piątek, 10 lipca 2009
Skrętki czyli WP # 39 -odsłona 1
Oto pierwsza propozycja reve82 , gospodyni Weekendowej Piekarni # 39
Ewa z Dziś mam smaka na… ten przepis znalazła na stronie Arla
Skrętki czyli takie drożdżowe pyszne paluszki, są bardzo proste i bardzo pyszne.
Z ich zrobienie, pieczeniem czy zjedzeniem nie ma żadnego kłopotu.
Polecam
Przepis podaję za rewe82
Skrętki
Składniki na 20 sztuk
• 25g masła
• 4ooml mleka (z części mleka i drożdży przygotować rozczyn drożdżowy)
• 100ml jogurtu naturalnego
• 25g świeżych drożdży
• 1 duże jajko
• 2 łyżeczki cukru
• 2 łyżeczki grubej soli
• 200g mąki sitkowej (można zastąpić mąką pszenną)
• 550g mąki pszennej
Dodatkowo
• 1 roztrzepane jajko
• 1 i ½ łyżeczki grubej soli
• ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Masło rozpuścić w rondlu, dodać mleko. Miksturę przelać do miski, dodać jogurt naturalny, rozczyn drożdżowy oraz 4/5 przygotowanej mąki. Zagnieść ciasto i przełożyć je na omączony blat, zagnieść ponownie wykorzystując resztę przygotowanej mąki. Ciasto powinno być elastyczne i i nie lepić się do rąk. Rozwałkować je na prostokąt o wym. 20 x 60 cm, posmarować jajem i oprószyć przygotowaną solą i pieprzem lub ziarnami. Tak przygotowane ciasto tniemy na 20 pasków o szer. ok. 3 cm. Każdy z pasków skręcamy wokół własnej osi. Otrzymane skrętki układamy na papierze do pieczenia, mocno dociskając końce skrętków do blachy. Odstawiamy na ok. 40 minut pod przykryciem, aby podrosły. Pieczemy w rozgrzanym do 225 st. C piekarniku ok. 12 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Przeciez ja wiedzialam ze bedziesz pierwsza :DDDDD
OdpowiedzUsuńAle puchate skretki!
Aaaaa pieczemy dzisiaj to na 'j'? :D
Piękniutkie Ci wyszły Margot. Az chce się sięgnąć po takiego paluszka, mniamku !:))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło:)
starałam się być pierwsza :P
OdpowiedzUsuńi już myślałam że się nie uda :P bo późno się wzięłam ale jest :D
p.s możemy dziś albo jutro skoro świt
Majanka, ślicznie dziękuje ,proszę poczęstuj się
ale pyszniaste :)a ja się nie wczytywałam w przepis i myslałam, że to jeden bochenek bedzie :)
OdpowiedzUsuńjagodzianki sie szykują? ;->
Aklat,bingo ,tak jagodzianki :D
OdpowiedzUsuńSliczne skretki! Takie rumiane i apetyczne.
OdpowiedzUsuńDzięki Ci, Margot! Ja się zafiksowałam na tym przepisie i odczytałam, że tam trzeba 25 dkg masła! I już postanowiłam zrezygnować z pieczenia tak tłustego ciasta...
OdpowiedzUsuńUpiekę je wobec tego na rodzinną imprezę, zwłaszcza że piękne i puszyste są, przynajmniej te Twoje :)
Ania, tak są prościutkie i bardzo pyszne
OdpowiedzUsuńAn-na , tak nadają się świetnie jako dodatek np do sałatek ,są bardzo puszyste :) I nic ,a nic nie są tłuste :D
te 25 g masła w zupełności im starcza :))
co na "j"??????????????????
OdpowiedzUsuńZjadłabym takiego skrętka i to nie jednego, a tu wszędzie porzeczki ;)))
Co na j? Jagodzianki :P Jagodzianki
OdpowiedzUsuńproszę się częstować,w zamian ja się poczęstuje porzeczkami ,mogę ?
Wiedziałam, że będziesz pierwsza:) Pysznie wyglądają:) A na jagodzianke , to ja chętnie wpadnę;)
OdpowiedzUsuńA to ja jednak pas ;) Jagodzianki lubię na obrazkach tylko i bardzo mi się wtedy podobają, ale wiem, że bym nie zjadła... Choc i jagody lubię i drożdżowki ;/
OdpowiedzUsuńAlu, one prawie jak grissini wyglądają. :) Tylko grubsze. :)
OdpowiedzUsuńPs. Alu, włącz proszę GG...
fajowe skrętki wyszły...moje też już upieczone tylko się lenię z publikacją...ale mam męża w końcu dla siebie więc się nie ma co dziwić:) smacznego!!!
OdpowiedzUsuńAtino :) ktoś musiał być pierwszy :)
OdpowiedzUsuńp.s to jutro wpadnij *
Mafilka ale te domowe jagodzianki to coś innego zupełnie , ja takich nawet z cukierni nie ruszę :(
Małgosia ,zdecydowanie grubsze dwa i się najadłam ,ale bardzo pięknie pachną
Ewa , nie zając publikacja :) choć trochę ciekawa jak twoje wyglądają :)
jaki puchate te skrętki! i takie kształtne, na pewno pyszne, nie podrzuciłabys jednej do naszego dzisiejszego grilla? ;)
OdpowiedzUsuńpzdr
Ale ładne skrętasy Ci wyszły, Margot :)
OdpowiedzUsuńViridianka , jedna to mało :P, dziękuje za komplementy
OdpowiedzUsuńAniu,ślicznie dziękuję
Skrętki jak się patrzy!
OdpowiedzUsuńPięknie puchate i wyrośnięte, a to przyrumienienie jakie apetyczne...
Kass****, ślicznie dziękuję w imieniu skrętków
OdpowiedzUsuń