sobota, 26 września 2009
Dzień Jabłka –bułki i ciasto- nie ciasto.
Święto jabłkowe, ja je obchodzę już trzeci raz - a na blogu już drugi raz.
Postanowiłam upiec bułeczki, które znalazłam już dawno , dawno temu, pewnie ponad rok
I tak mi zeszło i upiekłam dopiero na dzisiejsze święto -Dzień Jabłka jakie Tatter nam zorganizowała.
Bardzo ,ale to bardzo pyszne. Polecam
Bułki z suszonymi jabłkami i rodzynkami
przepis znalazłam tu
12-14 bułek
ciasto
2 łyżeczki suszonych drożdży ( ja dałam instant)
1 i 1/3 szklanki letniej wody
3 /4 szklanki mąki jęczmiennej (zmieliłam jęczmienny pęczak na mąkę )
3 /4 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału ( ja dałam typ 2000)
± 2 i 1 /2 szklanki mąki chlebowej
1 łyżeczka cynamonu
1/ 2 przyprawy do piernika
2-3 łyżki cukru ( ja dałam brązowy)
3 / 4 szklanki suszony jabłek (sama suszyłam, pokroiłam je na mniejsze kawałki)
1 szklanka rodzynek
2 łyżki masła, o temp. pokojowej. –(ja dałam 30g )
oraz
ew ok. 200g marcepana , pasty migdałowej
1 jajko (połowa do marcepana-nie dałam ,połowa do smarowania bułek)
płatki migdałowe i /lub cukier i cynamon
Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i wyrobić robotem lub ręcznie gładkie w miarę ciasto. Ukształtować kulę włożyć do posmarowanej odrobiną oleju miski, nakryć folią i zostawić na około 1 godzinę aż podwoi objętość
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąka stolnice i podzielić na 12-14 części. Jeśli chcesz nadziać je marcepanem to wymieszaj go z 1 /2 jajka ( ja nie dałam) i podziel na tyle części marcepan na ile części podzielone jest ciasto . Z ciasto kształtować prostokąty, kłaść kawałek marcepana , zlepiać i kształtować bułeczki okrągłe czy podłużne.
Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , nakryć folia i zostawić, aż niemal podwoją swoją objętości ( mi zajęło to ok. godziny)
Wyrośnięte bułki smarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi i/ lub cynamonem z cukrem
Piec w temperaturze 220 stopni C ok. 15-18 minut , zarumienione przełożyć na kratkę i wystudzić
***************************************
Rano upiekłam też takie bardzo dziwne ciasto- nie ciasto. Jakieś dwa miesiące temu jak byłam w Empiku przeglądałam cienkie pisemko z przepisami przysłanymi przez czytelników. Gazety nie kupiłam i nie pamiętam tytułu ,ale przepis króciutki to mi zapadł w pamięci
Ciasto-nie ciasto jest bardzo proste, bardzo dietetyczne i u mnie w domu bardzo smakowało
Ciasto podałam na śniadanie. Przepis trochę zmodyfikowałam i taki podaje
Ciasto jabłkowo – jaglane
1 kg kwaśnych jabłek –obrać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach
250 g kaszy jaglanej( suchej)
100g cukru trzcinowego jasno brązowego
cukier waniliowy z prawdziwa wanilia
cynamon
oraz 1 szklanka soku z jabłek( dałam kupny w szklanej butelce taki jednodniowy)
Do większej miski zetrzeć na grubych oczkach tarki obrane jabłka. W mniejszej misce wymieszać kaszę z cukrem ,cukrem waniliowym , cynamonem. Wsypać suche składniki do jabłek dokładnie wymieszać , przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej olejem. Polać delikatnie całe lekko uklepane ciasto sokiem z jabłek i piec ok. 90 minut w 180 stopniach C Wystudzić
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Buleczki, rzecz jasna, cudne, a ciasto po prostu zaskakujace! Bardzo ciekawy przepis, chyba bede musiala sprobowac sama je zrobic.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Alu, te ciasto jaglane - to samo zdrowie na śniadanie. :) I zaskakujące. Nie powinno mnie dziwić, bo Ty zawsze niezwykle oryginalne przepisy wyszukujesz. :)
OdpowiedzUsuńNatomiast co do bułeczek, to bardzo piękne pieguski. :D Szczególnie w przekroju mi się podobają. :)
Konsti , bułki to rewelacja ,ale u mnie w domu same miłośniki marcepana :), a ciasto smakuje trochę jak zapiekanka ,trochę jak szarlotka
OdpowiedzUsuńMałgosia,tak samo zdrowie:)))a bułki też bardzo zdrowe :D
Bułeczki piękne, ale mnie się bardzo podoba to oryginalne ciasto!
