sobota, 25 lipca 2009

Ciasta z całego tygodnia

Ciasta dla moich gości z całego tygodnia –nie wszystkie, bo był jeszcze torcik serowy gazetowy Joanny, kremówka kokosowa Ewenki i ciasto ,,trzy mleka ”-taka nazwa przyjęła się w moim domu Agnieszki

Batoniki z jagodami i płatkami migdałowymi

• 200 g mąki
• 200 g płatków owsianych
• 250 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki
• 175 g brązowego cukru
• drobno starta skórka z 1 cytryny
• 100 g płatków migdałowych
• 250 g jagód
Wykonanie:

* Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę o boku 23 cm wysmarować cienko masłem.
* Do miski przesiać mąkę, wsypać płatki owsiane, dodać masło i palcami rozcierać składniki aż powstanie gruboziarnista kruszonka. Ręką wymieszać z cukrem, skórką cytrynową i 3/4 ilości migdałów, uformować kulę z ciasta.
* Dwie trzecie ciasta wyłożyć na dnie formy, nie dociskając mocno. Rozłożyć jagody i posypać kawałkami pozostałego ciasta i resztą migdałów. Delikatnie docisnąć. Piec przez 35 - 40 minut na złoty kolor. Jeszcze ciepłe pokroić na 12 części, ostudzić w formie.

Ciasto Bey z czereśniami ( takie żółte z rumieńcem) i orzechami laskowymi-pyszne, pyszne, pyszne!

orma o średnicy 20 cm lub 6 mniejszych foremek

500 g czereśni
3 jajka
150 g mąki
170 g cukru (u mnie jasny trzcinowy)
1 opakowanie cukru waniliowego
100 g drobno zmielonych orzechów laskowych
150 ml mleka (u mnie niecałe 100 ml)
150 g stopionego masła
1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta soli

+ opcjonalnie odrobina amaretto

Piekarnik nagrzać do 180° C
Czereśnie wydrylować.
Wymieszać mąkę, cukier,orzechy, sól i kardamon. Mieszając dodać masło, a następnie po jednym jajku (i ewentualnie amaretto) i mieszać aż masa będzie jednolita.
Wlać ciasto do natłuszczonej jednej większej formy lub kilku mniejszych i na wierzch nałożyć czereśnie.
Piec 30-40 minut (w zależności od wielkości użytej formy).
Degustować lekko lub całkowicie przestudzone.
Ewentualnie udekorować odrobiną cukru pudru.

Ciasto w morelami prawie ten przepis , np mniej proszku do pieczenia

Czas przygotowania: ciasto ok. 40 min. + 45 min. pieczenie.
Składniki
• jabłka, śliwki, morele (i co tam mamy pod ręką)
• 3 jajka
• 2/3 szklanka cukru
• 2 szklanki mąki
• 6 łyżek ciepłej wody
• 7 łyżek oleju
• aromat cytrynowy lub waniliowy-dałam strata skórkę z cytryny
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• trochę masła i bułki tartej do wysmarowania blachy
Przygotowanie
Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i posypujemy cynamonem, śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki, morele kroimy na ćwiartki.
Oddzielamy białka od żółtek, białka chowamy do lodówki a żółtka ucieramy mikserem z cukrem, dodając ciepłej wody. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej i aromat. Całość miksujemy na jednolitą i bardzo gęstą masę.
Do białek dodajemy łyżkę cukru i ubijamy je na sztywno. Ubite dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy aby piana połączyła się z ciastem.
Ciasto wykładamy na posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę, a następnie gęsto układamy owoce i dociskamy je lekko.
Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.


Rolada biszkoptowa z ricotą, bita śmietaną i agrestem- kompozycja własna :P


Torciki(biszkopt kakaowy) z wiśniami( masa Dziuni, boska wręcz) i bita śmietanką

Składniki:

- 2 szklanki wydrylowanych świeżych wiśni
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki skrobi(mączki) kukurydzianej lub ziemniaczanej

Wiśnie gotować z wodą ok. 10 minut. Skrobię wymieszać z cukrem i wsypać powoli do wiśni, wymieszać dokładnie i gotować do zgęstnienia. Schłodzic przed użyciem do ciasta.

