piątek, 27 listopada 2009

Weekendowa Piekarnia # 53- Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi





To upiekłam chleb zaproponowany przez gospodynie 53 edycji WP -Zapbook z Chez Zapbook. Prosty chleb na samym zakwasie z dodatkiem mleka. Przyznaję z robieniem(ręcznym), formowaniem , nacinaniem i pieczeniem nie miałam żadnych problemów. Wszystko szło gładko i prosto. A rezultat? Dwa średnie chleby. Bardzo dobrze wyrośnięte, w środku pełno dziurek takich średniej i mniejszej wielkości
Smakuje bardzo dobrze. Jest delikatny z wyczuwalnym smakiem płatków owsianych. Polecam



Przepis podaję za Zapbook, bo robiłam i piekłam dokładnie wg przepisu tylko 3 łyzki cukru zamieniłam na 3 łyżeczki.


Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi

Przepis pochodzi z blogu Jane.
Potrzebujemy :
• 300 g mleka
• 150 g wody
• 200 g zakwasu
• 600 g T 80 ale może być np. pół na pól T 65 i T 55,albo tylko 65(ja dałam chlebową )
• 50 g maki żytniej jasnej
• 100 g płatków owsianych
• 15 g soli
• 3 łyżki cukru, albo miodu ,albo melasy ..(dałam 3 łyżeczki cukru trzcinowego).

Włożyć wszystkie składniki do maszynki i niech ona sobie miesza, a jak nie to wyrobić ręcznie. Ciasto musi być gładkie i nie klejące. Zostawić do wyrośnięcia kolo 4 godzin. (3 godziny mi rosło) Odgazować ,uformować chlebek( ja dwa zrobiłam), obtoczyć w mące i niech on sobie rośnie w koszyczku, znowu jakieś 4 godzinki( mój nie więcej niż 3 godziny). Nagrzać piekarnik do 210°,naciac chleb ,naparować i piec kolo 40 minut. Można tez go spryskać woda i posypać płatkami owsianymi.

35 komentarzy:

  1. Margot przecudne sa Twoje chlebki!
    Chętnie zjadłabym właśnie teraz taką kromeczkę , mniam:)
    Piękne dziurki ma ten chlebek:)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne chlebki! U mnie będą jutro
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny ten chleb, mam zamiar tym razem dołączyć.
    Pytanie techniczne, skąd pobrać banerek?

    OdpowiedzUsuń
  4. Planuję go na jutro, tylko chyba nastawię ciasto zakwaszone na noc, bo w przeciwnym razie może wyjść mi jakieś pieczenie nocne (a takich rzeczy Ptasia nie robi).

    OdpowiedzUsuń
  5. Majana, ślicznie dziekuję za komplementy

    Beata, dziekuję i czekam na twój

    Lu, tu jest kod do banerka
    http://kuchniaalicji.blogspot.com/2009/01/weekendowa-piekarnia-16.html

    Ptasia, czekam na twój chleb

    OdpowiedzUsuń
  6. Alu,pieknie Ci wyszedl !Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Powiedz, Alu, czy Twój kamień do pieczenia jest okrągły czy prostokątny? Jeśli okrągły to jak pieczesz takie dwa chleby, które przecież rosły razem i w tym samym czasie powinny zostać włożone do piekarnika? Ja mam właśnie taki problem, bo staram sie oba(np. podłużne) włożyć na kamień i wychodzą przez to kształty... niekształtne...:( Odpowiedz - jeśli możesz proszę... Może jest jakiś sposób...

    OdpowiedzUsuń
  8. Aj Ty, Ty...;)
    A ja się podłożyłam z tymi trzema łyżkami melasy i teraz mam ;) chleb pod dżem.
    Piękne Twoje dwa i fantastycznie nacięte! Ja tak nie umiem i poprosze o jakis kurs może... :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Licyna, to taki przepis , zupełnie bez problemowy

    Ewelajna, ten chleb jak sam raz piekłam bez kamienienia, on i tak super trzyma kształt , bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

    ale jak piekę na kamieniu to już piszę -mam okrągły taki dość mały i dwa by się nie zmieściły i dlatego robię tak, że jeden piekę ,a drugi w tym czasie czeka w lodówce ( w koszyku i foliowej torebce go wkładam) inaczej by mi przerosły

    OdpowiedzUsuń
  10. Mafilka, te to się przyznam cięłam zwykłym ostrym nożem , ciasto było takie stworzone do cięcia , to mnie poniosło
    Ja jeszcze mam kłopot z cięciem takich luźnych chlebów jak ten francuski z tamtej edycji, chyba trzeba Tatter namówić na filmik instrukcyjny
    A cukru dałam mniej bo mnie przestraszyłaś :LPPP

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne. Moje ciasto własnie rośnie. Już się nie mogę doczekać :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Alu, liczę na Twoje wpływy, znajomości, plecy itp. u Tatter w temacie instruktarzu cięcia chlebów. To doskonały pomysł jest :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Aż żałuję, że dopiero w niedzielę będę miała czas na pieczenie, bo ja widzę Twoje bochenki to padam z zachwytu i głodna się robię :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale ci wyszedl sliczny w srodku:) takie ladne dziury

