poniedziałek, 20 października 2008

Ciasteczka z migdałami i kokosem



Od jakiegoś czasu ,,chodziły ” za mną ciasteczka takie co to się ciasto kreci przez maszynkę do mielenia ze specjalna ciastową nakładką .
I na tym blogu znalazłam przepis ,wprawdzie na ciastka wyciskane rękawem cukierniczym ,ale ja ciasto kręciłam maszynka .Ciastka są bardzo smaczne .Polecam .
Ciastka piekłam w piątek wieczorem i w nocy część znikła….




Ciasteczka z migdałami i kokosem

325 g masła
150 g cukru pudru
3 szczypty soli
1 łyżeczka esencji migdałowej(nie olejku!)-ja nie dałam ,bo nie mam takiej esencji
75 g mielonych migdałów
75 g wiórków kokosowych ,jak najdrobniejszych
1 jajko
325 g maki

Utrzeć masło na krem z cukrem ,a następnie dodać sól, mielone migdały, wiórki kokosowe, jajko, utrzeć. Mąkę przesiać.
Dodać 1 /3 część mąki i wymieszać łyżką drewnianą, wsypać resztę mąki i wymieszać dokładnie .Wstawić ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny ,moje było dobę…
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C, blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Robić ciasteczka za pomocą maszynki do mielenia i specjalnej nakładki do ciasteczek. Ułożyć na blasze z papierem i piec wg autora 5 minut ,ja piekłam ok. 10 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce do ciast .
Smacznego

3 komentarze:

  1. Takie ciasteczka robione przy pomocy maszynki, uwielbiam. Zawsze je robiła moja mama.

    OdpowiedzUsuń
  2. A mi takie ciasteczka robiła Babcia

    OdpowiedzUsuń