuńCmok!
Aniu , już się robi:)
OdpowiedzUsuńbuziaki
Alus kochana jeszcze raz wszystkiego najlepszego:**** No to teraz częstuję sie sałateczkami, i tymi pysznymi graznkami przygotowanymi do nich:) pysznie tam u Ciebie było:) Buziaki:**
OdpowiedzUsuńAnitka, bardzo dziękuję wspaniałej kompance:)od pieczenia :)
OdpowiedzUsuńSałatki były bardzo smaczne , to fakt:)A grzanki są już kultowe i choć takie proste to wszyscy ich żądają i jedzą tonami :D
robię podobne bagietki, tak zamiast zapiekanek. ich mała wielkość to zdecydowany plus na imprezach :)
OdpowiedzUsuńco do sałatek, strasznie podoba mi się ostatnia!
Kaś, prawda ,że schodzą jak szalone te grzanki?
OdpowiedzUsuńTa sałatka ostatnia jest chyba najłatwiejsza , najszybsza , ale równie pyszna jak pozostałe :)
Ostatnią sałatkę znam, a przemówiła do mnie bardzo ta orkiszowa, NO i grzanki też :)
OdpowiedzUsuńTo i ja przyłączam się do spóźnionych życzeń...Niech nam Ala w zdrowiu i radości dalej przedstawia takie pyszności:)
OdpowiedzUsuńSałatki jak zawsze wspaniałe i kolorowe a moją faworyta to ta z kukurydzą , bo ja kukurydzę to lubię tak samo jak fasolki ;D Zawsze i dużo ;D
Kabamaiga , ja ta ostatnia robię od 3 lat dość często na różne imprezki :)
OdpowiedzUsuńTa orkiszowa jest pyszna i bardzo zdrowa ,ma sporo błonnika np :D
a grzanki to polecam od zawsze
Beatko , dziękuję , dziękuję:))
a ta kukurydziana pyszna jest , mi smakowała tez jako nie sałatka,a danie na gorąco :D
sałatki z grzankami...aż ślinka leci...
OdpowiedzUsuńwszystkiego dobrego imieninowego :)))
takie sałatki zawsze znajdą u mnie zwolenników :)
OdpowiedzUsuńAlu, ale ze mnie niewychowana gapa :( Wszystkiego najlepszego, moja droga! Gwiazdki z nieba :-* Menu bardzo mi się podoba. PS. Zapiekanki maznęłabym keczupem ;)
OdpowiedzUsuńAulik, jest mi bardzo milo to czytać i dziękuję ,za życzenia
OdpowiedzUsuńPaula, a wiesz u mnie też, fajni są goście co jedzą i ejszcze chwalą , no nie?:)
Maria, e tam gapa :))) Kochana a nie gapa, takie życzenia to lubię :)))
Dziękuję
p.s o tak niektórzy mazali miałam nawet słoiczek ostatni takiego domowego wg przepisu co Tatter pokazywała i taki lokalny , całkiem smaczny , ba w składzie ma nawet warzywka :D
chyba wypróbuję dzisiaj tą z orkiszu :) jaki olej do niej dajesz? rzepakowy? chyba najlepszy, nie? bo rzepakowy nie ma smaku, ani zapachu...
OdpowiedzUsuńtartinka, mi i moim gościom bardzo smakowała ta sałatka , a oklej może być rzepakowy , ryżowy i pestek winogron
OdpowiedzUsuń