Pyszne! Z pistacjami! Bardzo, bardzo polecam.
Przepis Doroty z Moich wypieków.
Ciasto pistacjowo – cytrynowe
200 ml mleka( u mnie napój sojowy)
80 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
świeżo otarta skórka i sok z 1 cytryny
190 g drobnego cukru do wypieków( dałam 140g)
80 g zmielonych pistacji*
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki zmielonego kardamonu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu umieścić: mleko, olej, świeżo otartą skórkę i sok z 1 cytryny, cukier. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Dodać zmielone pistacje i wymieszać. Bezpośrednio do tak wymieszanych składników przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kardamon. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę keksówkę o wymiarach górnych 23 x 11 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać(ja wyłożyłam dno papierem do pieczenia). Przelać do niej ciasto.
Ciasto pistacjowo – cytrynowe piec w temperaturze 165°C przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć ciasto na paterę, po nakłuwać patyczkiem i nasączyć świeżo wyciśniętym sokiem z jednej cytryny. Po całkowitym wystudzeniu polukrować.
Dodatkowo do nasączenia
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
Składniki na lukier cytrynowy:
1 szklanka cukru pudru
3 – 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Składniki na lukier umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Gęstość lukru regulować dodatkiem soku lub cukru pudru.
*od koloru pistacji zależy kolor całego ciasta, warto poszukać zielonych, surowych
Bajecznie wyszło!
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko, a smakuje bosko
UsuńAluś, wspaniałe ciasto, wygląda obłędnie! Mniam!
OdpowiedzUsuńKamilko dziękuję i naprawdę bardzo dobre to ciasto jest , bardzo polecam
UsuńTakie ciasto bym bardzo nabożnie jadła. Każdy kęs to przyjemność.
OdpowiedzUsuńOj tak , tak , pozdrawiam
Usuń