sobota, 25 kwietnia 2009

Kapuśniak



Przepis z książki ,,Pięć przemian w kuchni wegetariańskiej” Anna Czelej
Prosta i i bardzo smaczna zupa. Polecam!


Kapuśniak

O - wrzątek, laurowy listek, tymianek
Z - kminek, ziemniaki, marchewka, masło, suszona słodka papryka
M - cebula, ziele angielskie, płatki owsiane
W – sól, ew trochę sosu sojowego
D –garść makaronu orkiszowego, kiszona kapusta


Zagotować wodę, dodać listek laurowy, tymianek, pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew, masło, szczyptę papryki, pogotować z 2 minuty, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, ziele angielskie, garstkę płatków owsianych, zagotować, doprawić solą i sosem do smaku, wrzucić makaron i dodać niewielką ilość kiszonej kapusty. Ugotować

4 komentarze:

  1. Takie zupy lubię najbardziej! pychotka!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kapuśniaczek - uwielbiam!:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy posiadasz ksiazke: Pięć Przemian w kuchni wegetariańskiej" Anny Czelej w formie elektronicznej lub jestes w stanie zrobic ksero tej ksiazki i przeslac mi na skrzynke emailowa?

    Pozdrawiam
    Andrzej

    OdpowiedzUsuń
  4. Kas*
    Majana ,ja tez
    Gotyk, ja mam taka książkę papierowa kupioną ok 16-17 lat temu
    A ksera własnego nie mam , a to dość pokaźna pozycja książkowa i nie wiem czy by się opłaciło ją kserować w jakimś punkcie

    OdpowiedzUsuń