czwartek, 1 października 2020

Smakoterapia na wynos. Odporność przez cały rok. Iwona Zasuwa. Recenzja

                                                                                                           

Nowa książka Iwony Zasuwy ,, Smakoterapia na wynos. Odporność przez cały rok." to proste, szybkie i tanie pomysły jak dbać o dietę na co dzień. Ta książka to skarbnica dla ludzi zabieganych, ciągle w pracy, w ruchu, na wyjazdach, a mimo tego bardzo dbających o swoją dietę i ceniących domowe posiłki.

Bo wiadomo, że zdrowe, zbilansowane posiłki to lepsza odporność na co dzień.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autorka książki na co dzień jest niezwykle cenioną wokalistką sesyjną. A mi najbardziej kojarzy się z tym, że pisze świetne poradniki o zdrowej kuchni, prowadzi rewelacyjny blog Smakoterapia i potrafi wyczarować prawdziwe cuda z kaszy jaglanej.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Z książki po części teoretycznej z której dowiemy się jak warto się odżywiać, aby nasza odporność była jak najlepsza, co można przygotowywać na wynoś, aby mieć ogrom energii, dlaczego ważne jest odżywianie się zgodnie z porami roku i w co pakować te pyszne i wartościowe jedzenie na wynos następują rozdziały z przepisami.

Na początek autorka podaje pomysły na błyskawiczne zupy na cztery pory roku oraz na jeszcze szybsze słoikowe sałatki. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dalej w części wiosennej znajdziemy receptury min. na :

-Zupę z dzikimi roślinami
-Kasze jaglaną z zieleniną i uwaga! pędami chmielu czy
- Placki ze skiełkowanej ciecierzycy




W letniej części książki jest bardzo kolorowo, dowiemy się tu jak przyrządzić min.

-Śniadaniowe chia z bzem i ,,czekoladą”
-Sushi z kalafiora
-Bardzo apetyczny gulasz z patisonów lub cukinii z bakłażanem i fasolką 



Na czas Babiego lata i jesieni Iwona Zasuwa proponuje min. przepis na

-Buraczki jaglane z chrzanem
-Pieczony krem z najlepsza salsą z kiszonych pomidorów
-Szybką kapustę pekińską z grzybami czy
-Kalafiorową misę w dziesięć! Minut

Na zimowy czas znajdziemy bardziej rozgrzewające receptury, min. na

-Zupy mocy
-Potrawkę z jarmużem
-Kaszę z kiszonką niezwykłej urody czy, uwaga!
-Zupę antywirusową
 













W dziale zatytułowanym Bonus są przepisy na wartościowe drugie śniadania szkolne uwielbiane przez dzieci, np.

-Batoniki figowe
-Ciasto owsiane z kruszonka
-Roślinne mielone czy
-Wytrawne naleśniki a’la wrapy

W ostatnim rozdziale znajdują się receptury na pyszne, proste i bardziej wymyślne sosy oraz dodatki jak masło z nerkowców, domowy zdrowy karmel czy kiszoną kapustę pekińską.

A sama książka jest po prostu ładna, zdjęcia bardzo apetyczne, a przepisy prosto i przejrzyście opisane.
Nie tylko miło się ją ogląda, dobrze się też czyta, a przepisy są na bank sprawdzone.
To moja czwarta już książka z serii Smakoterapia, jak będzie piąta to też chętnie ją zakupię.



Tytuł: Smakoterapia na wynos. Odporność przez cały rok
 Autor: Iwona Zasuwa
 Wydawnictwo Edipresse Polska
 Oprawa: Miękka
 Rok wydania: 2020
 Ilość stron: 352

Tania Książka 



2 komentarze:

  1. N apewno przydatny tytuł dla tych wegetarian i wegan, którzy potzrebują jedzenia na wynos.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak , to prawda, ale tez osoby odżywiające się inaczej znajdą tu świetne pomysły i przepisy i to nie tylko na wynos
      Pozdrawiam

      Usuń