piątek, 14 maja 2010

Ciasto z rabarbarem na cieście francuskim czyli WC w maju





Ciasto dawno już zjedzone i czas najwyższy ,żeby się pochwalić ,że upiekłam
Ewelosa w tym miesiącu gospodarzy Weekendowej Cukierni Poleczki
Wybrała dwa fajne przepisy- ja zrobiłam te z rabarbarem i pyszne było , takie tortowe, z lekka wykwintne, polecam
Pierwszego dnia( i z tego dnia są zdjęcia) ciut kiepsko się kroiło , na drugi dzień idealnie Ciasto jest mało słodkie, kwaskowe , po prostu pyszne

Przepis podaję za Ewelosą


Ciasto z rabarbarem na cieście francuskim
Składniki:

450 g ciasta francuskiego
180 g mąki
100 g masła
130 g cukru
1 jajko
¼ łyżeczki cynamonu
szczypta soli
350 g soku pomarańczowego
750 g rabarbaru
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
400 g śmietany kremówki
2 opakowania zagęstnika do śmietany – ja używam śmietan fixa


Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie dzielimy na dwie takie same porcje.
Jedną połowę smarujemy lekko roztrzepanym białkiem i pieczemy 12-15 minut w 200’C.

Mąkę mieszamy z roztopionym masłem, 80 g cukru, cynamonem, szczyptą soli. Zagniatamy kruszonkę.

Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki. Proszek budyniowy mieszamy z 50 ml soku.
Resztę soku i cukru gotujemy z rabarbarem przez około 7 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z budyniem. Mieszamy chwilę aż się nam masa zagotuje a następnie studzimy.

Masę rabarbarową rozsmarowujemy na upieczonym blacie. Schładzamy w lodówce.

Drugą surową część ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 20 minut w 200’C. Studzimy i kroimy na 12 porcji – ja radziłabym pokroić ciasto przed pieczeniem.

Kremówkę ubijamy z śmietan fixem – możecie dodać 2 łyżki cukru pudru. Wykładamy na rabarbar i przykrywamy blatem z kruszonką. Całość posypujemy cukrem pudrem.

24 komentarze:

  1. Alicjo piękne poprostu :)ależ się cieszę że upiekłaś :)

    Smaczne prawda?

    serdecznie pozdrawiam i biorę się za syrop ze stokrotek :P

    OdpowiedzUsuń
  2. bez i nadzienie są zachwycające

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bajecznie :)
    A ja chyba je sobie przerobie na cisto kruche zamiast francuskiego... Będzie też chyba OK?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewelosa, oj pyszne , to prawda i tylko prawda :)

    Asieja , dziękuję

    Mafilka , będzie dobrze , tak myślę
    Jakieś domowe pół francuskie też będzie dobrze z tym gotowym jest jednak najszybciej :D

    OdpowiedzUsuń
  5. doskonały miałaś pomysł z ta pianką śmietanową :) nadzienie również zachwyca!

    OdpowiedzUsuń
  6. My , pomysł z pianką nie mój ,ale potwierdzam ,że doskonały
    Nadzienie chciałam ,żeby było różowe ,ale miałam zielony rabarbar ,ale i tak wyglądało smacznie
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. o matko! co za ciacho wypasione, bardzo apetycznie się prezentuje mimo trudności w krojeniu jak piszesz... mlask!
    buziak.

    OdpowiedzUsuń
  8. O musi być smaczne !!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda tak, że natychmiast by się zjadło:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ładne ciacho, Alu!
    A ja nareszcie kupiłam rabarbar. ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. No niesamowicie pysznie się prezentuje!
    Chyba wezmę sobie kawałeczek...

    OdpowiedzUsuń
  12. Alu, jak Ci pięknie wyszło to ciasto. Masz prawdziwy telent w rączkach. Brawo. :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Margot wygląda cudownie pysznie! ja właśnie myślę, o tym cieście i czekałam, aż ktoś zrobi, żeby sobie pooglądać;)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Viridianka, dokładnie takie wypasione ,ale nie przeładowane , smakuje lekko i świeżo , polecam

    Ivon , o tak bardzo smaczne

    Wiosenka, dziękuję :)))

    Zaytoon , bardzo polecam to ciasto

    Amber , bardzo dziękuję i wiesz co? Chętnie bym poczęstowała ,ale już go nie ma :D

    Poswix, aż się zaróżowiłam, dziękuje

    Atina, rób , rób , zobaczysz jakie jest smaczne

    Liska , ślicznie dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  15. jakby ja ten spód dopadła... ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pięknie Ci wyszło to ciasto Alu! Bardzo mi się podoba:)
    Mówisz, ze takie smaczne?
    Ja sie zastanawiam, bo my nie lubimy bitej śmietany.. hmm..

    ;)

    Pozdrówki wieczorne:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kolejny wypiek rabarbarowy, który mam w planach zrobić, tym bardziej, że Twoje ciacho wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Aga-aa,:DDD

    Majana, bez śmietanki będzie tez smacznie ,ale chyba nie aż tak smacznie jak było

    Kornik, dziękuję ,a ciasto polecam

    OdpowiedzUsuń
  19. Alu, cudowne cista pieczesz! Takiego jeszcze nie spotkałam ale wierzę, że bardzo smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  20. Mm.. fajne, fajne chyba zrobię:)
    Tak mnie zachęciłaś;))
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mialam duza ochote na to ciasto ale nie moglam znalezc rabarbaru wiec zrobilam druga propozycje...
    Wyglada bardzo zachecajaco :)))

    OdpowiedzUsuń
  22. A na jak duza blache/tortownice jest podany przepis? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto 450g dzielimy równo i rozwałkujemy na takie same kawałki, nie ma znaczenia rozmiar blaszki
      pozdrawiam

      Usuń