Z okazji Dnia Jabłka ,który zorganizowala
Tatter
upiekłam pyszny chleb o bogatym wnętrzu.Pyszny jest z samym masłem ,pasuje tez żółty ser,oraz pasta z wędzonego tofu .
Przepis znalazłam tu
tutaj
A ten pyszny chleb pomogła mi przetłumaczyć Tatter- bardzo dziękuję
Chleb z suszonymi jabłkami i orzechami włoskimi
400 g mąki chlebowej
80 g maki gryczanej
80g mąki żytniej
280 g wody
16 g soli
480 g zaczynu zakwasowego pszennego (100%hydracji czyli 240g mąki ,240g wody i 2 łyżki zakwasu-zostawić na noc)
100g suszonych jabłek grubo posiekanych
240g cydru jabłkowego *
200g orzechów włoskich grubo posiekanych
* ja nie miałam cydru więc dałam sok ze świeżych jabłek ,trochę rozcieńczony wodą gazowaną i 1 łyżkę octu jabłkowego
Namoczyć jabłka w cydrze na jedna godzinę ,odsączyć(cydr wypić lub użyć do innych celów kulinarnych) W tym czasie uprażyć orzechy .
Do miski wsypać mąki,,zakwas,sól,wodę i zagnić ciasto na najniższych obrotach miksera około 4 minuty.Ciasto będzie jeszcze doić lepkie .Następnie przez 5 minut mieszać na średnich obrotach ,dodać posiekane orzechy i jabłka i dobrze wymieszać .Przełożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem ,nakryć folią i zostawić na 2 godziny do rośnięcia ,w czasie rośnięcia co 40 minut ciasto składać .
Podzielić ciasto na 2 kule i odstawić na 20 minut pod przykryciem.Z każdej kuli zagnieść okrągłe chlebki i zostawić je w posypanych mąką koszykach wiklinowych na ok 2 i 1/2 godziny do wyrośnięcia .(ja włożyłam koszyki do foliowych reklamówek ,żeby ciasto się nie wysuszyło )
Piec z kamieniem rozgrzać do 260 stopni,z papieru wyciec jabłko.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na łopatę ,położy na ciasto papierowy szablon jabłka i posypać przez sito cały chleb mąką ,zdjąć szablon i naciąć chleb
Włożyć do piekarnika zmniejszy temperaturę do 230 stopni i piec z parą wodną 15 minut ,następnie 25 minut bez pary ,na ostatnie 5 minut wyłączyć piekarnik ,otworzyć piekarnik na 10 minut ,wyjąć ,ostudzić.
Smacznego
Po pierwsze, ciesze sie, ze nareszcie zdecydowalas sie na bloga :)
OdpowiedzUsuńA po drugie, jestem oczarowana tym chlebem; piekny! chetnie bym spalaszowala kromeczke ;)
Pozdrawiam i zycze milego blogowania!
Bea dziękuję za pierwszy komentarz !
OdpowiedzUsuńChleb jest pyszny i łatwy ,niestety blogowanie jest o wiele trudniejsze...
Ten chleb jest obłędny!
OdpowiedzUsuńMargot, blogowanie nie jest takie trudne...jakby co, to pytaj, chętnie Ci pomogę:))
Ewena ,dziękuję i będę pamiętać w razie czego :)
OdpowiedzUsuńA chleb jest pyszny ,u mnie do powtórki i to nie raz
Margot, ten chleb jest cudowny!
OdpowiedzUsuńJestem pełna podziwu dla Tatter i Ciebie, często bowiem zdarza mi się wzdychać do Waszego pieczywa na zakwasie... :)) Nie tracę jednak nadziei, że po kilku niepomyślnych próbach i mnie uda się zrobić taki chleb. Jedyny chleb na zakwasie, który piekę z powodzeniem, to razowiec Tatter :)
Mara ,wyjdzie i ten zobaczysz :)
OdpowiedzUsuńA razowiec Tatter to jeden z moich ulubieńców ...
To, ze moglismy sie tym chlebem delektowac to tylko i wylacznie Twoja zasluga...dziekuje!
OdpowiedzUsuńMargot , przede wszystkim gratuluję bloga ! W końcu będę mogła znaleźć Twoje wypieki w jednym miejscu ;-)
OdpowiedzUsuńA chlebek wygląda pysznie i jestem pewna , że tak też smakuje :-)
Gratuluję Margot bloga.Mam tę przyjemność być degustatorem jej twórczości bo tak tylko można nazwać to co tworzy.Niestety nie jestem fanem gotowania,ale wierzcie mi to jest po prostu pyszne i wygląda wspaniale.Pozdrawiam wszystkich.Tomek
OdpowiedzUsuńpiękny! Ja wycięłam za duży szablon i dlatego mój chlebek nie ma jabłuszka na wierzchu :) Jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńtak to jest pyszny chleb
OdpowiedzUsuń