środa, 11 listopada 2009

Wiejska tarta ze śliwkami oraz płatkami migdałowymi



Tarta z ostatnimi tegorocznymi śliwkami węgierkami i płatkami migdałowymi to poezja, a nie ciasto! Ta co dziś zrobiłam znikła za szybko, żeby jej zrobić zdjęcia w ten bury , ciemny dzień. Tarta na zdjęciu była pieczona w październiku, ale ta dziś była właściwie identyczna.


Przepis ten znalazła , przetłumaczyła i wpisała na forum cin cin Joanna, znawczyni pysznej kuchni i najlepszych przepisów na serniki i ciasta drożdżowe. Przepis cytuję za Joanną


Wiejska tarta ze śliwkami
Przepis Ayn

filiżanka = 240 - 250 ml
Składniki:
Ciasto:
175 g mąki (1 i 1/4 filiżanki)
1 łyżeczka skórki z cytryny (daję mniej, około pół łyżeczki)
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki soli (u mnie szczypta)
110 g (8 łyżek) zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżki kefiru (zamiennie z powodzeniem używam gęstego jogurtu)

Nadzienie:
700 g (4 filiżanki) wypestkowanych i pokrojonych w cienkie plasterki śliwek węgierek
50 g (1/4 filiżanki) cukru (daję trzcinowy)
1 czubata łyżka mąki
szczypta soli
1/2 łyżeczki esencji migdałowej (opcjonalnie) - u mnie Amaretto
1/2 filiżanki płatków migdałowych (opcjonalnie) - u mnie obowiązkowo!


jajko do posmarowania ciasta, gruby cukier do posypania (daję zwykle trzcinowy)

Tartę można też robić z innymi owocami - jabłkami, brzoskwiniami, morelami, gruszkami, a nawet jagodami.
Przyprawy smakowe:
-do jabłek - 1/2 łyżeczki cynamonu
-do gruszek -1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-do brzoskwini - 1 łyżeczka miodu itp. itd.

Wykonanie:
Przygotować kruche ciasto:
Posiekać mąkę z masłem, cukrem, skórką i solą tak, by uzyskać grudki wielkości ziarna groszku. Wymieszać sok z cytryny z kefirem, dodać do ciasta, wymieszać widelcem, a następnie - palcami, szybko zagnieść.
Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać łyżeczkę kefiru.
Rozłożyć na stole arkusz folii spożywczej, położyć na niej ciasto, otoczyć go folią, formując "dysk", zawinąć szczelnie i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Przygotować śliwki. Wymieszać je z pozostałymi składnikami.
Nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.*( ja za radą Joanny piekę w 200 stopniach C)
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Podsypując mąką, rozwałkować ciasto na krążek o średnicy około 32 cm.
Przenieść ciasto na blachę. Nałożyć nadzienie, zostawiając pięciocentymetrowy margines wolnego brzegu. Dokładnie zawinąć ciasto nad nadzieniem. Posmarować jajkiem, posypać cukrem. Piec około 50 minut.

Ponieważ w czasie pieczenia część soku z owoców może wypłynąć, piec tartę na blasze z podniesionymi brzegami.
Podawać ciepłą z lodami waniliowymi lub z bitą śmietaną.



Tarta to moja trzecia propozycja na trwający właśnie Tydzień Orzechowy Polki i Eli

26 komentarzy:

  1. Szkoda, że nic juz nie zostało... Twoja jest taka apetyczna! Uwielbiam tarty :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie tarty. Kruche ciasto z lekkim aromatem skórki z cytryny, śliwki, migdały...Poezja. Padłam i leżę i kto teraz upiecze moją tartę orzechowo - czekoladową?

    OdpowiedzUsuń
  3. Alus Kochana toz to poezja!!
    :)))))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz rację, to poezja a nie ciacho :)
    Ślicznie wygląda taka rustykalna tarta.

    OdpowiedzUsuń
  5. Aga, to jedna z takich najpyszniejszych , moich ulubionych:)))

    Lo, bardzo jest mi miło ,że tarta się podoba

    Polka, o tak to poezja, zgadzam się tarta jest-była taka pyszna

    Fellunia , ślicznie dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, niebezpiecznie tu... Ślinotok mnie dopada ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. piękna ta tarta. Wygląda tak sielankowo. Wypiłabym do tego kubek wiejskiego mleka, takiego prawdziwego:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Twoja tarta zdecydowania trafia w mój gust! uwielbiam je a tak dawno jej nie robiłam ani nie jadłam... hmm... pomyślimy... tylko myślisz że mrożone owocki się nadadzą?

