Ciasta dla moich gości z całego tygodnia –nie wszystkie, bo był jeszcze torcik serowy gazetowy Joanny, kremówka kokosowa Ewenki i ciasto ,,trzy mleka ”-taka nazwa przyjęła się w moim domu Agnieszki
Batoniki z jagodami i płatkami migdałowymi
• 200 g mąki
• 200 g płatków owsianych
• 250 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki
• 175 g brązowego cukru
• drobno starta skórka z 1 cytryny
• 100 g płatków migdałowych
• 250 g jagód
Wykonanie:
* Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę o boku 23 cm wysmarować cienko masłem.
* Do miski przesiać mąkę, wsypać płatki owsiane, dodać masło i palcami rozcierać składniki aż powstanie gruboziarnista kruszonka. Ręką wymieszać z cukrem, skórką cytrynową i 3/4 ilości migdałów, uformować kulę z ciasta.
* Dwie trzecie ciasta wyłożyć na dnie formy, nie dociskając mocno. Rozłożyć jagody i posypać kawałkami pozostałego ciasta i resztą migdałów. Delikatnie docisnąć. Piec przez 35 - 40 minut na złoty kolor. Jeszcze ciepłe pokroić na 12 części, ostudzić w formie.
Ciasto Bey z czereśniami ( takie żółte z rumieńcem) i orzechami laskowymi-pyszne, pyszne, pyszne!
orma o średnicy 20 cm lub 6 mniejszych foremek
500 g czereśni
3 jajka
150 g mąki
170 g cukru (u mnie jasny trzcinowy)
1 opakowanie cukru waniliowego
100 g drobno zmielonych orzechów laskowych
150 ml mleka (u mnie niecałe 100 ml)
150 g stopionego masła
1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta soli
+ opcjonalnie odrobina amaretto
Piekarnik nagrzać do 180° C
Czereśnie wydrylować.
Wymieszać mąkę, cukier,orzechy, sól i kardamon. Mieszając dodać masło, a następnie po jednym jajku (i ewentualnie amaretto) i mieszać aż masa będzie jednolita.
Wlać ciasto do natłuszczonej jednej większej formy lub kilku mniejszych i na wierzch nałożyć czereśnie.
Piec 30-40 minut (w zależności od wielkości użytej formy).
Degustować lekko lub całkowicie przestudzone.
Ewentualnie udekorować odrobiną cukru pudru.
Ciasto w morelami prawie ten przepis , np mniej proszku do pieczenia
Czas przygotowania: ciasto ok. 40 min. + 45 min. pieczenie.
Składniki
• jabłka, śliwki, morele (i co tam mamy pod ręką)
• 3 jajka
• 2/3 szklanka cukru
• 2 szklanki mąki
• 6 łyżek ciepłej wody
• 7 łyżek oleju
• aromat cytrynowy lub waniliowy-dałam strata skórkę z cytryny
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• trochę masła i bułki tartej do wysmarowania blachy
Przygotowanie
Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i posypujemy cynamonem, śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki, morele kroimy na ćwiartki.
Oddzielamy białka od żółtek, białka chowamy do lodówki a żółtka ucieramy mikserem z cukrem, dodając ciepłej wody. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej i aromat. Całość miksujemy na jednolitą i bardzo gęstą masę.
Do białek dodajemy łyżkę cukru i ubijamy je na sztywno. Ubite dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy aby piana połączyła się z ciastem.
Ciasto wykładamy na posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę, a następnie gęsto układamy owoce i dociskamy je lekko.
Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Rolada biszkoptowa z ricotą, bita śmietaną i agrestem- kompozycja własna :P
Torciki(biszkopt kakaowy) z wiśniami( masa Dziuni, boska wręcz) i bita śmietanką
Składniki:
- 2 szklanki wydrylowanych świeżych wiśni
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki skrobi(mączki) kukurydzianej lub ziemniaczanej
Wiśnie gotować z wodą ok. 10 minut. Skrobię wymieszać z cukrem i wsypać powoli do wiśni, wymieszać dokładnie i gotować do zgęstnienia. Schłodzic przed użyciem do ciasta.
