wtorek, 30 czerwca 2009

Wareniki z owocami i gotowane na parze



Oto przepis na Warenki , takie kluski, pampuchy na parze, ale nie na drożdżach, a na sodzie
Hm, wydaje się mi, że są bardziej puszyste od tych drożdżowych i zdecydowanie robi się je szybciej. Przepis pochodzi od Janki z forum Cin cin. A kto bywa na tym forum to pewnie wie, że Janka wstawia na forum tylko znakomite przepisy! Jance bardzo dziękuje , bo ten przepis jeszcze nie raz zostanie wykorzystany w mojej kuchni.



Wareniki z owocami i gotowane na parze

-1 jajko

-0,5 l kefiru

-szczypta soli

-łyżeczka sody

-mąka(około 4 szklanek)

-truskawki ,jagody

Wyrobić ciasto, formować pierożki nadziewając je uprzednio truskawką(łyżeczką jagód) i gotować na parze przez 5 minut.

Można polać masłem lub musem truskawkowym- truskawkowe lub musem jagodowym –jagodowe



Autorką przepisu jest Tania(Izbushka)

22 komentarze:

  1. wyglądają bardzo smacznie, jesli w smku są choc troszke podobne do knedli to z checia bym zasmakowala i koniecznie z jagodami:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne kluchy, czy w smaku npodobne bardziej do klusek na parze czy do knedli?

    OdpowiedzUsuń
  3. Viridianka,one są pyszne
    Kass, mi bardziej przypominają kluski na parze tylko są bardziej jakby piankowe ,no nie wiem jak to napisać ,pyszne są i tyle :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No prosze! Moje ukochane kluski na parze z soda :) Tez chetnie skosztuje :)

    Pysznie wygladja Margot! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W życiu tego nie jadłam! Z sodą to ja znam pieczone i smażone placki, ale parowańce? ... Hm, czemu nie?

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię drożdżowe kluchy na parze, z soda jeszcze nie próbowałam. Szybsze, na pewno spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam takie słodkie kluchy :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Polka ,tak zgadzam się :)
    Bea ,moja ciocia robi takie na parze(ja tez )i jest to jej koronna potrawa, ale te to takie bardzo szybkie i naprawdę pyszne kluski na parze .Polecam ,polecam
    An-na, tez tak pomyślałam ,a że Janka ma znakomite przepisy :)
    Grazyna ,spróbuj po one w mig są w porównaniu do tych drożdżowych
    Asiejka :))))

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę przyznać, że zaciekawił mnie ten przepis :) Wpisuję go do kolejki przepisów oczekujących na realizację :). Kluchy wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ania,dziękuje za komentarz i naprawdę polecam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajniutkie są! Muszą być pyszne takie kluchy z owocami! :)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Margot, normalnie jestes niesamowita, juz powoli nie nadazam z czytaniem! Bardzo fajne te bulki, czyli prosciej sie je robi niz te drozdzowe, a smakuja podobnie tak?

    OdpowiedzUsuń
  13. tak bardzo podobny(ciut tylko bardziej piankowe takie ) a o wiele szybciej się robi

    OdpowiedzUsuń
  14. Jejka!
    Jestem mile zaskoczona szybkością tego przepisu.Szczerze- nie myślała,że to coś jest tak szybkie w przygotowaniu:)
    Pozdrówka
    ii.. dziękuje za udział w akcji:*

    OdpowiedzUsuń
  15. Olcieky :) tzn ,ze się skusiłaś?

    OdpowiedzUsuń
  16. Margotko, czy je trzeba koniecznie nadziewac?
    jak robisz drozdzowe?

    OdpowiedzUsuń
  17. Kinga , chcesz mój przepis na drożdżowe tak?
    Myslę ,że bez nadzienia tez będą pyszne np do sosów

    OdpowiedzUsuń
  18. bardzo prosze :)
    bo ja wlasnie walcze z drozdzowymi, a Twoj przepis na pewno jest swietny.

    OdpowiedzUsuń
  19. ...zaciekawił mnie ten przepis,ze względu na czas przygotowania (czasami robię buchty drożdżowe), a ten jest błyskawiczny...ciekawość zamieniłam w czyn i zaserwowałam je dzisiaj domownikom, przyznam,że nie rozczarowałam się, ciut modyfikowałam przepis, tak gwoli zdrowotności 1 szklanka mąki zwykłej została zastąpiona pełnoziarnistą plus garstka otrąb pszennych, nadzienie tarte jabłko ze szczyptą cynamonu, całość polałam masłem ghee...parowałam ok. 20 minut, ale myślę,że to przez mąkę pełnoziarnistą...reasumując -przepis wart polecenia :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Incognito, bardzo mnie cieszy ,że przepis się przydał , tak ten wydłużony czas parowania to mąka pełnoziarnista i nadzienie jabłkowe potrzebują ciut więcej czasu niż sama jasna mąka i truskawki
    Ja tez czasami robię buchty( te pieczone) i takie pampuchy na parze, uwielbiam je :D
    Ale te szybciutkie też są fajne , prawda?

    OdpowiedzUsuń