sobota, 29 listopada 2008

Chleb z mąką jęczmienną i cytryną





Z okazji Cytrusowej Chwilki Tatter upiekłam chleb ,chleb jest ze skórka i sokiem z cytryny
W smaku jest niecodzienny ,cytrynowy w smaku i zapachu ,bardzo smaczny .Polecam
Wychodzi z tych proporcji bardzo malutki chlebek .
Przepis znalazłam na tym blogu ,ja trochę go za rada Tatter zmodyfikowałam –nie dałam drożdży –w przepisie jest 1 g drożdży instant ,oraz zmieniłam sposób wykonania .



Chleb z mąką jęczmienną i cytryną
1 bochenek ok. 600g

Składniki:

* 100 g mąki jęczmiennej *
* 150 g mąki wysokoglutenowej np. manitoba
* 133 g wody w temperaturze pokojowej
* 5 g soli
* 14 g świeżego soku z cytryny
* drobno starta skórka jednej cytryny
* 30 g miodu
* 167 g zakwasu 100% hydracji
* Gruba sól do posypania

Wykonanie
. 1. W jednej misce wymieszać maki ,sól
. 2. W innej misce wymieszać zakwas, miód, sok z cytryny, skórkę,miód oraz wodę
. 3. Do mokrych składników wsypać mąki z sola i dokładnie wymieszać ok. 3 minuty . 4. Następnie wyrobić ciasto ,zajmuje to ok. 5 minut
5 Włożyć ciasto do miski ,a miskę włożyć do torebki foliowej i szczelnie zamknąć ,zostawić do rośnięcia na ok. 5-6 godzin w tym czasie 2 -3 razy złożyć ciasto
6 Wyrośnięte ciasto ukształtować w podłużny czy okrągły bochenek i włożyć do wyrośnięcia do koszyka złączeniem do góry
7 Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 -2 godziny
8 Piekarnik z kamieniem rozgrzać do 210 stopni C
9 Tuż przed pieczeniem przełożyć chlebek na łopatę ,spryskać woda posypać gruba sola, przeciąć wzdłuż żyletka czy nożem .
10 Piec w 210 stopniach przez 30 minut –kilka razy spryskać na początku ścianki piekarnika woda dla wytworzenia się paty
11 Obniżyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze ok. 10 minut.
12 Upieczony chleb wystudzić
* ja make jęczmienną zrobiłam sama z pęczaku jęczmiennego w młynku do mielenia zbóż
Smacznego

11 komentarzy:

  1. Margot, bardzo oryginalny chlebek! nigdy jeszcze nie jadlam cytrynowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też taki jadłam po raz pierwszy ,
    ale nie ostatni:) jest bardzo smaczny

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale rewelacyjny chlebek :) Zjadłabym taki z twarożkiem ze szczypiorkiem :) Mój zakwas właśnie powstaje więc może i ja niedługo będę się cieszyć takim wspaniałym wypiekiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Margot, zazdroszczę ci (tak serdecznie ;) takich pięknych wypieków. Mnie się odechciało piec chleby po kilku ostatnich bladziochach, czasem się zmuszę, ale to nie to..

    OdpowiedzUsuń
  5. Margot, świetny pomysł na cytrusowy chleb! :) Ja bym go z pyszną konfiturą skonsumowała! Piękny! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uuu takiego chlebka to bym chetnie sprobowala. Wszedzie bym uzyla cytrusow ale nigdy nie pomyslalam ze mozna i do chleba. Super pomysl!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuje za wszelkie pochwały w imieniu chlebka i serdecznie polecam pieczenie tego chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny!!! koniecznie muszę go upiec...pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie mogłam pisać komentarzy, może tym razem mi się uda.
    Piękny chleb, po prostu cudo !
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Kass ,bardzo polecam
    Dana ,dziękuję za taki miły komentarz

    OdpowiedzUsuń