wtorek, 28 kwietnia 2009
Pane Siciliano- Chleb Sycylijski
Po ostatniej pogawędce z Elą z My Best Food postanowiłam upiec Pane Siciliano, ten chleb to przysłowiowe ,,Niebo w gębie” i chleb, który jest leciutki jak piórko. Gotowy przepis znalazłam u Tatter , a Tatter dostała tłumaczenie od Eli :D Obu paniom bardzo dziękuję!
Gorąco polecam ten bardzo prosty, szybki, przepyszny chleb
Pane Siciliano- Chleb Sycylijski
350g maki z pszenicy durum - semoliny
150g białej pszennej maki chlebowej 300g wody
10g świeżych drożdży (oryginalnie 20g)
10g soli
2 łyżki oliwy
1 plaska łyżka melasy
sezam biały lub czarny (opcjonalnie)
Maki wsypać do miski, wkruszyć drożdże. Dodać pozostałe składniki. Wszystko dobrze wymieszać, a później zagniatać (ok.10min). Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i zostawić na 1 1/2 godziny, składając ciasto po 50 minutach. Następnie podzielić je na dwie części i uformować dwa podłużne bochenki. Ułożyć je na blaszce do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 1 1/2godziny. Piec w temperaturze 210C przez 15 minut, potem 20-25 minut w temp. 190 C.
Przed wsunięciem do pieca chleb można posmarować wodą i posypać/obtoczyć w sezamie.
Przepis na chleb pochodzi z książki Sióstr Simili "Pane e roba dolce" i został przeze Tatter odrobione zmieniony, a Ela z My Best Food go przetłumaczyła!
p.s Chlebek na drugi dzień smakuje jak świeżo wyjęty z piekarnika
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wow! Alu! On rzeczywiście w środku wygląda lekko jak piórko! Choć patrząc na skórkę - trudno uwierzyć, że w środku taki puchaty miąższ. :)
OdpowiedzUsuńCudny chlebuś! Rzeczywiście środek ma bardzo delikatny i lekki. Sliczny jest !:))
OdpowiedzUsuńMałgosiu ,ten chleb robi się jak zwykłe ciasto drożdżowe, ono przechodzi jakaś metamorfozę i otrzymuje się chleb o niezwykle pysznym smaku
OdpowiedzUsuńMajana ,tak środek jest bardzo delikatny, a na zewnątrz wyjątkowo chrupiąca skórka
Alu a ja sie ciesze, ze mi zaufalas :) To moim zdaniem najlepszy chleb drozdzowy z ksiazki siostr Simili. Zgadzasz sie4, prawda? :)
OdpowiedzUsuńNo, wygląda bosko! :-))
OdpowiedzUsuńAbsolutnie cudowny! Przypiekl sie atrakcyjnie widze, co w przypadku tego chleba to tylko zaleta i wnetrze takie puszyste.
OdpowiedzUsuńWiesz co - zrobie dzis z 150g tej 00 zaczyn jak na Filoncino i jutro rano upieke go w wersji pre-ferment...podziele sie opinia jutro ;D
Wyglada jak najlepszej jakosci buleczka :))))) Kobity a Wy to tak nic nie powiecie same pieczecie :P Ide sobie.
OdpowiedzUsuńEla , prawdę piszesz i się z tobą zgadzam :)
OdpowiedzUsuńKrokodyl, dziękuje ślicznie
Tatter,to ja czekam na wiesci
Poleczka,nigdzie nie idź ,ano sama musiałam upiec :DDDD nikt nie chciał mi w pieczeniu pomóc :DDDDD
A tak na serio ,to wiesz super ten chleb jest ,piecz go piecz
O jaki ładny! Bym się wgryzła w niego! ;)
OdpowiedzUsuńAluś, te Twoje chlebki mnie uwodzą :) i do tego bliźniaki :)
OdpowiedzUsuńOczko ,a bardzo proszę się częstować:)
OdpowiedzUsuńAla,i to jeden blondyn ,a drugi czarnowłosy :DDD
Margot jakie cudowne chlebki! Bardzo mi się podobają:) Oj będę musiała sie znowu zaopatrzyć w semolinę;)
OdpowiedzUsuńAtino i jaki pyszny i na drugi dzień smakuje jak świeżo wyjęty z pieca
OdpowiedzUsuńGatuluję Wam wyniku, 29 WP to już pokaźna liczba!!
OdpowiedzUsuńSliczne są.