piątek, 18 czerwca 2021

Kotlety „złoty kurczak” z ryżu i tofu (bez mięsa)




Prosty przepis na szybkie roślinne kotlety wg przepisu Ani. Nazwa kotletów Ani.

Ania bardzo dokładnie opisała każdy krok jak je zrobić. A przepis prosty, a efekt końcowy znakomity.

Bardzo polecam. 



Kotlety „złoty kurczak” z ryżu i tofu (bez mięsa)

Ilość – 7 sztuk

Składniki:
½ szklanki suchego ryżu (lub półtorej szklanki ugotowanego)
180 g wędzonego
½ średniej cebuli posiekanej i uduszona na 1 łyżce oliwy
3 porządne łyżeczki mojej domowej przyprawy złoty kurczak (2 płaskie łyżeczki mielonych ziaren kolendry – możesz zmielić w młynku do kawy, 2 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego, 2 płaskie łyżeczki kurkumy w proszku, 2 szczypty soli)
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy do smażenia kotletów
sól i woda

Sposób wykonania:

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudź i dodaj do ryżu pokruszone w rękach tofu, cebulę oraz przyprawy, zmiksuj, ew. dopraw jeszcze do smaku solą lub/i pieprzem , uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej i usmaży na oleju.

Pycha.


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

6 komentarzy:

  1. Z taką domową przyprawą te placuszki mogłyby mi smakować. Może spróbuję...

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję za polecenie przepisu, cieszę się, że kotleciki zasmakowały! :) Zaniepokoiłam się tylko, dlaczego u Ciebie przy smażeniu kotleciki się zachowały tak, jak nie do końca powinny (widzę to specyficzne "odcięcie" w miejscu, do którego sięgał olej w trakcie smażenia). Polecam jednak trochę bardziej spłaszczać, żeby były nieco cieńsze, będą się wtedy lepiej smażyć ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, kotlety smażyły się modelowo, nie pryskało, nie rozwalało się

      Usuń
    2. A to lejesz miód na moje uszy! Tym bardziej się cieszę, że nie tylko smakowało, ale też było żadnych problemów :)

      Usuń
    3. Aniu, kotlety są tez oczywiście pyszne, przepis perfekt :)

      Usuń