sobota, 10 października 2020

Domowy kisiel z winogron





Szwagier przywiózł nam przydomowych, bardzo słodkich winogron, drobniutkich i z pestkami. Pyszne na surowo, ale nie daliśmy rady ich zjeść wszystkich, a domowy kisiel jest przepyszny. Uwielbiam kisiele jagodowe, rabarbarowe, malinowe, żurawinowe itd. Winogronowy też wspaniały. Bardzo polecam. Przepis z pięknego bloga Małgorzaty


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Domowy kisiel z winogron

  • *450 g ciemnych winogron (u mnie pól na pół jasne i ciemne)
  • *2 szklanki wody(dałam tylko 1 szklankę)
  • *2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi + 1/2 szklanki zimnej wody
  • * ksylitol lub cukier do smaku

Winogrona opłucz i usuń z szypułek, zalej wodą i gotuj pod przykryciem (uwaga kipi) 10 minut.

Po tym czasie winogrona puszczą sok i "kolor", przecedź je przez sito.

Zagotuj ponownie otrzymany sok, posłodź do smaku i wlej mąkę rozpuszczoną w zimnej wodzie.

Mieszając zagotuj kisiel. Gotowe.


 

4 komentarze:

  1. zjadała bym takiego. Niestety, nie ma dostępu do winogron. Najętniej to bym wpadła do Ciebie Alu, na gotowy kisiel ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysia to wpadaj , zaraz zrobię świeżutki kisiel

      Usuń
  2. Pyszny przepis. Mam winogrona z domowego ogrodu i sobie zrobię!

    OdpowiedzUsuń