czwartek, 11 czerwca 2009

Chleb pszenny z dodatkiem ziemniaków



Wczoraj upiekłam jeszcze chleb z strony Mirabelki –jest rewelacyjny
Zrobiłam dokładnie tak jak podaje Mirabelka
Tu jest przepis
A na pieczenie tego chleba namówiła mnie Tatter, jej zachwyt i jej niezwykle piękne zdjęcia.
Nie jest tajemnicą ,że Mirabbelka i Tatter to sa moi mistrzowie chleba
To dzięki tym dwom osoba tak bardzo pokochałam to zajęcie –pieczenie chleba



Dziękuje

przepis cytuje z strony Mirabbelki
Chleb pszenny z maka razowa i ziemniakami
zaczyn 280g
• 2-3 łyżki zakwasu (50g)
• 100 g letniej wody,
• 130 g mąki pszennej (typ 550)
zaparka 400g
• 200g maki razowej pszennej (można użyć mieszanki z mąką żytnią)
• ok. 200g gorącej wody
• 1 łyżeczka soli

ciasto chlebowe ok. 1700g

• 280g cały zaczyn jw.
• 400g cała zaparka jw.
• 100g ziemniaków
• 600 g mąki pszennej 550
• ok 200g-250g letniej wody
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cukru

Zakwas wymieszać z mąką i letnią wodą i wyrabiać aż do uzyskania miękkiego ciasta. Pozostawić do przefermentowania w lekko przykrytym naczyniu na ok. 12 godzin, aż podwoi swoją objętość.
Make razowa zaś zalać 200g gorącej wody, wymieszać, dodać sol i również pozostawić na noc.
• Następnego dnia zmiksowałam zimne ziemniaki (które mi pozostały z poprzedniego dnia i czekały w lodówce) ze 100g gorącej wody, sola i cukrem.

Właściwie, żeby sobie ułatwić życie to zmiksowałam ziemniaki z woda w dużej misce (miksera) na to wyłożyłam namoczona dzień wcześniej mieszaninę z maki razowej i wody (zaparka), a na nią wysypałam resztę maki pszennej jasnej i resztę wody.
Wodę należy dodać z wyczuciem, tzn lepiej mniej niż więcej.... Możemy ja potem uzupełnić w trakcie wyrabiania ciasta.
• Lekko wymieszałam całość, przykryłam, odstawiłam na 1 godzinę.
• Następnie dodałam zaczyn i wyrobiłam krotko tylko do połączenia składników, Odstawiłam na 10 minut.
Właśnie w tym momencie można dodać trochę wody, jeśli ciasto wyda nam się zbyt zbite, bo ciasto powinno być zdecydowanie luźne.
• Wyrobiłam jeszcze raz (10-20 sekund) i odstawiłam ponownie na 10 minut.
• Powtórzyłam krótkie wyrobienie i ponownie odstawiłam na 30 minut.
• Wyrobilam jeszcze raz krotko i włożyłam do miski wysmarowanej oliwą i przykrytą szczelnie folią.
W trakcie wyrastania należy przerwać proces 3 x co 1 godzinę tzn., ciasto wyjąć, raz rozpłaszczyć na blacie, zawinąć brzegi dookoła i jeszcze raz utworzyć kulę.
• Po upływie 3 godzin, wyłożyłam ciasto na blat oprószony mąką, uformowałam bochenki, odwracając gładką stroną do dołu i ułożyłam w koszykach do wyrastania.
Można włożyć do formy, w której się będzie piekło, ale wtedy spojeniem do dołu !
• Posypałam mąką i przykryłam ściereczką a potem szczelnie folią.
• Pozostawiłam do ponownego wyrośnięcia na ok. 3-4 godziny, ciasto powinno być wyrośnięte, ale jeszcze na tyle elastyczne, aby zrobione palcem zagłębienie powoli się wypełniało.
• Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni C,
• przed włożeniem do zaparowanego piekarnika naciąć chleb za pomocą żyletki bądź noża.
• Chleb piec ok. 35 minut, aż będzie równomiernie brązowy, a po wyjęciu postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
• Wystudzić na kratce.

13 komentarzy:

  1. Margot, przepiekny chleb!
    I podpisuje sie pod tym, co napisalas o Tatter i Mirabbelce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek przepiękny:) No i teraz też mnie kusi, no bo jak tu sie oprzeć Twoim i Tatter zdjęciom;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest prześliczny! Idealne wnętrze, piękna skórka! Podziwiam Was piekareczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bea,dziękuje :)Tak Tatter i Mirabbelki to mistrzynie1
    Atino, :))) piecz będziesz zadowolona :)))
    Majanko ,dziękuje ,za tak miły komentarz ,aż się zarumieniłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Eeee yyyyy nie wiem co napisac bo mnei zatkalo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny jak wszystkie Twoje wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Margot , wszystkie chleby w Twoim wykonaniu to mistrzowska robota :-) A z tego przepisu na pewno kiedyś skorzystam , bo kusi mnie bardzo ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam bulki z ziemniakami wiec takiego chlebka tez musze sprobowac :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Aniu ,:))) jest mi bardzo miło,że tak chwalisz
    Evenka ,dziękuje :))))i z całego serca polecam ten chleb
    Viridianka polecam ,coś pysznego

    OdpowiedzUsuń
  10. Margot, nie dosc ze sliczny to jeszcze apetyczny :-) moja lista chlebowa chyba bedzie bez konca...

    OdpowiedzUsuń
  11. Ma ładne dziury. Śliczny...:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Basiu,bo z tą lista tak jest ,ciągle się powiększa
    Aniu :))),och tak dziury miał cudne

    OdpowiedzUsuń