poniedziałek, 13 października 2008

Laugenbrezel



Czyli precel bawarski ,szybko i pysznie ! Tak rozpoczęłam Bawarski Tydzień .
Przepis pochodzi z tej strony,a tłumaczenie zrobił najukochańszy Dziad z Cin Cin
Laugenbrezel

składniki

250g maki typ 550
20g drożdży
1/2 łyżeczki cukru
0,15 l (150ml) wody
1/2 łyżeczki soli
10g masła
1l wody
1 łyżeczka sody
1/2 łyżki soli gruboziarnistej


Mąkę wsypać do miski.. Drożdże z cukrem rozpuścić w 150 ml letniej wody i wlać do mąki. Dodać sól i masło ( temp. pokojowa), zagnieść ciasto. Na lekko umączonym blacie uformować z ciasta wałek, następnie podzielić go na 6 części. Z każdej części utoczyć cienki wałeczek (o długości ok. 40cm), którego środek jest gruby, a końce cieniutkie. Z wałeczka uformować precel.
Precle zakryć ściereczką i odstawić na 10min. do wyrośnięcia.
Zagotować litr wody z soda. Zmniejszyć temperaturę do średniej. Precle pojedynczo zanurzać na 30 sek. w wodzie z soda. Wyjąć łyżka cedzakową i odsączyć.
Ważne: precle odstawić na pół godziny, żeby ostygły.
Piekarnik rozgrzać do 225°C , piec precle, na średniej wysokości piekarnika , ok. 20 min. Na koniec posmarować woda i posypać gruba solą.
Smacznego

2 komentarze:

  1. Bardzo lubie precle, wiec chyba juz czas by je zrobic w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bea ,a te mają same plusy ,smaczne ,porcja mała i ekspresowe ...

    OdpowiedzUsuń