sobota, 25 września 2010
Bawarski placek z węgierkami czyli Weekendowa cukiernia we wrześniu
I oto placek bawarski z węgierkami czyli świetna propozycja Carmelliny, gospodyni wrześniowej edycji WC Poleczki
Ja się przyznam ,że takie ciasta kocham najbardziej , proste , nie wymyślne , z owocami ,ach naprawdę prosty ,ale przepyszny placek
Polecam !
Przepis podaję za Carmelliną ,a moje minimalne zmiany w nawiasie
Bawarski placek z węgierkami
- 20 g świeżych drożdży
- 200 ml letniego mleka
- 400 g mąki( dosypałam ok. 50 g więcej ,a ponadto 200g mąki zamieniłam na mąkę krupczatkę)
- szczypta soli
- 1 jajko
- 100 g cukru + 1 łyżka
- 75 g roztopionego masła
- 1,25 kg węgierek
- 50 g posiekanych migdałów
- 1/2 łyżeczki cynamonu(kardamonu i to cała łyżeczka)
Drożdże rozrobić z mlekiem i 1 łyżką cukru i odstawić na 15 min, by zaczyn zaczął pracować.
Połowę mąki, sól, jajo i 75 g cukru wymieszać z rozczynem drożdżowym i roztopionym masłem. Wyrobić ciasto, dodając stopniowo pozostałą mąkę. (Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski; jeżeli się klei, należy dosypać trochę więcej mąki).
Pozostawić ciasto pod przykryciem przez 30 min do wyrośnięcia.
Węgierki umyć, osuszyć, wypestkować i przekroić na ćwiartki.
Ciasto energicznie zagnieść, by je odpowietrzyć, a następnie rozwałkować.
Standardową blachę posmarować masłem i rozłożyć na niej równomiernie rozwałkowane ciasto.
Na cieście ułożyć śliwki, posypać migdałami.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st. C. Piec ciasto na dolnym poziomie piekarnika przez 30 min.
Pozostały cukier wymieszać z cynamonem(kardamonem) i posypać nim jeszcze ciepłe, upieczone ciasto.
Mniam , mniam
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pysznie wygląda! Ciekawa jestem smaku śliwek i kardamonu w jednym cieście.
OdpowiedzUsuńŚciskam serdecznie!
Kasiu , dziękuję
OdpowiedzUsuńajesli chodzi o sliwki i kardamon to razem poezja , ja juz nie pierwszy raz je łaczyłam
np tu
http://kuchniaalicji.blogspot.com/2009/08/nie-ma-jak-letnie-owocowe-ciasta.html
Faktycznie, ze śliwkami i kardamonem tamto jest. Nawet są pistacje:) Jakoś mi umknęło. Nie wiem jak to się stało?:)
OdpowiedzUsuńtak , tak jeszcze tam są pistacje,ale ten z migdałami , ten dzisiejszy jest świetny , prost i taki pyszny normalnie pyszny
OdpowiedzUsuńAlcia, piękny :D
OdpowiedzUsuńJa też chciałam upiec, ale nie wiem czy się uda, wytrawnie, z cebulą, może papryką, bo amazake się nie uda, 1/3 kiełków wystartowała tylko :/
Alcia nienawidzę Cię :P
OdpowiedzUsuńJa jeszcze nie mam :]
Ale za to właśnie mi rośnie ciasto drożdżowe na bułeczki z JABŁKAMI możesz mi zazdrościć :DDDDD
Pięknie Ci wyszedł Alu! Apetyczny i smaczny placuszek:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba:)) Fajny pomysł z kardamonem:)
Buziaki:*
Alu, mnie te dodatki powaliły! Piękny pomysł.Ciasto na pewno zyskało.
OdpowiedzUsuńPogodnej niedzieli!
Asia , pewnie ,że wyjdzie z cebulą i innymi warzywami
OdpowiedzUsuńp.s ja się przyznam ,że jeszcze nawet tej pszenicy nie kupiłam :(
Polcia , za raz nie nienawidzę :P miało być chyba nie widzę ciebie ,ale strasznie się cieszę ,że masz takie fajne ciasto co:DDDD
Te jakie bułki pieczesz bo już zazdroszczę wiesz?
Majanko , oj pyszny on
wiesz ja od czasu jak połączyłam śliwki z kardamonem to tak robię często
Amber, dziękuję ślicznie
p.s życzenia się spełniają , u mnie świeci piękne słońce
zawsze dodaję kardamon do jabłek, muszę spróbować ze śliwkami!
OdpowiedzUsuńJak ja lubię tak pokrojone migdały:)
OdpowiedzUsuńJswm , z śliwkami to jeszcze lepiej współgra :P
OdpowiedzUsuńOlciaky vel Olcik , ja tez :D