*Moje uwagi:

- wiśnie gotowałam same bez wody ponieważ miały wystarczająco duzo soku, dodałam do nich tylko cukier
- skrobię wymieszałam z zimną wodą i dopiero wtedy dodałam do wiśni, w ten sposób unikniemy ewentualnych grudek masy co może nastąpić przy wsypywaniu suchej mieszanki skrobi z cukrem
- użyłam 1 kilograma wiśni (waga przed drylowaniem) resztę składników podwoiłam, wystarczyło to do dobrego zagęszczenia masy ale jeśli masa byłaby zbyt rzadka mozna dodać jeszcze trochę skrobi wymieszanej z wodą
Pozdrawiam

21 komentarzy:

  1. Margot,ależ ciast narobiłaś! Wow! Boskie są :)
    Z chęcią spróbowałabym każdego po kawałeczku, ale chyba już nie masz co? ;))
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ala, ależ Ty rozpieszczałaś swoich gości. :) No naprawdę być Twoim gościem to musi być wielka przyjemność... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jacie! Chciałabym być Twoim gościem, takie pyszności przygotowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. :*:*:* Juz wracasz?? Ala je chce byc Twoim gosciem :))) CODZIENNIE :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Majana, dziękuję śliczne,
    zapraszam mam jeszcze te dwa ostanie ,nie dużo ale są jeszcze

    Małgosiu ,ja lubie tak rozpieszczac gości i lubie piec dla nich *

    Aklat ,ślicznie dziękuje i chętnie bym ciebie gościła
    Polka , jutro już będę dostępna po południu, wiesz co ?Chętnie bym ciebie gościła codziennie

    OdpowiedzUsuń
  6. wow! ale pysznosci mieli Twoji goscie:)) na pewno byli szczesliwi:))

    OdpowiedzUsuń
  7. o rety,ale wspaniale pychotki!!!! domowa cukiernie otworzylas???rozpieszczasz tych swoich gosci zawsze tak??

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ napiekłaś pysznośc!
    Aż mi sie piec zachciało...lecę zrobic biszkopt z wiśniami...

    OdpowiedzUsuń
  9. Viridianka ,mam nadzieję ,że są szczęśliwi na gościnie u mnie :)

    Gosi@ ,raczej zawsze tak :D goszczę
    Hm ,chętnie bym otworzyła dość pokaźna domową cukiernię z piekarnią :)

    Kass, ślicznie dziękuję
    a biszkopt z wiśniami ,hm pychotka

    OdpowiedzUsuń
  10. to z morelami bardzo mi się podoba :)
    wy to wszystko zjedliście?

    OdpowiedzUsuń
  11. Ania***

    Aga-aa,tak wszystko :P 12 osób zawsze to jadło :)
    Czyli jedno ciasto na jedno rozkrojenie było najczęściej

    OdpowiedzUsuń
  12. Tez bym chciała być Twoim gościem:) Takie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  13. Margot, ależ Ty rozpieszczasz swoich gości :) teraz, to będe marzyła, żeby kiedyś być twoim gościem;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kasiac ,a ja z wielką przyjemnością bym ciebie gościła :))))
    Atina ,a wiesz ,że marzenia się często spełniają *

    OdpowiedzUsuń
  15. Alu, podziwiam. Poproszę kawałek tego z morelami ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Szalałaś ,Alu!:)
    a co to za okazja była,tylko goście?:)
    aaa.. no i co do tego ostatniego ciasta,to ja ostatnio podobne robiłam-ale na zimno,bo upał był:)
    Pozdrówka.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ptasiu* ,proszę się częstować

    Olciaky , oj szalałam
    Goscie byli ,a tak na dzień i noc z drugiego końca Polski
    wiśniowe ,robiłaś tak?

    OdpowiedzUsuń
  18. Tak ,tak wiśniowe;)
    A dokładniej taki torcik na zimno z czekolada i wiśniami:)
    mm..

    OdpowiedzUsuń
  19. Alu, ale szalenstwo - czy ja dobrze licze, ze upieklas 8 ciast jednego tygodnia? Nie zamierzam Cie pobic, z checia zas wpadlabym na te "trzy mleka" :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Alu, zrobilam "3 mleka" - Lukasz podsumowal: "to ciasto ma moja pelna akceptacje" - dziekuje Ci za pomoc z mlekiem, p y c h o t a :-)

    OdpowiedzUsuń