Proste ciasto umilające letnie podwieczorki. Z morelami, z moimi ulubienicami.
Przerobiony przepis z Borówkowej Doliny.
Ciasto z morelami
Weź:
•pół kostki masła (100g)
•szklankę cukru
•¾ szklanki mąki
•8 białek
•kilka świeżych moreli
Miękkie masło utrzyj z cukrem(3 łyżki zostaw do białek). Zmiksuj z mąką. Ciasto będzie suche, ale nie zniechęcaj się. Białka ubij na sztywną pianę resztą cukru i delikatnie wmieszaj do masy. Wlej ciasto do natłuszczonej formy o średnicy 20 cm (u mnie taka maleńka kwadratowa)i dodaj na wierzch pokrojone w ćwiartki morele. Piecz pół godziny w 180°C
Och to musi być pyszne ciasto. Uwielbiam morele
OdpowiedzUsuńi ja Aniu uwielbiam morele, pozdrawiam
UsuńUwielbiam morele w cieście. Są takie wyraziste. W Twoim Alu cieście spokojnie można wykorzystać białka, które mam zamrożone. Fajny pomysł
OdpowiedzUsuńKrysiu to takie ciasto nic się nie marnuje ,a spoko smakuje , buziaki
UsuńTak poproszę mi umilać letnie podwieczorki, mniam!
OdpowiedzUsuńKamilka, zapraszam serdecznie na ciacho
Usuńummmm ;D letnie podwieczorki i ciasto z morelami, mniam. Pyszności Alu serwujesz :) Pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńMałgosiu dziękuję. A lato i podwieczorki z domowym ciastem to fajny duet
Usuń