W tym miesiącu Amber zaproponowała wypiek prostych szwajcarskich bułek- Weggli. Bułki mimo, że bardzo proste, to końcowy efekt niezwykle smakowity. Bułki wyszły puszyste, leciutkie i bardzo pyszne.
Weggli
przepis z boga Streusel
15 bułek (zrobiłam 14)
500 g mąki pszennej białej
12 g soli
6 g cukru
6 g ekstraktu słodowego ( może być miód)
30 g świeżych drożdży(dałam 20g)
320 g mleka pełnego (3,5% tłuszczu)
55 g masła
do posmarowania:
15 g żółtka jajka (ok. 1 szt.)
10 g mleka pełnego (3,5% tłuszczu mlecznego) (ok. 1 łyżka stołowa)
Odważ białą mąkę, cukier i ekstrakt słodowy, wkrusz do nich świeże drożdże, dodaj pełne mleko.
Zmiksuj wszystko razem przez 5 minut na pierwszej prędkości robota kuchennego, aby uformować ciasto.
Dodaj zimne masło w kawałkach i wyrabiaj przez kolejne 5 minut na pierwszej prędkości miksera.
Dodaj sól, zwiększ obroty miksera do drugiej prędkości i zagniataj wszystko przez kolejne 5 minut, aby powstało elastyczne, miękkie ciasto, które można bardzo cienko wyciągnąć.
Ciasto pozostaw w misce robota kuchennego, przykryj (np. rozciętą plastikową torbą lub ręcznikiem kuchennym) i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Podziel ciasto na 15 kawałków (ok. 60 g każdy), uformuj z nich okrągłe bułeczki i rozłóż na trzech blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw na kolejne pół godziny.
Użyj drewnianego patyka ( Szwajcarzy mają specjalne deseczki do Weggli) zanurzonego w mące, aby dobrze wycisnąć kawałki ciasta na środku, tak aby spód tacy przeświecał przez ciasto w miejscu, w którym jest naciskany, ale ciasto nie jest całkowicie przecięte. Przykryj i odstaw ciasto na 15 minut.
Aby zrobić smarowidło jajeczne, wymieszaj żółtko z mlekiem i posmaruj nim ciasto. Niech ciasto wyrośnie jeszcze przez 30 minut (już bez przykrycia).
Piekarnik nagrzej do 220°C (grzanie górne i dolne).
Ponownie posmaruj Weggli pastą jajeczną i włóż do rozgrzanego piekarnika dwie blachy (jedną na dolnej szynie i jedną na drugiej od góry). Natychmiast obniż temperaturę piekarnika do 200 ° C.
Po 2 minutach otwórz na chwilę drzwi piekarnika, spryskaj ścianki piekarnika dużą ilością wody, zamknij drzwiczki piekarnika i piecz Weggli przez kolejne 7 minut.
Następnie zamień górną tacę na dolną, piecz Weggli przez kolejne 8 minut i wyjmij je z piekarnika.
Od razu upiecz trzecią partię bułek na dolnej szynie (nie trzeba zmieniać na drugą górną szynę). Ponieważ w piekarniku pozostała tylko jedna blacha, Weggli mogą być gotowe po 15 minutach.
Po upieczeniu ostudź Weggli na kratce.
Dziękuję za wspólne pieczenie.
Wypieki na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchnia Alicji
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Puszki. Bardzo mięciutkie i smakowite bułki. Dziękuję Alu za czerwcową wspólną Piekarnię.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie to bardzo leciutkie bułeczki, takie letnie :)
UsuńI ja dziękuję za wspólna piekarnię
Pięknie wyrośnięte są Twoje bułeczki! Już nabrałam ochoty na powtórkę z rozrywki :)
OdpowiedzUsuńBeata, dziękuję, oj tak tak powtórki konieczne, ja zrobię wegańską wersję
UsuńWspaniały miękisz i przedziałki :-) - bułeczki idealne.
OdpowiedzUsuńGucio dziękuję i lecę podziwiać twoje
UsuńAlu wyszły wspaniałe, bardzo apetyczne :) Pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńMałgosiu dziękuję i za komentarz i wspólne wirtualne pieczenie
UsuńPiekne buły Ci się upiekły, moje tez nam bardzo smakowały. Pozdarwiam.
OdpowiedzUsuńDorota dziękuję, oj tak tak pychotki te buły
UsuńAluś, ależ Twoje bułeczki mają piękny wygląd.
OdpowiedzUsuńZnakomicie było piec w czerwców w takim towarzystwie! Pozdrawiam
Kamilka, dziękuję , oj tak, tak , towarzystwo piekarnicze wyborne.
Usuń