Książka Mistrzowie makaronu. Sztuka własnoręcznego wyrabiania makaronu, gnocchi i risotto, którą otrzymałam z Taniejksiazki.pl. to kompendium wiedzy o własnoręcznym robieniu makaronów.
Autorzy David Joachim i Marc Vetri to prawdziwi znawcy kuchni włoskiej i krok po kroku uczą jak we własnej kuchni zrobić mistrzowski makaron od podstaw.
Książka składa się z 10 rozdziałów: Tradycja i Innowacje, Mąka, Świeży Makaron, Pieczone dania z makaronu, Ravioli i Makarony Faszerowane, Makaron Wytłaczany i Suszony, Komponowanie Smaków, Makaron formowany ręcznie, Gnocchi, Risotto.
A każdy rozdział trzeba przeczytać i to najlepiej od pierwszego słowa do ostatniego, bo okazało się, że moja wiedza na temat makaronu przy wiedzy autorów jest malutka. Bo to drobne na pozór szczegóły
decydują, że przygotowaliśmy najlepszy makaron, jaki w życiu jedliśmy.
Ważna jest jakość mąki i tej tematyce poświęcony jest cały rozdział.
A dalej robi się jeszcze ciekawiej i nauczymy się robić makaron z różnych składników, w różnych wariantach, różnych kształtów, w różnych formach oraz poznamy przepisy na podanie makaronu jak we Włoszech i nie tylko.
Przepisów w książce jest ponad 100, więc można znaleźć dla siebie to co nam najbardziej pasuje i
nauczyć się też nowych połączeń, smaków.
Jakby było mało to ta książka jest po prostu piękna, duży format i twarda oprawa. A zdjęcia? Zdjęcia zachwycają, proste, pomocne bo pokazują poszczególne etapy przy robieniu klusek różnego typu oraz gotowe potrawy, tak, że od razu chce się mieć taki sam makaron, ravioli, gnocchi czy risotto na swoim
stole.
Ta książka będzie ozdobą domowej biblioteczki, ale też najlepszym poradnikiem pozwalającym nam zostać mistrzem domowych makaronów i nie tylko. Przyda się i tym którzy chcą zagnieść swoje pierwsze ciasto na kluski, ale też tym, którzy myśleli, że co jak co, ale makaron to robią najlepszy w całym mieście. Można nauczyć się robić jeszcze lepszy!
A tak jak ja jesteście łasi na piękne i ciekawe książki kulinarne, to polecam sprawdzić ofertę książek z przepisami w księgarni Taniaksiazka.pl. Jest w czym wybierać.
Tytuł: Mistrzowie makaronu. Sztuka własnoręcznego wyrabiania makaronu, gnocchi i risotto
Autorzy: Marc Vetri i David Joachim
Wydawnictwo: Wydawnictwo Znak
Rok wydania: 2021
Oprawa: twarda
Liczba stron: 272
Taniaksiazka.pl
czwartek, 8 kwietnia 2021
Mistrzowie makaronu.David Joachim i Marc Vetri. Recenzja
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Cudeńka!
OdpowiedzUsuńoj tak tak
UsuńPiękna książka. Też się nią cieszę.
OdpowiedzUsuńAniu, ja jestem zachwycona i jej pięknem i przepisami , radami
UsuńJeśli makaron to tylko własnej produkcji. Ciekawa lektura :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, książka jest świetna i na dokładkę bardzo piekna
Usuń