niedziela, 2 maja 2010
Boczniaki w migdałach
Bardzo lubię boczniaki i często robię z nich takie kotlety panierowane w jaku i bułce tartej , czasami robię takie niby flaczki u mnie w domu nazywane strzępkami. A dziś zrobiłam boczniaki w migdałach. Przepis podpatrzony u Maddy, właścicielki blogu -Hello Morning!!! COOKING &BOOKING. Takie boczniaki są przepyszne bardzo polecam.
Przepis cytują za Maddy ,,
BOCZNIAKI W MIGDAŁACH
• ok. 250 g boczniaków
• 200 g mąki razowej
• 0,5 litra wody
• 3 łyżki oliwy
• 100 g migdałów w słupkach
• 1 łyżeczka soli morskiej ziołowej
• 1 łyżeczka ostrej papryki
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki płatków migdałowych( dałam więcej)
• olej do smażenia
Wszystkie składniki poza boczniakami i płatkami migdałowymi mieszamy ze sobą w takiej kolejności, w jakiej podane są powyżej. W tak przygotowanej panierce obtaczamy ostrożnie boczniaki ( trzeba to zrobić sposobem, przyklejając masę do grzybów, bo nie zawsze chce się ładnie lepić) i wrzucamy ( również ostrożnie na gorący olej). Smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Jeżeli nie jemy ich natychmiast, to układamy w naczyniu żaroodpornym i odgrzewamy w piekarniku przed podaniem.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni i i posypujemy nimi boczniaki przed podaniem."
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Alu,pyszne i piękne danie!
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię, bo też bardzo lubię boczniaki.
Amber , pyszne to jest , przyznaje ,że panierka jest trochę ciężka do przyklejenia ,ale jakoś się udało ,a w nagrodę jest coś pysznego :D
OdpowiedzUsuńRóżnie już jadłam przyrządzone boczniaki, ale w wersji z migdałami nigdy....Wyglądają pysznie i na bank wypróbuję jak tylko kupię grzyby :) A będzie to już jutro, bo smaka mi narobiłaś niesamowitego ;D
OdpowiedzUsuńPyszne jedzonko :)
OdpowiedzUsuńa wiesz, moja Babcia bardzo podobnie przygotowuje pieczarki na obiad, wczoraj nawet były bo w niedzielę najczęściej się u nas je spotka (: tylko migdałów nie daje, fajny pomysł, chrrrupiący (:
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło.
Szarlotek , migdały dają fajny smak boczniakom i te chrupiące migdały , polecam
OdpowiedzUsuńAtinko , zgadzam się w 100%
Viri, a pieczarki tez panieruje lub robię w cieście naleśnikowym , prawda pyszne to jest
Ja bardzo lubię grzyby
moja Mama wykorzystuje boczniaki w podobny sposób.. kotlety albo właśnie zupa. a ja nigdy nie jadłam..
OdpowiedzUsuńDoskonały pomysł połączenia boczniaków z migdałami i w ogóle świetny przepis, Alu!
OdpowiedzUsuńo, takiego sposobu na boczniaki jeszcze nie znałam. Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńPysznie i elegancko :) Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! Chętnie bym sprobowała :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Alu :))
uwielbiam boczniaki!
OdpowiedzUsuńszkoda, ze tutaj nie udalo mi sie jeszcze na nie trafic :(
swietny przepis!
boczniaki lubię, ale nigdy na taki pomysł nie wpadłam! szkoda tylko, że ta panierka taka niewspółpracująca...
OdpowiedzUsuńAsieja , a nie lubisz?Czy jakoś tak zeszło ,że jeszcze nie jadłaś ?
OdpowiedzUsuńQuinoamatorka , o tak mi się bardzo spodobał ten pomysł i efekt jest znakomity
Paula, bardzo polecam :)
Kasiaaaa24 , dziekuję :)))
Majanko, może kiedyś się skusisz?
Anoushka, ja tez uwielbiam boczniaki , wiesz pierwszy raz mam coś w każdym zieleniaku co u ciebie jest rarytasem :D
Gwiazdka w kuchni , fakt panierka jest oporna ,ale sobie pomyślałam ,że można te migdały dać też do tak klasycznych boczniaków panierowanych w jajku i bułce tartej też by było smacznie
Boczniaki to ja lubie, bardzo:))
OdpowiedzUsuńW migdałach, jeszcze nie jadłam, ale wygladają wspaniale:)
Za takie danie dalabym sie posiekac:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ooooo! :)
OdpowiedzUsuńAndziu , one są pyszne
OdpowiedzUsuńKonsti , ja tez :D
Mandy , tak , tak to jest Ooooo! Takie pyszne Oooooo:D