wtorek, 12 kwietnia 2016

Babka drożdżowa z mlekiem kokosowym i fiołkami

Babki bardzo mi się kojarzą z wiosną, świętami Wielkanocnymi. Ale i ile można upiec babek na jedno święto, dwie góra trzy . To piekę je teraz, cały kwiecień tym bardziej, że kwitną fiołki, jedne z najpyszniejszych jadalnych kwiatów i najpiękniejszych na dokładkę .A fiolki bardzo pasują do baby jako dekoracja. Przepis na babkę jest z tych bardzo klasycznych oprócz jednego szczegółu, a mianowicie zamiast mleka krowiego jest kokosowe, ja dałam domowe z przepisu Asi –sposób drugi

A ten znakomity przepis na puszystą i pyszną babkę mam od Wiesi z jej pięknego bloga- Zapach chleba

Bardzo polecam
 
Babka drożdżowa z mlekiem kokosowym i fiołkami 
 
500 g mąki (300g luksusowej , 100g krupczatki i 100g semoliny)
40 g drożdży świeżych
80 g cukru trzcinowego
4 żółtka
1 jajko
1 szklanka mleka kokosowego
1/3 łyżeczki soli
50 g masła
wanilia
4 łyżki posiekanej drobno, smażonej skórki pomarańczowej

Zrobić zaczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru, połowy szklanki lekko podgrzanego mleka kokosowego i połowy szklanki mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Mój zaczyn po 10 minutach podwoił objętość.
Mąkę ogrzać w piekarniku i przesiać przez sito
Żółtka, jajko i cukier ubić za pomocą robota kuchennego na puszystą masę. Dodać rozczyn, resztę mleka, mąkę i sól. Wyrabiać ciasto hakiem przez 10 minut. Dodać skórkę pomarańczową, ekstrakt waniliowy i stopniowo, małymi porcjami rozpuszczone, ochłodzone masło. Wyrabiać na wolnym biegu jeszcze 20 minut.
Miskę z ciastem pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Moje ciasto rosło około pół godziny.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i złożyć kilkakrotnie, delikatnie rozciągając.
Przełożyć do wysmarowanej masłom, ciepłej formy babkowej. Ciasto powinno zająć nieco ponad połowę jej objętości. Pozostawić do wyrośnięcia. aż wypełni całą formę.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 45 minut..
Wyjąć z pieca, odczekać 15 minut i wyciągnąć z formy. Polukrować. I przybrać fiołkami wonnymi

Lukier

1 białko
120 - 140g przesianego cukru pudru
sok z cytryny ( opcjonalnie)

Proporcje są oczywiście przybliżone, wszystko zależy od wielkości jajka.
Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny, a jak zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru i ponownie ubić.

oraz

Fiołki wonne
 

8 komentarzy:

  1. Ależ pięknie tej babce w tym fiołkowym wdzianku! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Komarko, dziekuję, chciałam tak ustrojonej baby na święta , ale fiołki zadecydowały inaczej :D Ale okazja tez była pierwszej klasy -cioci urodziny buziaki

      Usuń
  2. Cudowna babka o wspaniałym aromacie!
    Kocham fiołki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilko , oj tak tak , ta pomarańcza i te fiołki(w tym roku jak podrasowane, tak mocno pachną) tworzyły zapach wspaniały.A sam przepis na babkę tez godny królewskich stołów
      buziaki

      Usuń
  3. Tak, fiołki to jedne z najpyszniejszych kwiatów!
    A babki drożdżowe z fiołkami są najpyszniejszymi babkami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu , uwielbiam te kwiatki i to za całokształt , smak , wygląd , zapach...
      O tak , tak , babki z fiołkami są ciut magiczne :)

      Usuń
  4. Alciu-najpiękniejsza baba jaka widziałam :) uściski M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu*oj taki komentarz to daje pozytywnego kopa* Dziękuję i ślę buziaki

      Usuń