Bardzo dobry spód do mazurków, to pierwszy spód jaki piekłam jako dzieciak do mazurków z 1 z dwóch książek jakie były w domu rodzinnym. Potem
obrosłam w przepisy z gazet i książek jakie sama już kupowałam i o przepisie zapomniałam.
Jakiś czas temu o tym przepisie przypomniała mi Joanna na forum cin cin . Upiekłam w tym roku
prezentowe mazurki z tego ciasta plus
domowy z mlekiem w proszku. Bardzo
polecam .Ciasto pięknie trzyma kształt
oraz jest bardzo kruchutkie, idealne.
Kruche ciasto z dodatkiem drożdży
( mi wyszły 4 spore mazurki)
1 kg mąki (dałam krupczatkę )
60 dag masła
3 żółtka
1 jajko
skórka otarta z cytryny (dałam z dwóch )
cukier waniliowy ( dałam 1 łyżkę domowego cukru waniliowego)
4 dag drożdży (dałam 3 dag czyli 30g)
Drożdże rozetrzeć na sucho z niewielką ilością mąki, dodać do reszty mąki wysypanej na stolnicę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto nie wyrabiając zbyt długo. Uformować wałek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę (a można i na tydzień). Po wyjęciu z lodówki kroić w półcentymetrowe plastry, wykładać nimi blaszkę, zgniatając palcami miejsca złączenia. Piec w wysokiej temperaturze -200-220 stopni C
Przepis pochodzi z książki Jadwigi Kłossowskiej "Kuchnia dla wszystkich" Warta 1976
Podobny przepis jest u Ani
Alciu- piękna dekoracja :) bardzo apetyczne ciacho
OdpowiedzUsuńMałgosiu dziękuję. Pozdrawiam serdecznie
UsuńBardzo fajny przepis, skorzystam na pewno :) Buźka!
OdpowiedzUsuńKamila , na początek można zrobił pół porcji czy nawet 1/4, ale gwarantuję ,że mazurki na tym cieście są pierwszy sort :)
Usuńbuziaki
Śliczny mazurek!
OdpowiedzUsuńPrzepis na ciasto wykorzystam nie tylko do mazurków.
Aniu, dziękuję , o tak to ciasto i na ciasteczka i tarty jakieś się nada na bank
Usuńpozdrawiam serdecznie
Alciu, to moje ukochane ciasto, robię je od lat! tylko nie ozdabiam tak pięknie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne to ciasto jest
UsuńAniu potrafisz , potrafisz , buziaki