sobota, 8 listopada 2008

Chleb oliwkowy





Chleb ten upiekłam w ramach
Weekendowej piekarni odcinek 6
Gospodyni tej edycji Aaricia właścicielka blogu Niebieskie Migdały wybrała przepis na chleb bardzo łatwy i bardzo aromatyczny z dużą ilością oliwek .Chleb ma bardzo chrupiącą skórkę i jest bardzo smaczny ,my zjedliśmy go z serkiem kozim. Oliwki dałam małe, zielone ,ważyły ok. 120g po dokładnym odsączeniu na warstwie papierowych ręczników przez ok.2 godzimy .Przepis cytuje za Aaricią



Chlebki bardzo polecam !

Chleb oliwkowy
Olive Bread autorstwa Carol Field. Przepis pochodzi ze zbiorów nowojorskiej szkoły De Gustibus, (w której autorka była jedną z wykładowczyń) wydanych w formie książki, którą dostałam od mojej drogiej przyjaciółki na urodziny :)

"Ten chleb w zasadzie trudno zrobić ręcznie, ponieważ oliwki muszą być wystarczająco wygniecione aby uwolniły swój aromat do chlebowego ciasta. Malakser robi to idealnie."-C.F.

• 3/4 filiżanki (cup) cieplej wody (40-45 st.Celsjusza)
• 3 1/2 łyżeczki drożdży instant
• 1/4 filiżanki (cup) oliwy z oliwek + odrobina do posmarowania miski
• 340 g (12 ounces) zielonych oliwek sycylijskich (duże zielone oliwki o średnio zwięzłym miąższu)
lub 170g (6 ounces) małych, czarnych oliwek liguryjskich lub 170g (6 ounces) małych zielonych oliwek, UWAGA: waga dot. oliwek kupionych na wagę, z pestkami, wydrylowane będą na pewno lżejsze
• dodatkowo kilka oliwek do dekoracji
• 3 3/4 filiżanek (cups) mąki pszennej + 1/3 filiżanki do zagniatania
• 1 1/2 łyżeczki soli
• ok. 1/3 filiżanki (cup) mąki kukurydzianej



Do miski od malaksera z zamontowanym wiosłem wlać ciepłą wodę, wymieszać z drożdżami o zostawić na 10 minut.
Dodać 1/4 filiżanki oliwy i wymieszać. Dodać wypestkowane oliwki, mąkę, sól i miksować na najniższej prędkości przez 2 minuty.
Wiosła zastąpić hakami. Ugniatać na najniższej prędkości przez ok.3 minuty (dopóki oliwki będa rozgniecione i uwolnią swój aromat). Jeśli to konieczne, można dodać 1 1/2 łyżeczki ciepłej wody.
Stolnicę posypać mąką, wyjąć ciasto i zagniatać ręcznie przez 2 minuty (ciasto powinno być w miarę zwięzłe). Powinno być miękkie ale nie gładkie soft but never smooth.
Lekko naoliwić miskę, włożyć do niej ciasto, przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na 1 godzinę (lub dopóki ciasto nie podwoi objętości). Podzielić ciasto na dwie równe części, a następnie każdą część złożyć na trzy.
Na lekko omączonej powierzchni położyć jedną część ciasta, przy pomocy rąk wałkować ("turlać" :) ciasto w swoją stronę, dociskając kciukami tak aby był odpowiedni nacisk na wałek ciasta - roll the dough toward you, using your thumbs to guide the dough and create tension in the rolling process . Przy pomocy obydwu rąk uformować w kształt cygara - środek powinien być grubszy a obydwa końce trochę cieńsze. To samo zrobić z drugą połową ciasta.
Dwa arkusze papieru do pieczenia lekko naoliwić i wysypać odrobiną mąki kukurydzianej.
Umieścić bochenki na arkuszach, przy pomocy ostrego noża naciąć powierzchnię ciasta w krzyżyki. Delikatnie wcisnąć w wierzch bochenków oliwki zachowane do dekoracji. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na godzinę w zaciszne i ciepłe miejsce :)
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza.
(jeśli używasz kamienia, włóż go do piekarnika aby rozgrzać porządnie, 30 minut przed pieczeniem. wysyp go mąką kukurydzianą zaraz przed wrzuceniem na niego bochenków chleba).
Włożyć chleby do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut póki skórka nie będzie złocisto-brązowa

7 komentarzy:

  1. Chleb oliwkowy i kozi ser! Szkoda, ze nie moge wpasc na kromke ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Margot piękny Ci wyszedł chlebuś:) Ja też już upiekłam - bardzo mi smakuje:) A przy okazji chciałam zapytać, czy ten banerek już na stałe będzie towarzyszył Weekendowej Piekarni, bo jest bardzo ładny? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny wypiek Margot! I jaki rumiany!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale łaaadny! Żeby nie wiem co, w przyszłym tygodniu piekę z Wami!

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzialam go u Atniki :)
    Bardzo pyszny chlebek, pieklam podobny jakis czas temu :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Bea,rób ,on -chleb bardzo prosty i drożdżowy
    Atina ,o bardzo się cieszę :) ide go obejrzeć u Ciebie
    Aaricia ,dziękuję i za przepis i za banerek -oba wyjatkowo udane
    Kasiac ,ja będę pamiętać i przypomnę,a pieczemy już w następny weekend :D
    Notme,prawda ,ze taki chlebek to pyszna rzecz

    OdpowiedzUsuń
  7. Nawet widać, że musi być chrupiący i pyszny. Ja również piekłam z oliwkami ale na zakwasie, nawet się nie obejrzałam jak został zjedzony. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń