czwartek, 17 września 2009

Ciasto arabskie z daktylową melasą , orzechami , przyprawami



Joanna znalazła, Agatka przetłumaczyła , a Margot upiekła na Spontaniczny festiwal słodyczy arabskich (4-19 IX) odbywający się na forum Cin Cin a prowadzony przez Cynamonna


Bardzo smaczne, mało słodkie(może przez tą moją domową melasę?), na pewno przydałoby się to mleko po arabsku , herbata lub kawa do popicia ,bo odrobinę takie zapychające
Ale pyszne jest , bardzo aromatyczne , z charakterkiem, całkiem zdrowe.
A Tatter mi obiecała pomyśleć jak ulepszyć, żeby było takie wilgotne



Ciasto arabskie
z daktylową melasą , orzechami , przyprawami
przepis pochodzi z Arabic Bites

7 cup mąki uniwersalnej (można użyć 3,5 cup mąki pszennej pełnoziarnistej i 3,5 cup maki uniwersalnej)
1 cup oleju
1 cup mleka chudego lub sojowego
2 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki kardamonu
1/2 łyżki sody oczyszczonej
2 cup melasy daktylowej

Nadzienie orzechowe


1 cup posiekanych orzechów włoskich
1/4 cup cukru trzcinowego brązowego
4 łyżki wody różanej
szczypta sproszkowanego kardamonu
szczypta szafranu

Wszystkie składniki nadzienia wymieszać.

1) wymieszać melasę z mlekiem i z olejem
2) połączyć mąkę z kardamonem, proszkiem i sodą w dużej misce
3) wymieszać 1 z 2 powstanie ciasto
4) podzielić ciasto na 2 równe części (użyć wody lub oleju podczas dzielenia ciasta)
5) ciasto rozpłaszczyć na wielkość 22x30 cm, rozłożyć nadzienie orzechowe, przykryć drugą częścią ciasta i wyrównać
6) piec w 175 stopniach Celsiusa przez ok. 30-33 min lub, aż ciasto będzie gotowe
7) trzymać w blaszce i schłodzić przez 2-3 godzimy
8) pokroić na kawałki i podawać z z mlekiem kardomonowo-szafranowym lub herbatą kardamonową czy kawą po arabsku

Moje uwagi
-zrobiłam z 1/2 porcji, mąki dałam :
1.5 cup białej tortowe
1,5 cup orkiszowej pełny przemiał
-melasę-miodek zrobiłam sama ,250 g daktyli zalałam 3 szklankami wrzątku, jak wystygło, wygniotłam rękami , zagotowałam , jak wystygło jeszcze raz wygniotłam ,odcedziłam od daktyli burą wodę (tak z grubsza odcedziłam i nie przejmowałam się jak wpadły małe kawałki daktylowej masy, wycisnęłam na sitku resztę tej masy,
a płyn gotowałam, aż powstała gęsta, miodowa forma- ok 1,5 szklanki mi wyszło
- żałuję ze farszu orzechowego nie dałam tyle co na 1 porcję , wydaje się mi, że nie byłoby za dużo
- piekłam w kwadratowej foremce 20X20cm
- dałam mleko sojowe domowe
- dałam 2łyżeczki proszku do pieczenia

14 komentarzy:

  1. No to u Cibie Ala arabskie smaki i klimaty widze na calego :) Och nie ma jak daktyle/orzechy i kardamon - kusisz...

    OdpowiedzUsuń
  2. Margot, super to ciacho! Zastanawiam się czy ono mokre jest? Lubię mokre ciasta.
    Podoba mi się do nadzienie orzechowe, super!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, jakie ciekawe ciasto! Swietne smaki Alicjo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszności! Już sobie wyobrażam zapach jaki musiał się rozejść przy pieczeniu tego ciasta, poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Basiu ,dokładnie same arabskie smaku na słodko , bo na obiad były swojskie kotlety jajeczne wzbogacone polską kaszą jaglaną i koperkiem oraz pietruszką :DDD

    Majana, w tym problem ,że suchawe i to jest jedyny minus tego ciasta. Dziś przyznam (zawinięte w papier do pieczenia i dodatkowo folie spożywczą trochę zrobiło się wilgotniejsze ale nadal pasuje coś do picia obok :P

    Bea, smaki są cudowne ,te aromaty i takie jesienne zarazem

    Aklat,o tak zapach był cudny , tak uwielbiam takie zapachy

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawe ciasto, fajne smaki, znam stronę Arabic Bites, bardzo ją lubię

    OdpowiedzUsuń
  7. POdziwiam pracowitość i pomyśł. Ciasto - absolutne szaleństwo. Nie umiem sobie w ogóle wyobrazić jak to może smakować. Na pewno pyszne. Wielki 'rispekt' za samodzielne przygotowanie melasy. To się nazywa poświęcenie! :-))))

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kuchnię arabską, ale tego ciasta jeszcze nie próbowałam. Wygląda bardzo zachecajaco. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Viri, tak to jedna z tych stron co regularnie zaglądam i ściągam pomysły
    Chleb z daktylami i anyżkiem jaki pyszny -wiem ,bo robiłam :D

    Poswix ,bardzo korzennie smakuje:D
    A ja bardzo lubię pracować w kuchni i czasami nawet coś wymyśle np sama poczytałam i potrafię zrobić złoty syrop z fruktozy i glukozy

    OdpowiedzUsuń
  10. Kasiaaaa24 , ja też uwielbiam takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A daj kawalek :)
    Byle duzy :DDD
    Alus zasnelam wczoraj na kanapie i przypalilam gulasz w dodatku.......

    Gupia Polka ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniale musi byc....z takimi skladnikami,nie ma innej opcji:)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ja i tam w wersji zapychającej zjadłabym całą blachę

    OdpowiedzUsuń
  14. Polka , śpiochu jeden :DDD

    Gosia , bardzo smaczne tyle że trochę zapychające

    Aga-aa, nie wiem ,nie wiem :DDD
    powiadasz ,że dałabyś rade , hm może :PPPP

    OdpowiedzUsuń