piątek, 19 czerwca 2009

Bułki z figami-Weekendowa Piekarnia #36





Mich , gospodarz tej edycji Weekendowej Piekarni wybrał dwa ekspresowe wypieki –na bułki i chleb z serem .Ja już jeden zrobiłam
Upiekłam te przepyszne bułki , sa proste i bardzo, bardzo pyszne. Ja bardzo lubię niesłodkie pieczywo z suszonymi owocami i może nie jestem zbyt obiektywna z tego względu, ale bułki są takie rewelacyjne, prościutkie i szybko się je konsumuje. Nie wiem jak jest z utrzymywaniem świeżości przez bułki bo moje zostały upieczone wczoraj na obiad i po obiedzie ich nie było : )))



Przepis podaje za Michem bo dokładnie tak samo robiłam tylko mąki pszennej dałam ok. 1 /2 szklanki więcej ,bo jakieś miękkie mi ciasto wyszło


Bułki z figami
składniki na 12 sztuk

10 dag suszonych fig
1 2/5 szklanki wody
3 dag drożdży
2 szklanki mąki żytniej
1 szklanka mąki pszennej( ja dałam jeszcze ok. 1/ 2 szklanki dodatkowo)
łyżeczka soli
jajko do posmarowania( nie smarowałam)
ewentualnie mak lub sezam do posypania


Posiekać drobno figi, zagotować z wodą. Odstawić do ostudzenia (37 stopni C).
Odlać 2/5 szklanki ostudzonej wody z fig, wlać do miski. Rozetrzeć w niej drożdże, zostawić na 10 minut. Wymieszać w misce oba rodzaje mąki z solą, wlać rozmieszane z wodą drożdże i wodę z figami. Dobrze wyrobić i zostawić na 15 minut. Wyłożyć ciasto na posypana mąką stolnicę, wyrobić trochę, uformować wałek i podzielić na 12 części. Formować okrągłe bułeczki. Układać na posmarowanej blasze. Zostawić na 45 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piecyk do temperatury 200 stopni C. Posmarować bułki jajkiem, posypać makiem i piec około 22-25 minut.


15 komentarzy:

  1. Piękne bułeczki zrobiłaś Margot !:) Mówisz,ze takie proste i szybkie w przygotowaniu i jedzeniu.. super!:))
    Pozdrówki serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Alicjo, piekne! Nagle zglodnialam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alunia jesteś niesamowita...! Ja dopiero myślę o tym, zeby kupić figi ;)
    Pozdrówka:*

    OdpowiedzUsuń
  4. Alcia cudo! :) Ale ze ani jednej mi nie zostawilas to Ci nie wybacze :P

    OdpowiedzUsuń
  5. o tak one czyli bułki były pyszne ,kuszące ,przepyszne.....
    Bardzo polecam !

    OdpowiedzUsuń
  6. Bułeczki wyglądają pysznie. bardzo pysznie:) Ja dzisiaj robię do nich podejście:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Alu, piękne! Jak to zrobiłaś, że Twoje taką gładką skórkę mają? :) Moje bardziej takie chropowate wyszły. Natomiast zgadzam się co do joty co piszesz o ich smaku: są rewelacyjne! przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Atina i jak się udały?
    Aga-aa:)))
    Małgosia ,widziałam twoje ,są porażająco piękne

    OdpowiedzUsuń
  9. Margot, ja zrobiłam je wczoraj, są przepyszne! :) Wpis chyba zrobie dopiero jutro. Mogę jutro?
    Pozdrówki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Majanka pewnie że możesz,ja i tak robię we wtorki podsumowanie :))))

    OdpowiedzUsuń
  11. Alu, buleczki sa idealne w ksztalcie, nie moge sie nadziwic! A do tego ten mak... ;-)

    OdpowiedzUsuń