Pierwsza pychotka to czerwona kapusta z marchewką i jabłkiem, wg przepisu powinien być jeszcze prażony słonecznik, ale u mnie surówka została zjedzona, a słonecznik nadal sobie stygł w rondelku…
Surówka z czerwoną kapustą, z marchewką, jabłkiem i słonecznikiem
(przepis Asi z Sojaturobie)
Składniki
(dla 4 osób)
ok 400 g czerwonej kapusty
1 średnie słodkie jabłko
3 łyżki soku z cytryny
1 średnia marchewka
4 łyżki oliwy
czubata łyżeczka musztardy
2- 3 czubate łyżki uprażonego na suchej patelni słonecznika
Wykonanie
Kapustę szatkuję, wrzucam do miski, posypuję szczyptą soli, mieszam z 2 łyżkami oliwy i ubijam pałką do momentu, aż białe części zmienią kolor na jasnofioletowy.
Obrane jabłko ścieram na tarce o dużych oczkach, mieszam z sokiem z cytryny, łączę z kapustą, dodaję startą na grubej tarce marchew. Pozostałą oliwę mieszam z musztardą, dodaję do surówki, dosmaczam solą, dorzucam uprażone pestki,
Surówka z marchewki i chrzanu
(przepis Asi z Sojaturobie)
Składniki
(po słusznej porcji dla 3 - 4 osób)
500g marchewki
2 średnie słodkie jabłka
łyżka startego na tarce o drobnych oczkach korzenia chrzanu
sok z połowy dużej cytryny
łyżka lubianej musztardy
4 - 6 łyżek oleju
sól
Wykonanie
Jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach do miski, od razu mieszam z sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodaję starte na grubych oczkach tarki marchewki i chrzan. Musztardę łączę z olejem, mieszam z surówką, przyprawiam kilkoma szczyptami soli.
Z marchewki i chrzanu! jadam ją od dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńPyszna jest, ja się przyznam ,ze takiej z chrzanem nie jadałam w dzieciństwie, dopiero jak troch podrosłam. Ale teraz to jedna z częściej robionych, szczególnie w tym okresie : luty-marzec
Usuń