czwartek, 10 czerwca 2021

Chleb razowy żytnio-jaglany




Bardzo prosty i bardzo smaczny chleb ze strony Wiesi -Zapach chleba. Jeśli lubicie chleby żytnie to Wam posmakuje tak jak mi.

Chleb razowy żytnio-jaglany

400 g ciasta potrójnie zakwaszonego
370 g wody
15 g soli
400 g maki żytniej razowej
120 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej

Ciasto zakwaszone rozprowadzić za pomocą łyżki w cieplej ale nie gorącej wodzie. Dodać sól i kasze jaglana. Wymieszać tak, aby kasza rozproszyła się w zawiesinie.

Dodać mąkę i wyrobić krótko jednolite ciasto.

Przełożyć do formy pokrytej dobrym, nie przywierającym papierem do pieczenia.

Pozostawić do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.

Nagrzać piekarnik do 240 stopni.

Gdy chleb dorośnie do brzegów formy, spryskać powierzchnię bochenka wodą, wstawić chleb do piekarnika. Po 15 minutach obniżyć temperaturę do 210 stopni i piec jeszcze 25-30 minut.


 

4 komentarze:

  1. Ach zjadłabym takie pyszne kromeczki. Chlebek cudowny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój wyszedł strasznie mokry w środku, jeszcze dopiekam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a kaszy nie było za dużo? Chleby żytnie niby łatwe a chimeryczne są

      Usuń