poniedziałek, 9 lutego 2009

Chleb z bananem



Przepis znalazłam u Dany na blogu Leśny zakątek Przyznaje najbardziej mnie skusił ten banan jako składnik. Chleb jest wilgotny ,pachnący ,bardzo smaczny .Polecam
Ja zrobiłam z 1/2 porcji ,tylko banana dałam tyle co w całej porcji.



Chleb z bananem
Składniki:
• 340g ciasta zakwaszonego z mąki pszennej razowej (z 2 łyżek zakwasu, maki razowej pszennej i wody ,do konsystencji ciasta racuchowego, zostawić na 8 godzin)
• 150 ml wody
• 150g mąki pszennej
• 100g mąki żytniej razowej
• 1 duży banan, rozgnieciony na papkę
• Sól morska do smaku
• Sezam( ja dałam czarny) lub siemię lniane do posypania

Do zakwaszonego ciasta dodać rozgniecionego banana ,dwa rodzaje mąki i wodę oraz sól do smaku. Wymieszać porządnie ciasto i łyżką wyłożyć do uprzednio wysmarowanej tłuszczem, wysypanej sezamem keksówki , wierzch popryskać woda i posypać sezamem czy lnem. Foremkę włożyć do torby foliowej i zostawić do rośnięcia na ok. 4 godziny. Piec w temperaturze 230 stopni C. Po 10-15 minutach zmniejszyć do 200-180 stopni C i piec jeszcze ok. 40-45 minut ,wyjąc i wystudzić po wyjęciu z foremki

11 komentarzy:

  1. Margot, Twój chlebuś jest ładniejszy od mojego,cieszę się.

    OdpowiedzUsuń
  2. oj bardzo kuszący ten banan :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dana ,trochę przesadzasz ,ale i tak jest mi bardzo miło :)
    Ugotujmy, tak banan mnie skusił i nie żałuję

    OdpowiedzUsuń
  4. ja jakoś banana w pieczywie nie toleruję, nie wiem czemu,
    ale Twój chlebek ma śliczny miąższ

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawy przepis:) lubię wypieki z bananami, ten chlebuś na pewno by mi smakował. A ja dzisiaj piekłam babkę z bananami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Margot chlebek wygląda bardzo smakowicie:) Ty masz dobrego nosa do pysznych chlebków:) Muszę go sobie wpisać na listę;) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie ładne dziurki! I widać, że wilgotny miąższ. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny chlebuś :) Pewnie pyszny :)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Aga-aa- ten banan nie jest tu tak mocno wyczuwalny ,ale ja lubię wypieki bananowe
    Kasiac .jest też taki łatwy ,że chyba prościej nie można upiec chleb na zakwasie
    Atina .mam nadzieje ,że go kiedyś tez zrobisz
    Liska, dziękuje
    Majana,pyszny

    OdpowiedzUsuń
  10. a powiedz mi ile wzięłaś mniej więcej wody i mąki, bo ja zielonego pojęcia nie mam jak wygląda ciasto racuchowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aga ,wody tak w stosunku 1:1 do wody ,no może ciut więcej tej wody
    Zresztą jak weźmiesz ciut gęściejsze czy rzadsze to nie ma znaczenia

    OdpowiedzUsuń