czwartek, 23 września 2010

Kotlety z grzybami i sałatka z buraczków



,,Przemytnicy Marchewki, Groszku i Soczewicy "to jedna z tych książek co podbiła moje serce(ach jak ja ją lubię ) i podniebienie (jakie w niej przepisy, jakie z tych przepisów pyszności wychodzą)


Monika i Maciek gotują też co poniedziałek w TVN Dzień Dobry i tam też można spotkać ich znakomite przepisy. Tak jak te kotlety –najbardziej grzybowe i najsmaczniejsze jakie jadłam. Bardzo polecam


KOTLETY GRZYBOWE

Przepis-Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło

1 kg grzybów
garść grzybów suszonych
2 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cebula
1 mała kajzerka
1 szklanki mleka
3 łyżki mąki grochowej
2 łyżki śmietany 12%
płaska łyżeczka soli
1 łyżeczki mielonego pieprzu
oliwa do smażenia
bułka tarta do obtoczenia kotletów

Przygotowanie:
Starannie oczyszczone grzyby oraz cebulę bardzo drobno szatkujemy i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy. Kajzerkę namaczamy w mleku i razem z mąką grochową, solą i pieprzem miksujemy w blenderze. Powstałą masę mieszamy ze śmietaną, grzybami, cebulą i zmielonymi na proszek grzybami suszonymi. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie na złocisty kolor.



A do kotletów można podać niezwykle prostą i wyjątkowo pyszną sałatkę z buraczków
Przepis pochodzi z strony Dobre Miejsce, uważam ,że nazwa wyjątkowo trafiona
Bardzo lubię tu zaglądać i to nie tylko w celu poszukiwania bardzo smacznych przepisów, ale też za tzw. całokształt



NASZE ULUBIONE BURACZKI( moje też i nie tylko moje)

Przepis -Magdalena Beata Mól

1 kg młodych buraczków, kilka gałązek natki, koperku i liści młodego selera, oliwa, ocet balsamiczny(jabłkowy , winny tez może być ), mielony kmin rzymski, chili, sól

obrane buraczki gotujemy( ja gotuję buraczki do sałatek umyte,ale w skórce, studzę i obieram), studzimy i kroimy w grubą kostkę( ja starłam na tarce w plastry), skrapiamy oliwą, przyprawiamy kminem (ok. 1 łyżka stołowa), szczyptą chili i solą, dodajemy posiekaną zieleninę i ocet balsamiczny; wszystkie składniki mieszamy i zostawiamy sałatkę na kilka godzin w lodówce.

21 komentarzy:

  1. Mam nadzieję, że kiedyś i wspomniana książka się u mnie pojawi :) skoro takie pyszne kotlety z niej wychodzą :) trzeba jeszcze tylko namówić Tatę, żeby się znowu na grzyby wybrał...

    OdpowiedzUsuń
  2. widziałam ich ostatnio w poniedziałek w DDTVN, nie wiedziałam jednak że to ich książka bo o niej słyszałam jakiś czas temu (: trzeba się będzie rozejrzeć w księgarni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Alciu a to te kotleciki - wspaniale się prezentują, chyba sobie sprawię taką książeczkę :)

    Buraczkowa sałatka też fajnie wygląda wiesz - i ja dziś buraczki robiłam ale takie do słoików na zimę :)

    serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Alu, przepis na kotlety obledny. Zapisuje i bede robic :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis. Rozumiem, że gatunek grzybów nie ma znaczenia?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakei fajne te kotleciki! Z całą pewnością by mi smakowały ,bo ja grzybki bardzo lubię :)
    I buraczki pyszne. No, Alu na obiadek bym wstąpiła bardzo chętnie:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Amarantka, tam tylko takie same fajne przepisy , naprawdę świetna książka

    Viri , fajnie gotują co?I są tacy naturalni , lubię sobie obejrzeć choć te króciutkie filmy co są na stronie TVNDD
    Tak , tak to ich książka

    Ewelka , tak i nie , tzn pierwszy raz zrobiłam te z tych grzybów co się pytałam czy gotować
    a te robiłam z podgrzybków, prawdziwków i opieniek
    Ta sałatka to mistrzostwo świata
    Bardzo jestem ciekawa tej twojej na zimę

    Anoushka, dziękuję za komplementy :)))
    I bardzo ,ale bardzo miło jest mi ciebie widzieć***

    lashqueen, tak nie ma znaczenia , tylko takie grzyby jak maślaki czy zajączki , lepiej obgotować , odcedzić , wycisnąć i zmielić bo są takie śluzowate i źle się smażą

    OdpowiedzUsuń
  8. Majanko , to mamy bardzo podobny gust i myślę ,że u mnie byś głodna nie była :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Alu, to ja poproszę taki kotlecik i odrobinę buraczkowej sałatki.Dopiero wróciłam i głód mnie zżera! Zwłaszcza,jak patrzę na Twoje pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  10. Amber , częstuj się :)
    Dziękuję za miły komentarz *

    OdpowiedzUsuń
  11. też bardzo lubię tą książkę i często się nią inspiruję :)

    A tych kotletów jeszcze nie próbowałam.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajna jest ta książka, kupiłam ją od razu jak ją wydali, bo na naszym rynku wege książki to jednak ciągle mniejszość. Tylko ten dział dla dzieci jest trochę bez sensu, bo za dużo smażeniny. Ale poza tym też ją lubię.

    OdpowiedzUsuń
  13. Sisters4cooking ,ja sporo już z tej książki przepisów zrobiłam
    Te kotlety to nie z książki , tylko z programu w TVNDD, przepis bardzo świeżutki jeszcze :P

    Zielenina , ja też kupiłam w dniu premiery , nawet jak poszłam do empiku i spytałam czy już jest , Pani do komputera i mi powiada ,że nie maja tej książki ,,zwolennicy..." to ja ,ze to ,,przemytnicy ..." i okazało się ,że jest :DDD

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszny zestaw. Kuszący. Buraki pewnie zrobię neidługo, bo uwielbiam je, a w kółko robię tak samo. Tym razem będa nieco inne, fajnie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Krokodyl,te buraki są przepyszne , naprawdę bardzo polecam

    OdpowiedzUsuń
  16. Kotleciki już sobie zapisuję, brzmią pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Margot a czy oni w tej książce piszą też jak przemycić szpinak, cukinię i paprykę? Bo jeśli tak, to ja migiem muszę ją zakupić.

    OdpowiedzUsuń
  18. Aklat, są pyszne , najbardziej grzybowe jakie zrobiłam i jakie jadłam

    Kabamaiga , jak najbardziej , zwłaszcza o szpinaku , ale cukinia i papryka tez jest

    OdpowiedzUsuń
  19. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  20. Najpierw była ta książka, później o deserach tych dwóch państwa.
    Mniam - kotlety, robię się głodna!:D

    OdpowiedzUsuń
  21. tak mam obie , a kotlety wymiatają

    OdpowiedzUsuń