piątek, 14 maja 2010
Ciasto z rabarbarem na cieście francuskim czyli WC w maju
Ciasto dawno już zjedzone i czas najwyższy ,żeby się pochwalić ,że upiekłam
Ewelosa w tym miesiącu gospodarzy Weekendowej Cukierni Poleczki
Wybrała dwa fajne przepisy- ja zrobiłam te z rabarbarem i pyszne było , takie tortowe, z lekka wykwintne, polecam
Pierwszego dnia( i z tego dnia są zdjęcia) ciut kiepsko się kroiło , na drugi dzień idealnie Ciasto jest mało słodkie, kwaskowe , po prostu pyszne
Przepis podaję za Ewelosą
Ciasto z rabarbarem na cieście francuskim
Składniki:
450 g ciasta francuskiego
180 g mąki
100 g masła
130 g cukru
1 jajko
¼ łyżeczki cynamonu
szczypta soli
350 g soku pomarańczowego
750 g rabarbaru
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
400 g śmietany kremówki
2 opakowania zagęstnika do śmietany – ja używam śmietan fixa
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie dzielimy na dwie takie same porcje.
Jedną połowę smarujemy lekko roztrzepanym białkiem i pieczemy 12-15 minut w 200’C.
Mąkę mieszamy z roztopionym masłem, 80 g cukru, cynamonem, szczyptą soli. Zagniatamy kruszonkę.
Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki. Proszek budyniowy mieszamy z 50 ml soku.
Resztę soku i cukru gotujemy z rabarbarem przez około 7 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z budyniem. Mieszamy chwilę aż się nam masa zagotuje a następnie studzimy.
Masę rabarbarową rozsmarowujemy na upieczonym blacie. Schładzamy w lodówce.
Drugą surową część ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 20 minut w 200’C. Studzimy i kroimy na 12 porcji – ja radziłabym pokroić ciasto przed pieczeniem.
Kremówkę ubijamy z śmietan fixem – możecie dodać 2 łyżki cukru pudru. Wykładamy na rabarbar i przykrywamy blatem z kruszonką. Całość posypujemy cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Alicjo piękne poprostu :)ależ się cieszę że upiekłaś :)
OdpowiedzUsuńSmaczne prawda?
serdecznie pozdrawiam i biorę się za syrop ze stokrotek :P
bez i nadzienie są zachwycające
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńA ja chyba je sobie przerobie na cisto kruche zamiast francuskiego... Będzie też chyba OK?
Ewelosa, oj pyszne , to prawda i tylko prawda :)
OdpowiedzUsuńAsieja , dziękuję
Mafilka , będzie dobrze , tak myślę
Jakieś domowe pół francuskie też będzie dobrze z tym gotowym jest jednak najszybciej :D
doskonały miałaś pomysł z ta pianką śmietanową :) nadzienie również zachwyca!
OdpowiedzUsuńMy , pomysł z pianką nie mój ,ale potwierdzam ,że doskonały
OdpowiedzUsuńNadzienie chciałam ,żeby było różowe ,ale miałam zielony rabarbar ,ale i tak wyglądało smacznie
pozdrawiam
o matko! co za ciacho wypasione, bardzo apetycznie się prezentuje mimo trudności w krojeniu jak piszesz... mlask!
OdpowiedzUsuńbuziak.
O musi być smaczne !!!!
OdpowiedzUsuńWygląda tak, że natychmiast by się zjadło:)
OdpowiedzUsuńŁadne ciacho, Alu!
OdpowiedzUsuńA ja nareszcie kupiłam rabarbar. ;)
Pozdrawiam!
No niesamowicie pysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńChyba wezmę sobie kawałeczek...
Alu, jak Ci pięknie wyszło to ciasto. Masz prawdziwy telent w rączkach. Brawo. :-)
OdpowiedzUsuńMargot wygląda cudownie pysznie! ja właśnie myślę, o tym cieście i czekałam, aż ktoś zrobi, żeby sobie pooglądać;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Piękne :-)
OdpowiedzUsuńViridianka, dokładnie takie wypasione ,ale nie przeładowane , smakuje lekko i świeżo , polecam
OdpowiedzUsuńIvon , o tak bardzo smaczne
Wiosenka, dziękuję :)))
Zaytoon , bardzo polecam to ciasto
Amber , bardzo dziękuję i wiesz co? Chętnie bym poczęstowała ,ale już go nie ma :D
Poswix, aż się zaróżowiłam, dziękuje
Atina, rób , rób , zobaczysz jakie jest smaczne
Liska , ślicznie dziękuję
jakby ja ten spód dopadła... ;)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszło to ciasto Alu! Bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńMówisz, ze takie smaczne?
Ja sie zastanawiam, bo my nie lubimy bitej śmietany.. hmm..
;)
Pozdrówki wieczorne:)
Kolejny wypiek rabarbarowy, który mam w planach zrobić, tym bardziej, że Twoje ciacho wygląda bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńAga-aa,:DDD
OdpowiedzUsuńMajana, bez śmietanki będzie tez smacznie ,ale chyba nie aż tak smacznie jak było
Kornik, dziękuję ,a ciasto polecam
Alu, cudowne cista pieczesz! Takiego jeszcze nie spotkałam ale wierzę, że bardzo smakowite!
OdpowiedzUsuńMm.. fajne, fajne chyba zrobię:)
OdpowiedzUsuńTak mnie zachęciłaś;))
;)
Mialam duza ochote na to ciasto ale nie moglam znalezc rabarbaru wiec zrobilam druga propozycje...
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo zachecajaco :)))
A na jak duza blache/tortownice jest podany przepis? :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto 450g dzielimy równo i rozwałkujemy na takie same kawałki, nie ma znaczenia rozmiar blaszki
Usuńpozdrawiam