Ten przepis pochodzi ze strony Weganon. Paweł ma świetne przepisy, ale za tą recepturę należy się mu medal, złoty medal.
U mnie w domu to hitowy dodatek do pieczywa lub wyjadania bez pieczywa.
WEGAŃSKI PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI
SKŁADNIKI:
– ½ szklanki ryżu
– 2 duże marchewki
– 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka ciemnego sosu sojowego lub tamari
– 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
– 2 łyżeczki słodkiej papryki
– 2 duże cebule
– 2 arkusze nori (lub 3 łyżki nori w drobnych płatkach)
– sól i pieprz do smaku
– 4 łyżki oleju lnianego
– 2 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego
WYKONANIE:
– ryż przepłukać zimną wodą i ugotować w 1 szklance wody, na małym ogniu pod
przykryciem. 15 minut. Wystudzić
– marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, cebule w drobną kostkę. Usmażyć do miękkości na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego z liściem laurowym i zielem. Wyjąć liście i ziele, zmiksować blenderem lub malakserem, ale niezbyt dokładnie
– nori zmielić w malakserze na drobne płatki lub pociąć nożyczkami
– dodać ryż, sos, koncentrat, obie papryki, olej lniany. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem
– odstawić do lodówki na kilka godziny
sobota, 1 maja 2021
WEGAŃSKI PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam paprykarz z ryb. Taki domowy. Wersja wege też brzmi zachęcająco.
OdpowiedzUsuńja takiego rybnego nigdy nie jadłam , ale ten bardzo mi smakuje, nawet bardzo bardzo :D
UsuńPozdrawiam