sobota, 25 września 2010

Bawarski placek z węgierkami czyli Weekendowa cukiernia we wrześniu



I oto placek bawarski z węgierkami czyli świetna propozycja Carmelliny, gospodyni wrześniowej edycji WC Poleczki
Ja się przyznam ,że takie ciasta kocham najbardziej , proste , nie wymyślne , z owocami ,ach naprawdę prosty ,ale przepyszny placek
Polecam !



Przepis podaję za Carmelliną ,a moje minimalne zmiany w nawiasie


Bawarski placek z węgierkami

- 20 g świeżych drożdży
- 200 ml letniego mleka
- 400 g mąki( dosypałam ok. 50 g więcej ,a ponadto 200g mąki zamieniłam na mąkę krupczatkę)
- szczypta soli
- 1 jajko
- 100 g cukru + 1 łyżka
- 75 g roztopionego masła
- 1,25 kg węgierek
- 50 g posiekanych migdałów
- 1/2 łyżeczki cynamonu(kardamonu i to cała łyżeczka)
Drożdże rozrobić z mlekiem i 1 łyżką cukru i odstawić na 15 min, by zaczyn zaczął pracować.
Połowę mąki, sól, jajo i 75 g cukru wymieszać z rozczynem drożdżowym i roztopionym masłem. Wyrobić ciasto, dodając stopniowo pozostałą mąkę. (Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski; jeżeli się klei, należy dosypać trochę więcej mąki).
Pozostawić ciasto pod przykryciem przez 30 min do wyrośnięcia.
Węgierki umyć, osuszyć, wypestkować i przekroić na ćwiartki.
Ciasto energicznie zagnieść, by je odpowietrzyć, a następnie rozwałkować.
Standardową blachę posmarować masłem i rozłożyć na niej równomiernie rozwałkowane ciasto.
Na cieście ułożyć śliwki, posypać migdałami.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st. C. Piec ciasto na dolnym poziomie piekarnika przez 30 min.
Pozostały cukier wymieszać z cynamonem(kardamonem) i posypać nim jeszcze ciepłe, upieczone ciasto.



Mniam , mniam

12 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda! Ciekawa jestem smaku śliwek i kardamonu w jednym cieście.
    Ściskam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu , dziękuję
    ajesli chodzi o sliwki i kardamon to razem poezja , ja juz nie pierwszy raz je łaczyłam
    np tu
    http://kuchniaalicji.blogspot.com/2009/08/nie-ma-jak-letnie-owocowe-ciasta.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie, ze śliwkami i kardamonem tamto jest. Nawet są pistacje:) Jakoś mi umknęło. Nie wiem jak to się stało?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. tak , tak jeszcze tam są pistacje,ale ten z migdałami , ten dzisiejszy jest świetny , prost i taki pyszny normalnie pyszny

    OdpowiedzUsuń
  5. Alcia, piękny :D
    Ja też chciałam upiec, ale nie wiem czy się uda, wytrawnie, z cebulą, może papryką, bo amazake się nie uda, 1/3 kiełków wystartowała tylko :/

    OdpowiedzUsuń
  6. Alcia nienawidzę Cię :P
    Ja jeszcze nie mam :]
    Ale za to właśnie mi rośnie ciasto drożdżowe na bułeczki z JABŁKAMI możesz mi zazdrościć :DDDDD

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie Ci wyszedł Alu! Apetyczny i smaczny placuszek:)
    Bardzo mi się podoba:)) Fajny pomysł z kardamonem:)

    Buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
  8. Alu, mnie te dodatki powaliły! Piękny pomysł.Ciasto na pewno zyskało.
    Pogodnej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
  9. Asia , pewnie ,że wyjdzie z cebulą i innymi warzywami
    p.s ja się przyznam ,że jeszcze nawet tej pszenicy nie kupiłam :(

    Polcia , za raz nie nienawidzę :P miało być chyba nie widzę ciebie ,ale strasznie się cieszę ,że masz takie fajne ciasto co:DDDD
    Te jakie bułki pieczesz bo już zazdroszczę wiesz?

    Majanko , oj pyszny on
    wiesz ja od czasu jak połączyłam śliwki z kardamonem to tak robię często

    Amber, dziękuję ślicznie
    p.s życzenia się spełniają , u mnie świeci piękne słońce

    OdpowiedzUsuń
  10. zawsze dodaję kardamon do jabłek, muszę spróbować ze śliwkami!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak ja lubię tak pokrojone migdały:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jswm , z śliwkami to jeszcze lepiej współgra :P

    Olciaky vel Olcik , ja tez :D

    OdpowiedzUsuń