sobota, 21 listopada 2009
Masło bananowe czy Korzenny Tydzień czas zacząć
Zaczynamy dziś Korzenny Tydzień Ptasi z Coś niecoś –ja bardzo chętnie biorę w nim udział bo wszelkie korzenne przyprawy wręcz uwielbiam
Zaczynam prościutkim przepisem na słodką pastę -masło o bardzo przyjemnym smaku
Przepis z wspaniałej książki Ewy Dombek i Tomka Gulińskiego ,,Kuchnia kreatywna czyli gotowanie wg Pięciu Przemian”. Potrawy-znakomite, w wykonaniu Tomka miałam możność kosztować.
p.s na zdjęciu masło jeszcze takie nie stężałe , ale zaczęło się ściemniać a ja chciałam bardzo je dziś wstawić
Masło bananowe
3 banany –obrać, utrzeć na tarce na grubych oczkach
1 kostka masła
garść rodzynek
imbir, kardamon
odrobina soli
trochę soku z cytryny
1-2 szczypty kurkumy
Przesmażyć, wymieszać i przelać do słoika lub salaterki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pycha takie bananowe masełko :)
OdpowiedzUsuńA to ciekawostka :) Margot, ile to może stać, jak myślisz? W lodówce znaczy się :)
OdpowiedzUsuńAle fajne, fajne, fajne:))super apetycznie wygląda! Widziałam już u Olgi Smile masełko bananowe, tylko bez korzennych dodatków:)
OdpowiedzUsuńWiesz, co Alu, będę musiała poczekać na swoje gomasio, nie udało mi się kupić sezamu buuuuu:)
Grażyna, dziękuje i zgadzam się tobą :)
OdpowiedzUsuńPtasiu, myślę ,że 3-4 dni spokojnie ,hm może i z 5 , bo to zagotowane jest w końcu :)
Andzia, dziękuje ślicznie
p.s oj, to trzymam kciuki żebyś szybko gdzieś go znalazła
bardzo oryginalny, fajny przepisik!
OdpowiedzUsuńWow! Bananowe masło??!! :) Wszystkie bananowe przepisy przyjmuję w ciemno, a ten jest chyba najoryginalniejszy jaki widziałam :)
OdpowiedzUsuńpołączenie bananów i kardamonu całkowicie mnie przekonuje :-)
OdpowiedzUsuńWow Alu! brzmi zachecajaco;) nigdy nie mialam okazji probowac takiego maselka. Chyba juz czas?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplo:*
Alciu, podoba mi się Twoje pomysłowe przepisy - bananowe masło, no proszę, proszę :)
OdpowiedzUsuńZmyślne to masełko bananowe;)
OdpowiedzUsuńMniam do bułeczki:)
Pozdrawiam i zapraszam cię Alciu po odbiór wyróżnienia:)
http://waniliowachmurka.blox.pl/2009/11/Wasze-oko-mnie-wyroznilo.html
Pozdrówka.
Cudawianki , dziękuje , zaręczam ,że jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńKomarka, ja tez lubię bananowe przepisy ,a te masło to jedno z moich ulubieńców
Asieja , mam takie same zdanie jak ty
Ola, dziękuje i wiesz co chyba czas na takie masło ****
Tiluś, rumieńcem się oblałam, może kiedyś się skusisz?
Olciaky, dziękuje i za komentarz taki miły i za wyróżnienie
Bardzo odważne połączenie... Mi by jednak zabrakło odwagi ;) Ale podziwiam, podziwiam :*
OdpowiedzUsuńAle fajne, ale fajne! Ja sobie już zapisałam ten przepis, Margot.
OdpowiedzUsuńMmm,ale pomysłowe! :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała:)
Pozdrawiam!:))
Mafilka, hm toć banany i takie przyprawy pasują jak ulał :PPPPP
OdpowiedzUsuńAniu , to jeśli zrobisz podziel się wrażeniami
Majanan, z ochota bym poczestowała
Zrobiłam jest pyszneeee, zdjęcie też jest:)))
OdpowiedzUsuńAndzia , hip hip hura , cieszę się ,że i tobie posmakowało
OdpowiedzUsuńAla, mam znowu ochote na to masło :))
OdpowiedzUsuńa wiesz ja też go od dawna nie robiłam
Usuń