niedziela, 2 maja 2010

Boczniaki w migdałach



Bardzo lubię boczniaki i często robię z nich takie kotlety panierowane w jaku i bułce tartej , czasami robię takie niby flaczki u mnie w domu nazywane strzępkami. A dziś zrobiłam boczniaki w migdałach. Przepis podpatrzony u Maddy, właścicielki blogu -Hello Morning!!! COOKING &BOOKING. Takie boczniaki są przepyszne bardzo polecam.
Przepis cytują za Maddy ,,

BOCZNIAKI W MIGDAŁACH

• ok. 250 g boczniaków
• 200 g mąki razowej
• 0,5 litra wody
• 3 łyżki oliwy
• 100 g migdałów w słupkach
• 1 łyżeczka soli morskiej ziołowej
• 1 łyżeczka ostrej papryki
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki płatków migdałowych( dałam więcej)
• olej do smażenia

Wszystkie składniki poza boczniakami i płatkami migdałowymi mieszamy ze sobą w takiej kolejności, w jakiej podane są powyżej. W tak przygotowanej panierce obtaczamy ostrożnie boczniaki ( trzeba to zrobić sposobem, przyklejając masę do grzybów, bo nie zawsze chce się ładnie lepić) i wrzucamy ( również ostrożnie na gorący olej). Smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Jeżeli nie jemy ich natychmiast, to układamy w naczyniu żaroodpornym i odgrzewamy w piekarniku przed podaniem.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni i i posypujemy nimi boczniaki przed podaniem."

18 komentarzy:

  1. Alu,pyszne i piękne danie!
    Na pewno zrobię, bo też bardzo lubię boczniaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Amber , pyszne to jest , przyznaje ,że panierka jest trochę ciężka do przyklejenia ,ale jakoś się udało ,a w nagrodę jest coś pysznego :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Różnie już jadłam przyrządzone boczniaki, ale w wersji z migdałami nigdy....Wyglądają pysznie i na bank wypróbuję jak tylko kupię grzyby :) A będzie to już jutro, bo smaka mi narobiłaś niesamowitego ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. a wiesz, moja Babcia bardzo podobnie przygotowuje pieczarki na obiad, wczoraj nawet były bo w niedzielę najczęściej się u nas je spotka (: tylko migdałów nie daje, fajny pomysł, chrrrupiący (:
    pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  5. Szarlotek , migdały dają fajny smak boczniakom i te chrupiące migdały , polecam

    Atinko , zgadzam się w 100%

    Viri, a pieczarki tez panieruje lub robię w cieście naleśnikowym , prawda pyszne to jest
    Ja bardzo lubię grzyby

    OdpowiedzUsuń
  6. moja Mama wykorzystuje boczniaki w podobny sposób.. kotlety albo właśnie zupa. a ja nigdy nie jadłam..

    OdpowiedzUsuń
  7. Doskonały pomysł połączenia boczniaków z migdałami i w ogóle świetny przepis, Alu!

    OdpowiedzUsuń
  8. o, takiego sposobu na boczniaki jeszcze nie znałam. Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie i elegancko :) Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wyglądają! Chętnie bym sprobowała :))

    Pozdrawiam Alu :))

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam boczniaki!
    szkoda, ze tutaj nie udalo mi sie jeszcze na nie trafic :(

    swietny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  12. boczniaki lubię, ale nigdy na taki pomysł nie wpadłam! szkoda tylko, że ta panierka taka niewspółpracująca...

    OdpowiedzUsuń
  13. Asieja , a nie lubisz?Czy jakoś tak zeszło ,że jeszcze nie jadłaś ?

    Quinoamatorka , o tak mi się bardzo spodobał ten pomysł i efekt jest znakomity

    Paula, bardzo polecam :)

    Kasiaaaa24 , dziekuję :)))

    Majanko, może kiedyś się skusisz?

    Anoushka, ja tez uwielbiam boczniaki , wiesz pierwszy raz mam coś w każdym zieleniaku co u ciebie jest rarytasem :D

    Gwiazdka w kuchni , fakt panierka jest oporna ,ale sobie pomyślałam ,że można te migdały dać też do tak klasycznych boczniaków panierowanych w jajku i bułce tartej też by było smacznie

    OdpowiedzUsuń
  14. Boczniaki to ja lubie, bardzo:))
    W migdałach, jeszcze nie jadłam, ale wygladają wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Za takie danie dalabym sie posiekac:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Andziu , one są pyszne

    Konsti , ja tez :D

    Mandy , tak , tak to jest Ooooo! Takie pyszne Oooooo:D

    OdpowiedzUsuń