OdpowiedzUsuńoryginalny pomysł... nie wpadłabym na to żeby upiec ciasto z kaszą jaglaną :) i nie rozpada się? chętnie bym spróbowała...
OdpowiedzUsuńAniu , dziękuje , mnie też zainteresowało to proste ale mało spotykane połączenie
OdpowiedzUsuńMyniolinka , nic , a nic się nie rozpada , bardzo dobrze się kroi , choć konsystencję ma taka z lekka deserowa ,miękką
Margot znowu coś ciekawego wynalazłaś, bułeczki wygladają cudnie a ciasto...fantastyczny pomysł na zdrowe śniadanie...super!
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu!
Magot bułeczki - rewelacja!!!! No a to ciasto nie ciasto tez zachęcająco wygląda:) Wiesz jesteś niesamowita, żeby tak przepis przeczytany w empiku zapamiętać ;)))) Ja bym nie dała rady;)))
OdpowiedzUsuńKss, dziękuję i też życzę miłego weekendu
OdpowiedzUsuńAtina, ale to króciutki przepis :DDDD
Ala Ty kochana jesteś, mam wrażenie, jakbyś znalazła te dwa przepisy specjalnie dla mnie, bez mleka i bez jajek :D, możesz być pewna, że przetestuję oba, ciasto jaglane brzmi bardzo pociągająco, ja to bym miała ochotę wrzucić tam jeszcze rodzynki i orzechy włoskie, mniam.
OdpowiedzUsuńIza, nawet nie wiesz jak się cieszę ,że przepisy się podobają i masz rację do tego jaglanego bakalie bardzo by się przydały :)))
OdpowiedzUsuńja np myślę o żurawinie i orzechach włoskich lub pekanach
Bułeczki z opisu przepyszne a cisto jaglane- oryginalny pomysł :)
OdpowiedzUsuńwszystko bosko wygląda a podobno ja nie jabłkowa jestem, znaczy lubię ale w malutkich ilościach, tak na ząb akurat ;)
OdpowiedzUsuńWszystko mi się podoba - i bułeczki i ciasto nieciasto!:) Pyszne przepisy - do wypróbowania:))
OdpowiedzUsuńOoo... Bardzo oryginalnie u Ciebie Alicjo! Ale przeciez u Ciebie to normalne :))
OdpowiedzUsuńPozwolisz, ze sie wprosze? ;)
Łał!
OdpowiedzUsuńpodobają mi się obie propozycje i obie sobie kopiuję:)!
Pozdrówka ciepłe,Alu:*
Alcia jesteś nieziemska babeczka!! :DDD
OdpowiedzUsuńJak to zapamiętałaś?? :D:D
Kurka wodna :D
Super ciasto! Zmniejszę proporcje i robię w tygodniu :)))))
Buziak Złotko :*
Grazyna, duklanie tak jak piszesz ,ale wiesz to ciasto jest też bardzo smaczne jak ktoś lubi bardzo proste smaki
OdpowiedzUsuńAga-aa, całusy za takie słowa napisane *
Majana, mam nadzieje ,że kiedyś zobaczysz jak to smakuje sama
Bea,zapraszam :))))
Olciaky, jest mi bardzo miło to czytać , pozdrawiam *
Pola vel Poleczka, toć to każdy by zapamiętał 3 składniki na krzyż , a wykonanie mufinowe :DDD
A ciacho już ma zmniejszone proporcje,ale można zmniejszać dalej :DDDD
całusy
Bułeczki wyglądają zachwycająco, super połączenie smaków, chętnie spróbuje :)
OdpowiedzUsuńOba przepisy są fantastyczne :) Ciasto jabłkowo - jaglane!? Muszę spróbowac. Koniecznie!
OdpowiedzUsuńAklat, mam nadzieję ,że i tobie tak posmakują jak mi
OdpowiedzUsuńAsia, koniecznie