niedziela, 15 listopada 2009
Orzechowy Tydzień- meta
To jeszcze pokaże co zrobiłam na trwający Tydzień Orzechowy Polki i Eli, a co pokazywałam już na Forum cin cin
Kasza dla geniusza z orzechami włoskimi
Kasza dla geniusza , pod taka nazwa znalazłam ten przepis w starym numerze ,,Gwiazdy Mówią „ gdzie autorską rubrykę prowadzi pani Iza Stefanek , kopalnia pysznych przepisów
Taka kasza jest świetna z sosem grzybowym lub innym. Do tego jakieś warzywa na ciepło lub surówka i pyszny posiłek gotowy
Około 30 dag kaszy gryczanej
2 cebule
szklanka łuskanych orzechów włoskich
3 łyżki masła
1 łyżeczka sosu sojowego
około 1/ 2 -3/4 litra bulionu warzywnego ew może być taki z kostek ekologicznych
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
sól i czarny , mielony pieprz do smaku
3 łyżki miodu( ja daje 1 łyżkę wg mnie starczy, więcej byłoby zbyt słodkie)
garść rodzynek
Obrane cebule pokroić w piórka i przysmażyć w dużym garnku z pokruszonymi orzechami i rodzynkami. Kasze opłukać na sitku , odsączyć, wrzucić do garnka z cebula i dodatkami, mieszając prażyć , dodać miód, sos sojowy , natkę i przyprawy. Wymieszać i zalać bulionem gorącym, płynu ma być około 1cm ponad poziom kaszy. Zagotować , nakryć pokrywką i wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni C na około 20-30 minut Podczas pieczenia można posypać płatkami masła
Jak ktoś lubi może zamiast rodzynek dać kawałki bekonu
_____________________________________________________________________________________
Batoniki orzechowo-zbożowe
Wyszukała je Joanna u Anny Olson, moje jeszcze przed krojeniem
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
1 szklanka orzechów ziemnych, niesolonych, całych lub posiekanych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki rodzynek
1/4 szklanki pestek słonecznika, niesolonych
1/4 szklanki pestek dyni, niesolonych
1 szklanka masła z orzechów ziemnych
1 szklanka złocistego cukru trzcinowego
75 g niesolonego masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki miałkiej soli
1 duże jajko
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Natłuść kwadratową foremkę o boku 20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia tak, żeby brzegi papieru były dłuższe i wystawały poza formę. W dużej misce wymieszaj płatki, orzechy, rodzynki i pestki. W rondlu, na średnim ogniu, roztop masło orzechowe, cukier i masło z ekstraktem waniliowym, przyprawami i solą. Zalej zawartość miski maślaną mieszaniną i szybko wymieszaj. Dodaj jajko, wymieszaj i przełóż do przygotowanej formy. Ugnieć masę palcami zanurzonymi w zimnej wodzie i piecz przez 30 min. Następnie odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na 2 godziny przed pokrojeniem.
moje uwagi
-przypraw nie dałam
-sezam dosypiałam bo wiórek dałam 1/4 szklanki
- dałam żurawinę suszona 1/2 szklanki + garść rodzynek
reszta wg przepisu
-------------------------------------------------------------------------------------
Posypka kokosowa
ta posypka służy jako dodatek do ryżu lub pieczonych ziemniaków, przepis jest Joanny Rostek ,a znalazłam go w gazecie ,,Magia gwiazd" , która ma świetna rubrykę kulinarna (kuchnia wegetariańska , ajurwedyczna lub wg pięciu przemian) , posypka wychodzi dość ostra jak ktoś lubi mniej ostra to można poprzestać na samym pieprzu z przypraw
2łyzki oliwy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki( ja lubię tą wedzona ,daję 1/4 łyżeczki tylko)
po 1/4 łyżeczki:
-ostrej papryki
-czarnego pieprzu
-soli
25 g orzechów nerkowców
15 g wiórków kokosowych
15 g rodzynek
Na małym ogniu rozgrzać oliwę w garnczku i wsypać przyprawy , cały czas mieszając prażyć je 30 sekund, dodać orzechy nerkowców i mieszając smażyć 2 minuty, następnie dodać wiórki i rodzynki i smażyć mieszając jeszcze ok 5 minut
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wszystkie przepisy świetne i wszystkie koniecznie do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńkaszę jadłam bardzo podobną, jest nawet u mnie na blogu, ale nie na słodko, bez midou, a z suszonym grzybkiem lub kawą :)
OdpowiedzUsuńAlu ale poszalałaś z przepisami! :)
OdpowiedzUsuńBeato , bardzo wszystko polecam :)))
OdpowiedzUsuńAga-aa, już u ciebie poszukałam, o tak podobne i z chęcią zobaczę czy takie samo pyszne jak te co zrobiłam
Michaszka, a no trochę poszalałam :D
Pyszności ! A te batoniki pokażesz w przekroju ? Kusząco wyglądają:)
OdpowiedzUsuńOj joj ile się tu za działo i same pyszności. Kochana napracowałaś się, ale jak smakowicie!
OdpowiedzUsuńMoże orzchowe tygodnie powinny być cześciej?...
Pozdrawiam ciepło
M.
Atinko , postaram się wczucić
OdpowiedzUsuńMoniak , e to tak przy okazji powstało , choć przyznaję że wszystko było bardzo smaczne
O mniam mniam mniam.
OdpowiedzUsuńKasza dla geniusza najlepsza;)
!
Pozdrawiam.
Alu, jakaś Ty pracowita osóbka jesteś:) Powinnam z Ciebie brać przykład!!! Batoniki są świetne! Bardzo lubię przepisy Anny Olson:)
OdpowiedzUsuńJak zwykle dajesz czadu, Margot :)
OdpowiedzUsuńA ja kurczę coś soie ubzdurałam, ze oT rwa do 16-go i nie zdążyłam pokazać mojej orzechowej słodkości.
pychota, od razu zapisałam przepis na krajankę z płatkami owsianymi:)
OdpowiedzUsuńAlciu, ale smakowitości zaprezentowałaś :) Mi to się chyba najbardziej ta kasza podoba, ale i batoniki i posypka przyspieszenie pracy ślinianek powodują :)
OdpowiedzUsuńGenialne te wszystkie słodkości, aż trudno się zdecydować po co najpierw sięgnąć :)
OdpowiedzUsuńZapraszam po odbiór wyróżnienia :)
Olciaky, o tak kasza jest świetna ,ale reszta-posypka genialna, a batony sama energia i pyszny smak
OdpowiedzUsuńKasiu , trochę jestem pracowita ,ale to nie było w jeden dzień:D, o tak ja też lubię przepisy tej Pani
Ania vel Vespertine , dziękuję bardzo:), oj trzeba było i 16 wstawiać swoje pomysły
Tili, dziękuje i może na coś się skusisz , wszystko jest bardzo proste i szybko się robi
Myniolinka , mam nadzieje ,że i tobie posmakują batony:)
szarlotek , dziękuje i jeszcze raz dziękuję
Ala, az sie oblizuje, bo takie batoniki to cos co zawsze chcialam zrobic! i zawsze konczy sie na blondies :D
OdpowiedzUsuńBasiu , batony są bardzo pyszne ,ale blondies tez lubię :PPP
OdpowiedzUsuń