niedziela, 25 kwietnia 2010

Upiekłam wczoraj trochę ciastek

Wczoraj naszło mnie na pieczenie ciastek to napiekłam – dwie wersje z kardamonem, jedna z imbirem . Ciastka są rewelacyjne, wszystkie . Bardzo polecam!!!! Dziękuję Ani za przetłumaczenie



Arabskie ciasteczka kardamonowe
przepis

1 cup/szklanka mąki pszennej zwykłej
1/2 cup/szklanki ghee
1/2 cup/szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki sody do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego
25 g blanszowanych przepołowionych migdałów.

W rondlu podgrzewamy ghee. Dodajemy cukier i mieszamy aż do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia. Kiedy przestygnie dodajemy kardamon, sól, sodę i mąkę i wyrabiamy aż otrzymamy ciasto nie klejące się. Jeśli nadal się lepi dodajemy odrobinę mąki. Ciasto może być nieco kruche ale to nie przeszkadza o ile trzyma kształt.
Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (2,5 cm średnicy) poprzez ściskanie ciasta w dłoni kilka razy. To ułatwia formowanie kulek. Delikatnie je potem rozpłaszczamy i w środku każdego ciasteczka umieszczamy połówkę migdała. Układamy na natłuszczonej blasze zostawiając nieco miejsca między nimi. Ciasteczka nieco wyrosną przy pieczeniu. Pieczemy w 180 C przez około 20 minut.
Ciasteczka powinny nabrać lekko złocistego koloru, nie powinny jednak zbrązowieć ponieważ staną się wtedy twarde. Studzimy na kratce, trzymamy w szczelnym pojemniku.
Z przepisu powstaje około 15 ciasteczek ok. 5 cm średnicy.
Uwaga!!!
Pachną i smakują obłędnie !!!!






Kruche ciasteczka z kardamonem
przepis stąd
200 g masła w temp pokojowej
1 i 1/4 cup (szklanki) brązowego cukru + 2 łyżki
2 i 1/2 cups (szklanki) mąki pszennej zwykłej
1 łyżeczka kardamonu mielonego

Miksujemy masło i cukier aż stanie się jasne i kremowe. Dodajemy kardamon i mąkę i miksujemy aż się dobrze wymieszają.
Formujemy z ciasta kulę i wkładamy do natłuszczonej prostokątnej formy, ugniatając palcami - ciasto powinno mieć grubość około pół centymetra. Posypujemy po wierzchu dodatkowymi 2 łyżkami cukru i delikatnie wciskamy go do ciasta.
Przykrywamy formę plastikiem i wkładamy do lodówki by ciasto stwardniało (na około 1 godzinę). Nacinamy ciasto nożem by powstały ciasteczka. Ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni. Można też ciasto w całości dać do lodówki i schłodzone rozwałkowywać i wykrawać okrągłe ciasteczka. posypać cukrem, wciskamy go palcami i przenosimy ciasteczka na blachę natłuszczoną.
Pieczemy w 150 C przez 35-40 minut aż będą sztywne przy dotknięciu palcem (lekko naciskamy palcem by sprawdzić). Chłodzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Z przepisu powstaje ok. 36 ciasteczek.
moje uwagi
-pyszne
-lekko chrupiące
-bardzo maślane
-bardzo pachnące






Kruche ciasteczka z imbirem
przepis pochodzi stąd

250 g masła w temperatura pokojowej
250g uniwersalne mąki pszennej
60 g cukru pudru
1 łyżeczka imbiru w proszku
75g kandyzowanego imbiru, posiekanego

wykonanie jak wyżej, tylko pocięłam w kwadraty
moje uwagi
-bardzo delikatne
-mega maślane
- ślicznie pachną
- w smaku rewelacja

21 komentarzy:

  1. lubię ten moment, gdy myślę sobie.. "mam ochotę upiec ciasteczka"
    kardamon..pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Alu,pysznie wyglądają.Ja uwielbiam wszystko co z imbirem,ale kardamonowe też muszą być niezwykle aromatyczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Alu Ty jak juz napieczesz to hurtem..pysznie wygladaja te maleństwa...zjadłabym po jednym bo bardzo lubie kruche ciasteczka, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Alu, ależ napiekłaś się!
    I takie pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Asieja , ja tez lubię ten moment

    Amber, imbir to ja kocham ,ale kardamon to uwielbiam ,albo na odwrót :DDD

    Kasiu , tak ,tak ,dostałam wczoraj urlop to z tej radości mnie roznosiło ,a ciasteczka polecam , bardzo polecam , rewelacyjne są

    OdpowiedzUsuń
  6. trochę? Aluś ogrom ciastek widzę xD i z kardamonem, imbirem... muszę spróbować, bo lubię tych koleżków (;

    OdpowiedzUsuń
  7. Troche ciastek? he he :D
    Alu, wszystkie wyglądają przepysznie i z wielka chęcią poczęstowałabym się każdym:))

    Miłej niedzieli :**

    OdpowiedzUsuń
  8. Patrycja, dziękuję i przyznaje się ,że same pyszności :D

    Viri , jak upieczesz to zobaczysz ,ze nie jest ich dużo , szybko znikają ...

    Majanko , to proszę częstuj się póki jeszcze są :DDD

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale Ci Alu zazdroszczę! Uwielbiam kardamon, imbirem też nie pogardzę. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. Marta, szybko się je robi , najdłużej schodzi z masłem na ghee, chyba ,że się ma już gotowe

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm.. no to sobie trochę pociasteczkowałaś jednym słowem.
    A mnie chyba też naszło na ciastka, ojojj..
    :)
    Pozdrawiam cieplutko, Olcik

    OdpowiedzUsuń
  12. Wszystkie cudne, ale na te imbirowe to mam ochotę już teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Olciaky , a jakie pieczesz?


    Grażyna, bardzo polecam , te są takie delikatne jak mgiełka wręcz , a pachną ,że aż strach :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Margot, to już nie dwoma, a trzema różnymi ciasteczkami kusisz! Aż oczu nie można oderwać!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ania, tak , tak ,a jak się trudno oderwać od talerzyka z ciasteczkami :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ala, oj wysciskac Cie musze - takich ciasteczek (kardamonowych) mi trzeba, juz oba przepisy wyprobuje, jak mowisz ze da sie upiec troche, to tym lepiej :-)
    Bomba przepisy, juz Ci mowilam ze masz dar w wyszukiwaniu przepisow doskonalych, prawda?
    :**

    OdpowiedzUsuń
  17. Basiu ****, ciastka sa pierwsza klasa i jedne i drugie i te z imbirem tez Ojej , jak milo mi to czytać **** i to od Złotej Basi ***

    OdpowiedzUsuń
  18. Bo to Alcia prawda najszeresza, Ciebie bym nie maiala odwagi klamac!
    :**

    OdpowiedzUsuń
  19. Margot, właśnie zabrałam się za te z kardamonem (kwadratowe) ale jakoś ciasto nie chciało mi się zebrać w kulę i musiałam nieco wody dodać - też tak miałaś?

    OdpowiedzUsuń
  20. Basiu***

    Ania , gęste było to fakt , wiesz ja wody nie dawałam ,ale trochę na pewno nie zaszkodzi

    OdpowiedzUsuń
  21. Tak pomyślałam, dałam parę łyżek wody i od razu udało mi się je uformować. Na razie leżakuje w lodówce, będę piec jutro :-)

    OdpowiedzUsuń