W tym miesiącu Ania wybrała do pieczenia takie fajne chlebki w kształcie torebek.
Pyszne, bardzo nam posmakowały. Ja na fali upiekłam jeszcze z innego przepisu te chlebki i wkrótce i te pokaże.
Aniu fajny wypiek znalazłaś na te letnie dni. U mnie rozeszły się jak świeże bułeczki bez dodatków, ale świetnie by smakowały z letnimi sałatkami, ale chyba i z masłem i jakimiś pastami.
Sierpniowa Piekarnia Amber
Ka’ak libański chleb uliczny
przepis z bloga – Mycooking Journey
1 ¾ szklanki mąki pszennej chlebowej
½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
½ łyżeczki suchych drożdży
2 łyżki stołowe cukru
1 łyżeczka soli
¾ filiżanki ciepłego mleka
ciepła woda – w miarę potrzeb do uzyskania miękkiego ciasta
1 łyżka stołowa oliwy
mleko z jajkiem do posmarowania ciasta
ziarna sezamu do posypania
Odmierz mleko i lekko podgrzej. Dodaj cukier i drożdże i dobrze wymieszaj. Przykryj miskę i pozwól mieszance wyrosnąć przez 10 minut. Pod koniec wyrastania mieszanina powinna być spieniona. Jeśli nie, drożdże nie są aktywne i będziesz musiał zacząć od nowej partii drożdży.
Ciasto zrobiłam w mikserze stojącym. Do miski miksera wsyp mąkę, sól, oliwę i mieszankę drożdżową. Używając haka do ciasta, zacznij mieszać mąkę, aż wszystko się połączy. Możesz potrzebować trochę więcej ciepłej wody, aby zrobić miękkie ciasto.
Ciasto powinno być dość miękkie, ale nie lepkie. Wyrabiaj ciasto przez około 7 do 8 minut, a następnie włóż je do wysmarowanej tłuszczem miski, aby wyrosło. Przykryj miskę i pozwól, aby ciasto wyrosło, aż podwoi swoją objętość.
Po pierwszym wyrośnięciu wyciągnij ciasto i delikatnie wyrabiaj przez minutę. Uformuj z niego kulkę i włóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem miski do drugiego wyrośnięcia. Drugi wzrost zajął mi mniej niż godzinę.
Wyłóż caisto na posypaną mąką powierzchnię. Podziel go na 4 równe kulki.
Przygotuj 2 blachy do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia.
Pracując z jednym kawałkiem ciasta, spłaszcz je i uformuj w kształt łezki. Zachowaj grubość ciasta do około 1,5 cm. Moje ciasto było rozwałkowane na około 15 cm długości.
Za pomocą foremki do ciastek wytnij pierścień z wąskiej części rozwałkowanego ciasta. Lekko pociągnij ciasto, aby wydłużyć kształt i ułóż je na przygotowanej blasze do pieczenia.
Powtórz to samo z resztą ciasta, umieszczając 2 sztuki na blasze.
Przykryj blachy i odczekaj 30 minut, aż uformowany chleb będzie lekko spuchnięty.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Do upieczenia chleba użyłam pary. Aby wytworzyć parę, umieszczam aluminiową tacę wypełnioną do połowy wodą na najniższej półce piekarnika, gdy się nagrzewa. Woda też się nagrzewa, a w piekarniku jest wystarczająco dużo pary, gdy jesteśmy gotowi do włożenia chleba.
Kiedy chleb jest już wyrośnięty, posmaruj go mieszanką jajka i mleka lub po prostu użyj mleka do posmarowania chleba. Posyp sezamem.
Gdy piekarnik się nagrzeje, piecz po jednej blasze przez około 10 do 12 minut, obracając raz chleb, aby uzyskać równomierne pieczenie. Po upieczeniu chleb powinien mieć złotobrązowy kolor.
Dziękuję za wspólne pieczenie.
Wypieki na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Alicji
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Weekendy w domu i ogrodzie
Piękne torebki chlebowe. A jakie pulchne. Dziękuję Alu za wspólne pieczenie w sierpniu.
OdpowiedzUsuńTaki dzień Aniu, rosły jak szalone
UsuńAniu dziękuje za świetny przepis
Alu pięknie wygląda Twój ka'ak i jestem bardzo ciekawa, co jeszcze upiekłaś z tego ciasta. Pozdrawiam serdecznie M
OdpowiedzUsuńMałgosiu dziękuję
UsuńMałgosiu upiekłam te chlebki z innego jeszcze przepisu, te z dodatkiem sody, te
https://www.196flavors.com/kaak/
Cudne chlebki i takie inne od pozostałych :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie. Serdecznie pozdrawiam :)
Dziękuję , a inne , bo nie chciało się mi wycinać otworów i dziurki zrobiłam palcami trochę rozciągając :D
UsuńPozdrawiam i ja
Aluś, Twoje pięknie upieczone, ja żałuję, że upiekłam z jednej porcji bo tak szybko zniknęły.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne sierpniowe chwile!
Kamilka dziękuję, ja upiekłam z jednej ,ale zaraz na drugi dzień upiekłam z innego przepisu
UsuńI ja dziękuję , buziaki śle
Wspaniale smakowity miękisz i ogromna ilość sezamu - muszę sobie upiec :)
OdpowiedzUsuńdziękuje, bardzo polecam bo pyszne
UsuńPulchniutkie i puszyste, śliczne!
OdpowiedzUsuńJuż niedługo i ja będę się nimi cieszyć. :)
Magda pyszne są warto , ja robiłam ciut inne tez, chyba jeszcze smaczniejsze ,ale tylko chyba :D
UsuńMuszę się zebrać i je pokazać
Świetny chleb. Wygląda naprawdę rewelacyjnie. Dobrze wypieczone.
OdpowiedzUsuńMój blog: https://korkbutik.se/produkt/sjalvhaftande-korktavla-12-mm-grovkornig