niedziela, 13 października 2019

Dwuskładnikowe, wegańskie gofry Dominiki Wójciak


Te gofry to rewelacja!

Przepis wymyśliła niezwykle kreatywna kulinarnie Dominika Wójciak.

Ja je robiłam z jogurtem kokosowym i drugi raz z ubita śmietanką kokosową, obie wersję pyszne, będę testować inne wersje polecane przez Dominikę.
JARZYNOVA® Dominika Wojciak
Gofry gryczane

4-5 gofrów

200 g kaszy gryczanej niepalonej
200 g jogurtu kokosowego lub ukwaszonej śmietanki kokosowej
syrop klonowy lub daktylowy
sól

Wykonanie:

1. Kaszę zalej zimną wodą i zostaw do namoczenia na min. 4 h.
2. Wypłucz kaszę na sicie i zblenduj na gładki krem z 1-2 łyżkami syropu klonowego lub daktylowego (można użyć cukru).
3. Zmiksowaną kaszę przełóż do miski, przykryj talerzykiem i odstaw do fermentowania w temp. pokojowej na 8-12 h.
4. Wymieszaj krem z kaszy z jogurtem /śmietanką kokosową* i 1/4 łyżeczki soli na jednolite ciasto.
5. Piecz gofry 7-8 minut w rozgrzanej gofrownicy, lekko natłuszczonej.

* jogurt/śmietanka może być domowy lub np. marki Planton

Smacznego!

Uwaga

Może być 200-300g śmietki kokosowej ubitej, ew. pół na pół z jogurtem kokosowym, można ( nie wegańskie z 200g śmietanki zwykłej (36%) ubitej lub 2 ubite białka, ale wtedy nie chrupią

Jagódka i Ludwiczek
p.s kupiłam nową gofrownicę cdn.

4 komentarze: