wtorek, 24 listopada 2009

Zaproszenie do Weekendowej Piekarni # 53



W ten weekend gospodyni Zapbook z Chez Zapbook zaprasza wspólnie ze mną do pieczenia W ramach Weekendowej Piekarni
Zapbook przygotowała niezwykle ciekawe przepisy
A proponuje do wyboru albo pieczenia po kolei
Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi
Bagietki mleczne
oraz Brioche na semolinie

Przepisy i inne informacje u Zapbook na blogu

Zapraszamy serdecznie do pieczenia

p.s osoby piekące proszę o zostawienie linka z przepisem tu w komentarzach lub wysłanie na margot11@gazeta.pl

24 komentarze:

  1. ale fajnie! już nie mogłam doczekać się zaproszenia! ide zaraz robić :) hihihi

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne propozycje:))bagietki zrobię na bank:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Paulina, to jest ekspres ekspresowy :DDD

    OdpowiedzUsuń
  4. Andzia, super , ja to dumam czy nie zrobić połowę ich z biała czekolada , a polowe z gorzka

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, z biała, ale fajny pomysł:)ja mam w domu tylko gorzką:(

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmmm, to moze i ja dolacze! Choc przyznam ze mam nowa ksiazke i juz korci mnie by z niej piec. Ale piekarnia to piekarnia. Zobowiazuje.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też piekę, jeszcze nie wiem czy wszystko, ale upiekę na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a ja mam pytanie o brioche - gdzie tam jest kasza manna ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciesze sie ze propozycje sie podobaja ;) Joanno ,co do tej kaszy mannej to pomylka z tlumaczeniem ,przepraszam,i lece poprawic u siebie.

    OdpowiedzUsuń
  10. ja też wreszcie się pokuszę o wypróbowanie zaproponowanych wypieków:) bagietki na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Andzia , a ty już pieczesz?

    Gospodarna Narzeczona , koniecznie trzeba z WP piec :P

    Tili , ciesze się :)

    Joanno, jest tak jak Zapbook pisze

    Zapbook, bardzo się podobają ***

    Ilka, bardzo się ciesze i będę u ciebie wyglądać bagietek

    OdpowiedzUsuń
  12. Kilogram semoliny gdzieś mi sie po szafce kiedyś przewracał, muszę sprawdzić...
    Bagietki z połowy porcji to z przyjemnością ;)
    Zakwasowca obowiązkowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy semolinę można czymś zastąpić ?

    OdpowiedzUsuń
  14. Semolinę raczej ciężko będzie czymś zastąpić - tu nie chodzi tylko o konsystencję, tylko o typ pszenicy.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ide czytac przepisy, może w koncu uda mi się coś upiec ;)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mafilka, to jesteś przygotowana na ta edycje w 100%

    Joanno, ja raz piekłam chleb co miał być na semolinie na mace krupczatce
    i równocześnie drugi na semolinie i one smakowały różnie , choć oba były przepyszne

    Ptasiu , masz racje to jest inny typ pszenicy :))), dający inny rodzaj pieczywa i inny smak

    Majana, to trzymam kciuki ,żeby się udało:)))piec w tej edycji

    OdpowiedzUsuń
  17. Andzia już ? Ekspres ekspresowy na dodatek , kurcze a ja dopiero rano zakwas nastawię na pierwszy chlebek :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Margot... upiekłam zakwasowca i jestem rozczarowana... Ale może to tylko moja "flora" coś nie tak ;) W każdym razie odradzam te 3 łyżki słodyczy...

    OdpowiedzUsuń
  19. Andziu,juz bylam zagladnac ale niestety nie moge zostawic u Ciebie komentarzy :(
    Mafilka? a dlaczego ?

    OdpowiedzUsuń
  20. Zapbook, no nie smakuje mi... za słodki jest. Poza tym OK, fajne ciasto, fajnie rośnie. Ale klimat stanowczo nie ten :-) Za to brioche... marzenie... cud, miód, orzeszki :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. No tak Mafilko ,mleko + cukier w tym chlebie daje taki raczej delikatny smak ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Zrobiłam, zrobiłam po raz pierwszy więc cieszę się jak gupi do sera ;))

    Chleb pyszny, dałam jednak mniej bo tylko dwie łyżeczki miodu, no i brioche, fajne wyszły:)

    OdpowiedzUsuń