Na stronie Weganona fajny przepis goni następny fajny. Bardzo często korzystam z przepisów Pawła czy z tych na stronie Weganon czy z jego książki. Wszystko z tych receptur wychodzi perfekcyjnie i pysznie. W tym roku wykorzystałam dwa przepisy na pierniczki.
Pierwszy to na mega mięciutkie, rozpływające się na języku fasolowe, tak , tak, to świetny dodatek do ciasta piernikowego. Ja robiłam wg przepisu, tylko połowę ciasta była jak w przepisie z proszkiem do pieczenia, a połowa z amoniakiem. Pierwsze przepyszne, drugie rewelacja. Jeśli używamy amoniaku to warto zostawić ciasto choć na noc w lodówce, żeby dojrzało, zresztą te z proszkiem tez warto.
Karobowe pierniki fasolowe
SKŁADNIKI:
– 2 szklanki ugotowanej fasoli Jaś (1 szklanka suchej)
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
– 3 łyżki karobu
– 3 łyżki przyprawy korzennej
– ½ szklanki melasy karobowej
– 2 kopiaste łyżki masła orzechowego
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub amoniaku(bardzo polecam)
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
– ½ szklanki dowolnego cukru, ksylitolu itp.
WYKONANIE:
– do miski włożyć fasolę, wlać mleko i wsypać cukier. Dokładnie zmiksować na gładko
– dodać melasę i masło i dokładnie wymieszać
– mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, jeśli amoniak to lepiej go rozpuścić w mleku roślinnym, karobem i przyprawą. Dodać zmiksowaną fasolę z dodatkami. Dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być zwarte i elastyczne*
– wałkować na grubość kilku mm, podsypując mąką
– wykrawać pierniki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
– piec 10 minut w 175°C, góra/dół, środkowa półka
– wystudzić i lukrować
*Jeśli użyliśmy amoniaku to warto ciasto zostawić w lodówce na 24 czy nawet 48 godzin.
Karobowe pierniki fasolowe
SKŁADNIKI:
– 2 szklanki ugotowanej fasoli Jaś (1 szklanka suchej)
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
– 3 łyżki karobu
– 3 łyżki przyprawy korzennej
– ½ szklanki melasy karobowej
– 2 kopiaste łyżki masła orzechowego
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub amoniaku(bardzo polecam)
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
– ½ szklanki dowolnego cukru, ksylitolu itp.
WYKONANIE:
– do miski włożyć fasolę, wlać mleko i wsypać cukier. Dokładnie zmiksować na gładko
– dodać melasę i masło i dokładnie wymieszać
– mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, jeśli amoniak to lepiej go rozpuścić w mleku roślinnym, karobem i przyprawą. Dodać zmiksowaną fasolę z dodatkami. Dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być zwarte i elastyczne*
– wałkować na grubość kilku mm, podsypując mąką
– wykrawać pierniki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
– piec 10 minut w 175°C, góra/dół, środkowa półka
– wystudzić i lukrować
*Jeśli użyliśmy amoniaku to warto ciasto zostawić w lodówce na 24 czy nawet 48 godzin.
A drugi przepis to pierniki dyniowe, na święta będzie dodatkowa porcja warzyw…. Pierniki maja śliczny kolor, bardzo piernikowy smak i tez są mięciutkie. Bardzo polecam. Tu też można zamiast proszku do pieczenia dodać amoniak i tylko efekt będzie jeszcze lepszy. Jeśli zdecydujemy się na amoniak to warto zostawić surowe ciasto na 1-2 dni w lodówce.
Pierniki dyniowe
SKŁADNIKI:
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej
– 1 szklanka musu dyniowego z pieczonej dyni
– ¾ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego(im ciemniejszy tym lepiej)
– ½ szklanki oleju rzepakowego
– 3 łyżki przyprawy piernikowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub amoniaku
– 1 łyżeczka sody
WYKONANIE:
– w 1 misce wymieszać mus dyniowy z cukrem i olejem i ew amoniakiem jeśli wybraliśmy ta opcje. W 2 pozostałe składniki. Wlać ciekłe do suchych i dokładnie wyrobić masę*
– wałkować cienko (podsypując blat mąką) i wykrawać foremkami. Układać na papierze do pieczenia. Piec 10 minut w 180 stopniach
*Jeśli wybraliśmy opcje z amoniakiem to warto surowe ciasto zostawić w lodowce na dzień czy dwa.
SKŁADNIKI:
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej
– 1 szklanka musu dyniowego z pieczonej dyni
– ¾ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego(im ciemniejszy tym lepiej)
– ½ szklanki oleju rzepakowego
– 3 łyżki przyprawy piernikowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub amoniaku
– 1 łyżeczka sody
WYKONANIE:
– w 1 misce wymieszać mus dyniowy z cukrem i olejem i ew amoniakiem jeśli wybraliśmy ta opcje. W 2 pozostałe składniki. Wlać ciekłe do suchych i dokładnie wyrobić masę*
– wałkować cienko (podsypując blat mąką) i wykrawać foremkami. Układać na papierze do pieczenia. Piec 10 minut w 180 stopniach
*Jeśli wybraliśmy opcje z amoniakiem to warto surowe ciasto zostawić w lodowce na dzień czy dwa.
Aluś, wspaniałe pierniczkowe szaleństwo! Cudowne!
OdpowiedzUsuńnooooooooooo, taki czas :D Uwielbiam , to pierniczkowanie , Kamilko buziaki
Usuń