piątek, 19 czerwca 2009
Bułki z figami-Weekendowa Piekarnia #36
Mich , gospodarz tej edycji Weekendowej Piekarni wybrał dwa ekspresowe wypieki –na bułki i chleb z serem .Ja już jeden zrobiłam
Upiekłam te przepyszne bułki , sa proste i bardzo, bardzo pyszne. Ja bardzo lubię niesłodkie pieczywo z suszonymi owocami i może nie jestem zbyt obiektywna z tego względu, ale bułki są takie rewelacyjne, prościutkie i szybko się je konsumuje. Nie wiem jak jest z utrzymywaniem świeżości przez bułki bo moje zostały upieczone wczoraj na obiad i po obiedzie ich nie było : )))
Przepis podaje za Michem bo dokładnie tak samo robiłam tylko mąki pszennej dałam ok. 1 /2 szklanki więcej ,bo jakieś miękkie mi ciasto wyszło
Bułki z figami
składniki na 12 sztuk
10 dag suszonych fig
1 2/5 szklanki wody
3 dag drożdży
2 szklanki mąki żytniej
1 szklanka mąki pszennej( ja dałam jeszcze ok. 1/ 2 szklanki dodatkowo)
łyżeczka soli
jajko do posmarowania( nie smarowałam)
ewentualnie mak lub sezam do posypania
Posiekać drobno figi, zagotować z wodą. Odstawić do ostudzenia (37 stopni C).
Odlać 2/5 szklanki ostudzonej wody z fig, wlać do miski. Rozetrzeć w niej drożdże, zostawić na 10 minut. Wymieszać w misce oba rodzaje mąki z solą, wlać rozmieszane z wodą drożdże i wodę z figami. Dobrze wyrobić i zostawić na 15 minut. Wyłożyć ciasto na posypana mąką stolnicę, wyrobić trochę, uformować wałek i podzielić na 12 części. Formować okrągłe bułeczki. Układać na posmarowanej blasze. Zostawić na 45 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piecyk do temperatury 200 stopni C. Posmarować bułki jajkiem, posypać makiem i piec około 22-25 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Piękne bułeczki zrobiłaś Margot !:) Mówisz,ze takie proste i szybkie w przygotowaniu i jedzeniu.. super!:))
OdpowiedzUsuńPozdrówki serdeczne :)
Alicjo, piekne! Nagle zglodnialam :)
OdpowiedzUsuńAlunia jesteś niesamowita...! Ja dopiero myślę o tym, zeby kupić figi ;)
OdpowiedzUsuńPozdrówka:*
Alcia cudo! :) Ale ze ani jednej mi nie zostawilas to Ci nie wybacze :P
OdpowiedzUsuńKurcze zjadło by się taką
OdpowiedzUsuńwygladają bardzo kusząco
OdpowiedzUsuńo tak one czyli bułki były pyszne ,kuszące ,przepyszne.....
OdpowiedzUsuńBardzo polecam !
Bułeczki wyglądają pysznie. bardzo pysznie:) Ja dzisiaj robię do nich podejście:D
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na banner :)
OdpowiedzUsuńAlu, piękne! Jak to zrobiłaś, że Twoje taką gładką skórkę mają? :) Moje bardziej takie chropowate wyszły. Natomiast zgadzam się co do joty co piszesz o ich smaku: są rewelacyjne! przepyszne!
OdpowiedzUsuńAtina i jak się udały?
OdpowiedzUsuńAga-aa:)))
Małgosia ,widziałam twoje ,są porażająco piękne
Margot, ja zrobiłam je wczoraj, są przepyszne! :) Wpis chyba zrobie dopiero jutro. Mogę jutro?
OdpowiedzUsuńPozdrówki:)
Majanka pewnie że możesz,ja i tak robię we wtorki podsumowanie :))))
OdpowiedzUsuńAlu, buleczki sa idealne w ksztalcie, nie moge sie nadziwic! A do tego ten mak... ;-)
OdpowiedzUsuńBasiu :))))
OdpowiedzUsuń