*Moje uwagi:
- wiśnie gotowałam same bez wody ponieważ miały wystarczająco duzo soku, dodałam do nich tylko cukier
- skrobię wymieszałam z zimną wodą i dopiero wtedy dodałam do wiśni, w ten sposób unikniemy ewentualnych grudek masy co może nastąpić przy wsypywaniu suchej mieszanki skrobi z cukrem
- użyłam 1 kilograma wiśni (waga przed drylowaniem) resztę składników podwoiłam, wystarczyło to do dobrego zagęszczenia masy ale jeśli masa byłaby zbyt rzadka mozna dodać jeszcze trochę skrobi wymieszanej z wodą
Pozdrawiam
Margot,ależ ciast narobiłaś! Wow! Boskie są :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią spróbowałabym każdego po kawałeczku, ale chyba już nie masz co? ;))
Pozdrawiam:)
Ala, ależ Ty rozpieszczałaś swoich gości. :) No naprawdę być Twoim gościem to musi być wielka przyjemność... :)
OdpowiedzUsuńO jacie! Chciałabym być Twoim gościem, takie pyszności przygotowałaś :)
OdpowiedzUsuń:*:*:* Juz wracasz?? Ala je chce byc Twoim gosciem :))) CODZIENNIE :D
OdpowiedzUsuńMajana, dziękuję śliczne,
OdpowiedzUsuńzapraszam mam jeszcze te dwa ostanie ,nie dużo ale są jeszcze
Małgosiu ,ja lubie tak rozpieszczac gości i lubie piec dla nich *
Aklat ,ślicznie dziękuje i chętnie bym ciebie gościła
Polka , jutro już będę dostępna po południu, wiesz co ?Chętnie bym ciebie gościła codziennie
wow! ale pysznosci mieli Twoji goscie:)) na pewno byli szczesliwi:))
OdpowiedzUsuńo rety,ale wspaniale pychotki!!!! domowa cukiernie otworzylas???rozpieszczasz tych swoich gosci zawsze tak??
OdpowiedzUsuńAleż napiekłaś pysznośc!
OdpowiedzUsuńAż mi sie piec zachciało...lecę zrobic biszkopt z wiśniami...
Viridianka ,mam nadzieję ,że są szczęśliwi na gościnie u mnie :)
OdpowiedzUsuńGosi@ ,raczej zawsze tak :D goszczę
Hm ,chętnie bym otworzyła dość pokaźna domową cukiernię z piekarnią :)
Kass, ślicznie dziękuję
a biszkopt z wiśniami ,hm pychotka
Margot, jestes niezwykła :)
OdpowiedzUsuńto z morelami bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńwy to wszystko zjedliście?
Ania***
OdpowiedzUsuńAga-aa,tak wszystko :P 12 osób zawsze to jadło :)
Czyli jedno ciasto na jedno rozkrojenie było najczęściej
Tez bym chciała być Twoim gościem:) Takie pyszności!
OdpowiedzUsuńMargot, ależ Ty rozpieszczasz swoich gości :) teraz, to będe marzyła, żeby kiedyś być twoim gościem;)
OdpowiedzUsuńKasiac ,a ja z wielką przyjemnością bym ciebie gościła :))))
OdpowiedzUsuńAtina ,a wiesz ,że marzenia się często spełniają *
Alu, podziwiam. Poproszę kawałek tego z morelami ;)
OdpowiedzUsuńSzalałaś ,Alu!:)
OdpowiedzUsuńa co to za okazja była,tylko goście?:)
aaa.. no i co do tego ostatniego ciasta,to ja ostatnio podobne robiłam-ale na zimno,bo upał był:)
Pozdrówka.
Ptasiu* ,proszę się częstować
OdpowiedzUsuńOlciaky , oj szalałam
Goscie byli ,a tak na dzień i noc z drugiego końca Polski
wiśniowe ,robiłaś tak?
Tak ,tak wiśniowe;)
OdpowiedzUsuńA dokładniej taki torcik na zimno z czekolada i wiśniami:)
mm..
Alu, ale szalenstwo - czy ja dobrze licze, ze upieklas 8 ciast jednego tygodnia? Nie zamierzam Cie pobic, z checia zas wpadlabym na te "trzy mleka" :-)
OdpowiedzUsuńAlu, zrobilam "3 mleka" - Lukasz podsumowal: "to ciasto ma moja pelna akceptacje" - dziekuje Ci za pomoc z mlekiem, p y c h o t a :-)
OdpowiedzUsuń