wtorek, 30 czerwca 2009
Wareniki z owocami i gotowane na parze
Oto przepis na Warenki , takie kluski, pampuchy na parze, ale nie na drożdżach, a na sodzie
Hm, wydaje się mi, że są bardziej puszyste od tych drożdżowych i zdecydowanie robi się je szybciej. Przepis pochodzi od Janki z forum Cin cin. A kto bywa na tym forum to pewnie wie, że Janka wstawia na forum tylko znakomite przepisy! Jance bardzo dziękuje , bo ten przepis jeszcze nie raz zostanie wykorzystany w mojej kuchni.
Wareniki z owocami i gotowane na parze
-1 jajko
-0,5 l kefiru
-szczypta soli
-łyżeczka sody
-mąka(około 4 szklanek)
-truskawki ,jagody
Wyrobić ciasto, formować pierożki nadziewając je uprzednio truskawką(łyżeczką jagód) i gotować na parze przez 5 minut.
Można polać masłem lub musem truskawkowym- truskawkowe lub musem jagodowym –jagodowe
Autorką przepisu jest Tania(Izbushka)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wyglądają bardzo smacznie, jesli w smku są choc troszke podobne do knedli to z checia bym zasmakowala i koniecznie z jagodami:))
OdpowiedzUsuńBardzo fajne kluchy, czy w smaku npodobne bardziej do klusek na parze czy do knedli?
OdpowiedzUsuńViridianka,one są pyszne
OdpowiedzUsuńKass, mi bardziej przypominają kluski na parze tylko są bardziej jakby piankowe ,no nie wiem jak to napisać ,pyszne są i tyle :)
MNIAM MNIAM MNIAM!!! :D
OdpowiedzUsuńNo prosze! Moje ukochane kluski na parze z soda :) Tez chetnie skosztuje :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygladja Margot! :)
W życiu tego nie jadłam! Z sodą to ja znam pieczone i smażone placki, ale parowańce? ... Hm, czemu nie?
OdpowiedzUsuńRobię drożdżowe kluchy na parze, z soda jeszcze nie próbowałam. Szybsze, na pewno spróbuję:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie słodkie kluchy :-)
OdpowiedzUsuńPolka ,tak zgadzam się :)
OdpowiedzUsuńBea ,moja ciocia robi takie na parze(ja tez )i jest to jej koronna potrawa, ale te to takie bardzo szybkie i naprawdę pyszne kluski na parze .Polecam ,polecam
An-na, tez tak pomyślałam ,a że Janka ma znakomite przepisy :)
Grazyna ,spróbuj po one w mig są w porównaniu do tych drożdżowych
Asiejka :))))
Muszę przyznać, że zaciekawił mnie ten przepis :) Wpisuję go do kolejki przepisów oczekujących na realizację :). Kluchy wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAnia,dziękuje za komentarz i naprawdę polecam ten przepis :)
OdpowiedzUsuńFajniutkie są! Muszą być pyszne takie kluchy z owocami! :)))
OdpowiedzUsuńMajana,tak są pyszne:)
OdpowiedzUsuńMargot, normalnie jestes niesamowita, juz powoli nie nadazam z czytaniem! Bardzo fajne te bulki, czyli prosciej sie je robi niz te drozdzowe, a smakuja podobnie tak?
OdpowiedzUsuńtak bardzo podobny(ciut tylko bardziej piankowe takie ) a o wiele szybciej się robi
OdpowiedzUsuńJejka!
OdpowiedzUsuńJestem mile zaskoczona szybkością tego przepisu.Szczerze- nie myślała,że to coś jest tak szybkie w przygotowaniu:)
Pozdrówka
ii.. dziękuje za udział w akcji:*
Olcieky :) tzn ,ze się skusiłaś?
OdpowiedzUsuńMargotko, czy je trzeba koniecznie nadziewac?
OdpowiedzUsuńjak robisz drozdzowe?
Kinga , chcesz mój przepis na drożdżowe tak?
OdpowiedzUsuńMyslę ,że bez nadzienia tez będą pyszne np do sosów
bardzo prosze :)
OdpowiedzUsuńbo ja wlasnie walcze z drozdzowymi, a Twoj przepis na pewno jest swietny.
...zaciekawił mnie ten przepis,ze względu na czas przygotowania (czasami robię buchty drożdżowe), a ten jest błyskawiczny...ciekawość zamieniłam w czyn i zaserwowałam je dzisiaj domownikom, przyznam,że nie rozczarowałam się, ciut modyfikowałam przepis, tak gwoli zdrowotności 1 szklanka mąki zwykłej została zastąpiona pełnoziarnistą plus garstka otrąb pszennych, nadzienie tarte jabłko ze szczyptą cynamonu, całość polałam masłem ghee...parowałam ok. 20 minut, ale myślę,że to przez mąkę pełnoziarnistą...reasumując -przepis wart polecenia :)
OdpowiedzUsuńIncognito, bardzo mnie cieszy ,że przepis się przydał , tak ten wydłużony czas parowania to mąka pełnoziarnista i nadzienie jabłkowe potrzebują ciut więcej czasu niż sama jasna mąka i truskawki
OdpowiedzUsuńJa tez czasami robię buchty( te pieczone) i takie pampuchy na parze, uwielbiam je :D
Ale te szybciutkie też są fajne , prawda?