sobota, 9 maja 2009

Babka kresowa





Przepis wyszperała Tatter w książce Marzeny Kasprzyckiej ,,Kuchnia polska”
I postanowiłyśmy, że razem ja upieczemy. Ja upiekłam i nie żałuję jest doskonała.
Mi bardzo smakuje- połączenie gryki i migdałów to świetny pomysł
To jest moja propozycja na Tydzień Kuchni Staropolskiej zorganizowany na forum Cin cin przez Seniorkę i Małą-Mi



Babka kresowa

• 10 dag mąki gryczanej –zrobiłam z kaszy nie palonej w młynku
• 20 dag masła
• 20 dag cukru
• 4 jaja
• 10 dag migdałów(dałam takie w płatkach), szczypta soli


Masło utrzeć z cukrem do białości i dodawać po łyżce mąki i po jednym żółtku, stale mieszając.
Wsypać migdały obrane z łupinek i posiekane.
Następnie delikatnie mieszając, powoli dodawać ubitą na sztywno pianę z białek.
Wlać ciasto do przygotowanej formy i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni .

14 komentarzy:

  1. Alcia brak mi slow. Naprawde. Babka jest sliczna! Ty wiesz jak ja bym chciala teraz tak usiasc z Toba przy kawie i kawalktej babki? I jeszcze bysmy ze dwie Kobitki zaprosily co? :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Slicznie wygląda! :)) Fajniutki ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo oryginalny przepis wyszperalyscie :) Wierze, ze pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis:) No i wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. napiszę to co u Tatter a napisałam, ze jedyną babkę taką jadłam, była na mące pszennej i z wiśniami.
    Ta mi się bardzo podoba, bo lubię chlebki gryczane, a migdały to uwielbiam.
    Świetny prszepis wynalazłyście, naprawdę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo dziękuję :)))
    Napisze tylko ,że jest przepyszna
    Bardzo ,bardzo polecam ,tylko chyba jest ważne ,żeby zrobić sobie mąkę z kaszy niepalonej (lub taka kupić)

    OdpowiedzUsuń
  7. Doskonale wyglada. Wierzę, że dobrze smakuje. :-))) I jest coś wzruszającego w takim starym przepisie. Mnie to jeszcze dodatkowo zachwyca.

    OdpowiedzUsuń
  8. No co by nie powiedzieć, to ta mąka gryczana w cieście - to spore zaskoczenie. :) Ale zupełnie mnie nie dziwi, że na taki wypiek właśnie Ty Alu się zdecydowałaś. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Krokodyl, bardzo dobrze smakuje ,i mnie też pociągają stare ale jare przepisy ,bardzo :D
    Małgosiu ,a dla mnie wielkim zaskoczeniem ,że to tak pysznie smakuje ,w cale nie jak kasza gryczana ,a tak wytwornie ,jest bardzo mokra ,pyszna po prostu
    Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mmmm...pyszna musi być, bardzo fajny przepis-dodatek migdałów myślę bardzo wzbogacił smak tej babeczki!...a mnie dzisiaj dopadł leń i nic nie piekę...chyba skoczę do Ciebie na kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  11. fiu, fiu... musi ciekawie smakować, a wygląda intrygująco :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jestem na diecie,ale wspaniale jest popatrzeć na jedzonko.Jakie smaczne.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Korale Ali,serdecznie dziękuję za tak miły komentarz

    OdpowiedzUsuń