niedziela, 23 stycznia 2022

Ciasto pistacjowo – cytrynowe




Pyszne! Z pistacjami! Bardzo, bardzo polecam.

Przepis Doroty z Moich wypieków.


 

Ciasto pistacjowo – cytrynowe 

 
200 ml mleka( u mnie napój sojowy)
80 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
świeżo otarta skórka i sok z 1 cytryny
190 g drobnego cukru do wypieków( dałam 140g)
80 g zmielonych pistacji*
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki zmielonego kardamonu

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W naczyniu umieścić: mleko, olej, świeżo otartą skórkę i sok z 1 cytryny, cukier. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Dodać zmielone pistacje i wymieszać. Bezpośrednio do tak wymieszanych składników przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kardamon. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę keksówkę o wymiarach górnych 23 x 11 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać(ja wyłożyłam dno papierem do pieczenia). Przelać do niej ciasto.

Ciasto pistacjowo – cytrynowe piec w temperaturze 165°C przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć ciasto na paterę, po nakłuwać patyczkiem i nasączyć świeżo wyciśniętym sokiem z jednej cytryny. Po całkowitym wystudzeniu polukrować.

Dodatkowo do nasączenia
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny

Składniki na lukier cytrynowy:
1 szklanka cukru pudru
3 – 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Składniki na lukier umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Gęstość lukru regulować dodatkiem soku lub cukru pudru.

*od koloru pistacji zależy kolor całego ciasta, warto poszukać zielonych, surowych 


 

6 komentarzy:

  1. Aluś, wspaniałe ciasto, wygląda obłędnie! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilko dziękuję i naprawdę bardzo dobre to ciasto jest , bardzo polecam

      Usuń
  2. Takie ciasto bym bardzo nabożnie jadła. Każdy kęs to przyjemność.

    OdpowiedzUsuń