    OdpowiedzUsuń
  15. Margot, cudny ten chlebek! A wlasciwie chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ja jak zwykle sobie popatrze i popodziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Alu,tak, ten przepis taki bezproblemowy ze wczoraj jak go zrobilam to wyszedl mi taki okropny placek :)a tak sie chwalilam ze latwy ;) jedyne pocieszenie to pyszna chrupiaca skorka ha,ha,ha
    Zgadzam sie z Mafilka ,taka instrukcja ciecia chleba to i by mi tez sie przydala ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Śliczne chlebki Ci wyszły Alu! Może i ja będę niedługo piekla z Wami chlebki na zakwasie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Piekne chleby, az mnie skreca z zazdrosci, ale juz pisze dlaczego.
    Malgosia mnie ciagle namawiala na zakwas i w koncu sie odwazylam i tak dorobilam sie tego cudnego specyfiku.
    Ten chleb byl moim absolutnym debiutem. Caly dzien na niego czekalam, dogladalam i juz nie moglam sie doczekac choc jednej kanapeczki.
    No i katastrofa. Jak wyciagalam go z pieca wygladal pieknie, ale okazal sie zakalcem :(
    Co ja zrobilam zle?

    OdpowiedzUsuń
  20. Ależ urodziwe te chlebki! Nacięcia bardzo mi się podobają, i dziurki też.

    OdpowiedzUsuń
  21. Margot, bardzo dziękuje za odpowiedź - nie wiedziałam, że tak można... Następnym razem na pewno tak spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  22. Kabamaiga, jestem ciekawa jak się udał

    Mafilka, ja też liczę ta te znajomości :PPPP

    Tili , ja jutro bagietki , a brioszki dopiero w poniedziałek
    pozdrawiam

    Marg, bardzo dziekuję ***

    Bea, ślicznie dziękuje za miłe słowa

    Anoushka , aż się zarumieniłam ***

    Lucyna, no co ty?Ale skórki dużo to tez fajnie :)))
    O tak przydałaby się instrukcja


    Andzia , to ja trzymam kciuki za zakwas twój

    Karolka, hm nie wiem, czemu ten zakalec:(, ale nie załamuj się , pierwsze chleby na zakwasie czasami nie wychodzą , będzie lepiej**

    Aniu ****

    Ewelajna , jak mogę w czymś jeszcze pomoc to pytaj , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Ależ piękne chleby! Wyszły Ci wspaniale, zresztą Alu jak zawsze, jesteś piekerką cała g..ą!

    OdpowiedzUsuń
  24. Cudownie Ci sie udały! No ale Ty jesteś mistrzynią w chlebkach, to nie mogło być inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Kass, kochana jesteś ***

    Atinko , i ty tez , jesteś kochana ****

    OdpowiedzUsuń
  26. Alu, cudne są. Ja chcę takie dziury!
    Mój tu:
    http://cosniecos.blox.pl/2009/11/Weekendowa-Piekarnia-53-Chleb-na-zakwasie-z.html

    OdpowiedzUsuń
  27. Margot , jak patrzę na Twoje piękne wypieki , to nie wierzę , że to z tego samego przepisu - śliczne!
    Udało mi się dołączyć do WP , ale mój chlebek nienajlepiej wyszedł ;-)
    http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2009/11/chleb-na-zakwasie-z-patkami-owsianymi.html

    OdpowiedzUsuń
  28. Ptasia, hm proszę brać dziury , ale twój też piękny jest , wiesz?

    Ewenka, hm , nie wiem dlaczego Ci tak nie do końca się udał, ale na zdjęciach wygląda ładnie twój chleb

    OdpowiedzUsuń
  29. Margot,
    nie wiem czy mi wybaczysz..ale może,może;)
    http://waniliowachmurka.blox.pl/2009/12/Chleb-na-zakwasie-z-platkami-owsianymi.html

    Proszę o wyrozumiałość:*
    Piekłam go w zeszłym tyg. (w niedzielę,niestety dopiero teraz zyskałam zdjęcia;(

    OdpowiedzUsuń
  30. Upiekłam wczoraj na dzisiejsze śniadanie :) Bezproblemowy!

    OdpowiedzUsuń
  31. o tak , tak taki prosty i bezproblemowy

    OdpowiedzUsuń
  32. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  33. Alu dziekuję za przepis, tez upiekłam :) chociaz moje dziurki nie takie piekne jak Twoje wyszły ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. Etrala , ale na pewno się udał co?bo taki typ typu pewniak
    Bardzo się cieszę ,że chleby w WP nadal są pieczone , aleście mi z Anitą sprawiły wielką przyjemność*
    buziaki*

    OdpowiedzUsuń
  35. na pewno sie udał :)) ja bym z chęcia jeszcze raz przeleciał WP, bo nie wszystkie chleby piekłam a wiem, ze wiele z nich jest warte uwagi, szkoda że już tego nie ma :/

    OdpowiedzUsuń