niedziela, 12 listopada 2017

Rogale z białym makiem



Moje z dwóch porcji ciasta i nadzienia , sztuk 25, 100% roślinne
wg tego przepisu z moimi modyfikacjami -zamiast margaryny olej kokosowy ,a w nadzieniu 100g marcepanu , bez ciasteczek i zamiast śmietany jogurt sojowy i kilka  innych  drobiazgów

WEGAŃSKIE ROGALE MARCIŃSKIE

Na podstawie przepisu z Moje Wypieki
SKŁADNIKI (ok. 16 szt.)
ciasto półfrancuskie:
25g świeżych drożdży
1 szkl. + 2 łyżki ciepłego mleka roślinnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 czubata łyżka oleju kokosowego
szczypta soli
3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
200g wegańskiej margaryny

nadzienie:
250g białego maku
100g orzechów włoskich
100g blanszowanych migdałów
50g masy marcepanowej
50g pokruszonych kruchych ciasteczek
2-3 łyżki świeżo otartej skórki pomarańczowej
2 łyżki wegańskiej kwaśnej śmietany lub śmietany kokosowej
1/2-3/4 szkl. cukru pudru
1 łyżka likieru lub ekstraktu pomarańczowego

do posmarowania rogalików:
1/4 szkl. wody
1 łyżka syropu klonowego lub z agawy

dodatkowo:
1 szkl. cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
garść posiekanych orzechów włoskich


CIASTO
  • W dużej misce łączymy drożdże z cukrem, zalewamy połową mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodajemy pozostałe mleko, rozpuszczony olej kokosowy, sól, ekstrakt waniliowy oraz mąkę. Wyrabiamy krótko ciasto (powinno być nieco lepiące, ale nie dodajemy większej ilości mąki!) Z ciasta formujemy prostokąt, owijamy z folię i schładzamy w lodówce przez godzinę
  • Schłodzone ciasto wykładamy na matę silikonową lub stolnicę podsypaną odrobiną mąki i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 40x20cm. Na ciasto równomiernie rozsmarowujemy margarynę, pozostawiając przy tym lekkie marginesy wokół. 
  • Ciasto składamy na trzy do środka (jak kartkę papieru), w ten sposób powinniśmy mieć trzy warstwy ciasta (jak dokładnie to zrobić, możecie podejrzeć na youtube). Sklejamy boki i delikatnie rozwałkowujemy na prostokąt, ponownie składamy na trzy i znów rozwałkowujemy na prostokąt. 
  • Ciasto owijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 45-50 minut, po tym czasie cały proces wałkowania i składania powtarzamy jeszcze trzykrotnie, chłodząc ciasto między każdym przez 30-40 minut w lodówce
  • Po ostatnim składaniu ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc
  • Ciasto wyjmujemy na 20 minut przed planowanym przygotowywaniem rogalików

NADZIENIE
  • Mak i orzechy włoskie namaczamy na noc w zimnej wodzie lub we wrzątku przez 15-20 minut, następnie dokładnie odsączamy najlepiej na gazie
  • Mak, orzechy oraz migdały mielimy dwukrotnie lub rozdrabniamy na gładko w malakserze
  • W dużej misce łączymy masę marcepanową z cukrem pudrem (proponuję dodać początkowo 1/2 szkl. i po dodaniu śmietany spróbować czy ilość słodyczy nas zadowala, jeśli nie dodajemy więcej cukru), dodajemy masę makową, otartą skórkę z pomarańczy, ekstrakt pomarańczowy i 1 łyżkę śmietany, całość dokładnie mieszamy najlepiej przy pomocy dłoni. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy kolejną łyżkę śmietany.

ROGALIKI
  • Ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1/2 cm i dzielimy na trójkąty. Na każdy płat ciasta nakładamy 1-2 łyżki nadzienia, rozsmarowując je równomiernie i zwijamy w rogaliki
  • Uformowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40-50 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, wyrośnięte rogaliki smarujemy wodą połączoną z syropem klonowym i pieczemy przez 20-30 minut aż się pięknie zezłocą
  • Cukier puder łączymy z gorącą wodą na gładki lukier
  • Gorące rogaliki wyjmujemy na kratkę, gdy będą jeszcze ciepłe smarujemy je obficie lukrem i posypujemy kruszonymi orzeszkami

5 komentarzy: