niedziela, 10 maja 2009

Ciasto piernikowe z rabarbarem



Piernik z rabarbarem? A czemu nie!
Pierniki można piec cały rok, ba ja bardzo zalecam ich pieczenie w każda pogodę .
A nie uważacie, że rabarbar jest zdecydowanie za krótko dostępny dla kupujących i go używających? Bo ja tak. Ale też jest sezon na rabarbar , a od rana u mnie pada i jakoś tak zimno to pomyślałam, że piernik można upiec z…rabarbarem. Ciasto jest pyszne i raczej nie słodkie, a kwaskowe



Przepis z What's For Lunch Honey?

Ciasto piernikowe z rabarbarem

300 g maki
200-350 g rabarbaru, pokrojonego w plastry
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki zmielonego cynamonu
½ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
½ łyżeczki zmielonych goździków
½ zmielonych nasion kolendry
1 łyżeczka mielonego imbiru
140 g masła
100 g cukru ciemny Muscovado
250 g syropu klonowego
2 jajka
1 łyżeczka sody spożywczej
200 ml wody

1. Piec rozgrzać do 160-180 stopni C. Kwadratowa foremkę o boku 20cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Do miseczki przesiać mąkę , proszek do pieczenia i przyprawy.
3. W misce ubić mikserem masło z cukrem aż masa będzie puszysta, wlać syrop klonowy i ubijać z 1-2 minuty.
4. W rondelku zagotować 200ml wody ,do wrzącej wsypać sodę (pieni się! ), a następnie powoli cały czas ubijając wlać do mieszanki masła, cukru i syropu.
5. Dodać mąkę z proszkiem oraz przyprawami i ubić, dodać 2 jaka i chwile ubijać aż się połączą z masą.
6. Wlać ciasto do foremki na wierzchu ułożyć rabarbar i piec ok. 50-60 minut, aż patyczek będzie czysty.
7. Wyjąc z piekarnika ,studzić 10 minut w formie a później na kratce
Smacznego

21 komentarzy:

  1. MArgot, rewelka! :)))
    Z piernikiem to dziwna sprawa... Nigdy nie jadłam go poza świętami. A tu się okazuje, ze i wiosną można! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No wlasnie, czenmu nie?! Wyglada swietnie :)
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam piernika,ale jakoś tak zarezerwowałam go sobie na okres zimowy,ale to może i lepiej? W sumie miło jest żyć z przeświadczeniem,że jada się go tylko w danym okresie w roku:)
    Ps: Ale Twój kusi!:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Za piernikiem nie przepadam a rabarbaru jeszcze w tym roku nie jadłam.
    Czas już na niego, ale nie w takim połączeniu, chociaż Twój piernik wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne połączenie, podoba mi się, wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu, ja się przyznam ,że piernik mogę jeść o każdej porze roku Chociaż to chyba nie jest taki prawdziwy piernik ,bez miodu jest:)
    Ale bardzo mi smakuje
    Bea,tak zgadzam się ,czemu nie :)
    Olciaky , mnie tez kusił ten przepis i jak widać skutecznie
    Agatko ,tak na rabarbar najwyższy czas:)
    Kass, mi bardzo smakuje to nietypowe na pozór połączenie

    OdpowiedzUsuń
  7. Droga Alu ja zabraniam Tobie wyszukiwania nowych przepisow! Zycia mi nie starczy, zeby to zrobic :)) Bardzo, ale to bardzo podoba mi sie zestaw przypraw w tym ciachu :)
    Buzi:*

    OdpowiedzUsuń
  8. Zamiast upiec ciasto z rabarbarem - ja po blogach biegam... Może to i zdrowiej? ;)
    Ciekawe połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  9. Alu skoro tak lubisz pierniczki to zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Polka ,no nie wiem :DDDD Obiecać ,bym obiecała ,ale pewnie bym nie dotrzymała słowa :D
    An-na ,hm pewnie masz rację ,że zdrowiej ,przyjemne zajęcie to też jest ,ale brak zapachu :DDD

    OdpowiedzUsuń
  11. Aga-aa a w Toruniu można gdzieś kupić takie klasyczne drewniane formy do formowania pierniczków?
    Bo wtedy to bym naprawdę się wybrała do ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ojej,ale fajowe ciacho!!! zostal jeszcze kawaleczek???? :)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Gosia ,mam jeszcze pół :)

    OdpowiedzUsuń
  14. widze, ze pomysl wszystkim sie podoba, to i ja dolaczam do grona zainteresowanych :-))

    OdpowiedzUsuń
  15. intrygujący pomysł :) piernik i rabarbar, nigdy takiego ciasta nie jadłam, ale z pewnością bym spróbowała, bo pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  16. Margot, tu w 100% popieram Zawszepolke :-)
    Wspaniale to ciasto, podoba mi sie muscovado i wszystkie przyprawy po odrobinie, zdecydowanie powinno sie zakazac sprzedazy "przyprawy do piernikow" (wiem, jestem pro-slowfood:).
    Usciski!

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudowianki :)Może kiedyś się skusisz
    Monsai,ja tez pierwszy raz takie ciasto jadłam ,ale zostanie u mnie już na stale ten przepis i będę wracać wiosna do niego :)
    Basia,mi też to się w tym cieście spodobało i + rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny pomysł na ciasto! :) Ja uwielbiam piernik i rabarbar, więc to połączenie to zdecydowanie dla mnie!:)))

    OdpowiedzUsuń
  19. Piernik z rabarbarem. :) Jestem pewna, że takie połączenie (zaskakujące) mogło się tylko w głowi Alicji zrodzić. :) Alu, za kreatywność piątka z plusem (pomimo, że rabarbaru nie jadam). :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Majanko i wiesz co im starszy tym lepszy,pewnie przez ten rabarbar nie można go trzymać tygodniami ,ale z 3 dni da radę :)
    Małgosiu:)to ja dziękuje za tą 5 i +
    ale wiesz mi się wydaje ,że to ciasto będzie pyszne z innymi kwaśnymi owocami wiosny i lata :)

    OdpowiedzUsuń