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna i apetyczna tarta. Wcale się nie dziwię, że znikła szybciutko :)
    Tylko skąd bierzesz śliwki węgierki o tej porze. U nas już dawno nie ma, są tylko jakieś takie duże śliwki z importu. Pozdrawiam serdecznie - muffingirl

    OdpowiedzUsuń
  10. Mafilka, to ja tobie tarte upiekę , a ty mi rogala jednego sprezentujesz, może być ?

    Kasiu, ślicznie dziękuję

    Kasiac, to już była rozpusta chyba, ja takiego mleka nie piłam z 10 lat:)))

    Viri, myślę ,że mogą być mrożone też

    Efi, jest mi bardzo miło ,że się tobie podoba
    Ja , mam od znajomej mojej mamy , ma ona własne drzewka , takie amatorskie i nawet dziś mama od niej przyniosła trochę śliwek , nie wiem czemu ma tak długo-te dzisiejsze są wręcz jak miód słodkie

    OdpowiedzUsuń
  11. Po Twojej tarcie zdecydowanie doszłam do wniosku, że jadam tarty zbyt rzadko! muszę to nadrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Paulina , a ta jest przepyszne , bardzo ją polecam na nadrabianie zaległości :))))

    OdpowiedzUsuń
  13. I ja poproszę kawałeczek jesli coś jeszcze zostało ;)
    Piękna tarta:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Taa...to dla mnie już nic nie zostało ;)
    No to ja poproszę o drugą :) Biorę pół.
    Tarta jak marzenie, bardzo piękna i apetyczna.
    Pozdrawiam ciepło
    M.

    OdpowiedzUsuń
  15. ja to sie juz na pewno nie zalapie nawet na okruszki...
    tarta wyglada i brzmi bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Margot, ja się wgryzłam właśnie w monitor :) Mmmmmm pychotkowo wygląda i takoż samo się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  17. nie na temat
    Amber przeczytalam Twoj komentarz na blogu Malgosi Dz., pytalas o nasiona dyn. jezeli chcesz moge Ci podeslac zima mnostwo nasion roznych gatunkow. bylam niedawno w PL-u i widzialam mizerna oferte dyniowa na rynku, chetnie pomoge to zmienic :)
    moj mail: leloop0àgmail.com jezeli chcesz wyslij mi swoje namiary

    OdpowiedzUsuń
  18. oczywiscie mialo byc
    leloop0@gmail.com :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Aga-aa, to proszę :)))

    Majana,a proszę bardzo:D

    Monika, ślicznie dziękuję :)proszę się częstować

    Kinga, bardzo mi miło jest ,że się podoba

    Tilianara , ***

    Leloop, ja nie bardzo wiem o co chodzi ale z wielka ochotą dowiem
    o te nasiona , później napiszę do Ciebie

    OdpowiedzUsuń
  20. Tarta pyszna i śliwki i migdały i fantastyczne przyprawy mmm...pycha!

    OdpowiedzUsuń
  21. Ten przymiotnik "wiejski" w przepisach (zwłaszcza tych tłumaczonych) jest zawsze taki mylący, bo oznacza zazwyczaj tylko tyle, że nie trzeba się starać, żeby ładnie wyszło, bo ma być tak spontanicznie, a składniki to u nas można dostać tylko w delikatesach. No dobrze, teraz to już w każdym supermarkecie. Ale co ja narzekam, ciasto jest piękne, na pewno pyszne i wyjątkowo jak na wiejskie przyjazne do zrobienia. I też uważam, ze płatki obowiązkowe!

    OdpowiedzUsuń
  22. hm... a to przepraszam za zamieszanie ;) kliknelam na Amber w komentarzu u Magosi i skierowalo mnie tutaj. chodzilo o nasiona roznych dyn, o ktore Amber zapytala. jezeli i Ty chcesz, nie ma sprawy, wysle hurtowo wieksza ilosc do ktorejs z Was a Wy sie juz podzielicie :) kontakt na podany mail
    ps. a tarta grzechu warta, chyba kiedys sie do niej przymierze ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. juz wiem skad ta pomylka, tak to jest jak sie nieuwaznie czyta naglowki ;)
    jeszcze raz przepraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Kass, och jakie to było pyszne ciasto:))))

    Karolina, o tak to prawda, cześć produktów na polskiej wsi raczej tak łatwo nie kupisz ....na pocieszenie robi się szybko ,a smak...

    Leloop, nie masz za co przepraszać , ja dzięki temu wiem do kogo napisać w ważnej dla mnie sprawy

    OdpowiedzUsuń