środa, 30 grudnia 2009

Rewelacyjnie pyszne płaskie chlebki z nadzieniem czyli trzecia osłona WP





Gospodarna Narzeczona z Na kruchym spodzie, gospodyni przedłużonej edycji Weekendowej Piekarni zaproponowała nam trzy przepisy i każdy wspaniały , ja dziś upiekłam ostatnią z propozycji.
Rewelacja te pierogi , ja zrobiłam z pierwszym farszem i ciut mi wyciekał po przełożeniu na druga stronę , ale to tylko defekt kosmetyczny
Wyglądają niezwykle rustykalnie( nie wiedziałam jak mankiety zrobić :D), a smakują jak najlepsze delicje.
Gospodarna Narzeczona dziękuję za ten przepis bo wchodzi ten wypiek u mnie na stałe, już obmyślam czym można je nadziać następny i następny raz :D




Przepis podaje dokładnie za Gospodarną Narzeczoną


Hamelman's flatbreads

Płaskie chlebki z nadzieniem
proporcji wyszło mi sześć placków o średnicy około 15 cm.
Składniki:
-460 g mąki na chapati*( ja dałam z Lubeli 2części i 1 część chlebowej z Lidla)
-305 g wody-23 g oleju roślinnego
-9 g soli

Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy folią i zostawiamy na przynajmniej 8 godzin. Po tym czasie dzielimy je na równe część, każdą formujemy w kulę.Wałkujemy każdą kulę wałkujemy na omączonym blacie na okrągły placek grubości 2-3 mm. Na połowie placka układamy nie za grubą warstwę nadzienia. Składamy ciasto na pół, dociskamy brzegi, a następnie raz zawijamy do góry jak mankiet. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 280-300 st C (maksymalnej waszego piekarnika), najlepiej na kamieniu, bez pary, po 3-4 minuty z każdej strony. Gorące zawijamy w ściereczkę lub papierowy ręcznik by zmiękły. Można odgrzać zawinięte w folię aluminiową.

A oto dwie propozycje nadzienia wg Hamelmana:

Nadzienie pomidorowe:
-2 łyżki oliwy
-2 siekane ząbki czosnku
-1 średnia cebula drobno pokrojona
-1 zielona papryka drobno pokrojona
-1 papryka jalapeno (średnio ostra zielona papryczka)
-1 łyżeczka prażonych ziaren kuminu
-1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
-1 łyżka ziaren kopru włoskiego
-1/2 łyżeczki soli-puszka pomidorów
-natka pietruszki, spora garść

W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek, papryki, smażymy mieszając 6-8 minut. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Wrzucamy pomidory i dusimy, aż płyn wyparuje a masa będzie gęsta. Doprawiamy solą i pietruszką. Całkowicie studzimy! Zimne rozsmarowujemy na cieście.

Nadzienie z sera feta:
-papryczka jalapeno
-ser feta
-natka

Mieszamy rozsmarowujemy na cieście.

*Jest to mielona na puch, odsiana mąka pszenna razowa. Można ją zastąpić mieszanką chlebowej i przesianej pszennej razowej. Hamelman radzi proporcje 1:2, ale wyszło mi nieco inne ciasto niż u niego. Dałabym więcej chlebowej.



Pokaże jeszcze mój kolorowy farsz w chlebku

21 komentarzy:

  1. Jakie apetyczne, chyba też się za nie zabiorę po tych swiątecznych ucztach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam się głodna na ich widok!
    pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ pięknie Ci się upiekły! Ja też się do nich przymierzam, ale coś z farszem chcę pokombinować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuszą te chlebki, oj kuszą...

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Efi , zabierz się nie będziesz żałować

    Beatko , a może się skusisz , to bardzo zdrowe chlebki pierogi na dokładkę , po świętach smakują podwójnie pysznie

    Wiosenka, dziekuję :)))

    Ania, to kombinuj z farszem i piecz , będziesz miała pyszne jedzenie :)

    Zaytoon, może się skusisz?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja planuję piec je jutro na drugie śniadanie. Coś czuję, że przekładanie na 2 stronę będzie ciężkie... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne, zrobię, ale już w nowym roku. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne na sylwestrową noc...

    OdpowiedzUsuń
  9. No cóż. Wiedziałam że posmakują. Mistrz to mistrz.

    OdpowiedzUsuń
  10. oj zjadłoby się taką kolację, zjadło

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają wspaniale! Świetne nadzienie, a całość wygląda pysznie:)
    Pozdrawiam Margot:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ala, smakowicie wyglądają z tym kolorowym farszem:)) czy to jest ten pomidorowy?

    OdpowiedzUsuń
  13. wyglądają bardzo apetycznie, naprawdę, lubię takie pierożki/chlebki z nadzieniem

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajne te pierogo-chlebki,, nie wiem czy zdążę upiec, ale może się uda....

    OdpowiedzUsuń
  15. Ptasiu , i jak robisz je?

    Krokodyl, polecam

    Tilo, o tak idealne na taka okazje

    Gospodarna Narzeczona, tu się z Panią zgadzam

    Viri, może się skusisz?

    Majanka, dziękuję za miłe komplementy

    Andzia, tak to ten pomidorowy farsz

    Aga-aa, ja też bardzo lubię takie chlebki/pierożki

    Kass, to trzymam kciuki ,żeby się dało je upiec

    OdpowiedzUsuń
  16. Alu, alez zaluje, ze mi sie zachcialo wyjezdzac na te Swieta, ze taaaka Weekendowa mnie ominela, te placki tu juz musze, w 200% przekonuje mnie ta papryczka jalapeno, nie obiecuje juz nic tylko po prostu robie w sobote na obiad! :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Basia, rób , to jest pyszne , jej jeszcze jak :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Margot, chlebki nadziewane wygladają powalająco! Strasznie mi się podobają.

    OdpowiedzUsuń
  19. jadłam takie u znajomych jakiś czas temu, bardzo miło je wspominam ;] a teraz mam nawet przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Aniu , one są przepyszne dla mnie bomba :D

    Wegeterianka, bardzo polecam , ja je robiłam tez z farszem takim ruskim( z tofu zamiast twarogu) ostro doprawionym , oj jakie było pyszne

    OdpowiedzUsuń