sobota, 29 maja 2021

Country baguttes czyli takie wiejskie bagietki




2006 roku kupiłam sobie Home Baking, oczywiście przez forum cin cin, na którym kwitło wtedy wspólne pieczenie pieczywa, ale po co komu amerykańska książka jak nie zna angielskiego, no po co?
Do tej pory ,,przetłumaczyłam" (bardzo swobodny przekład ) 1 (słownie JEDEN) przepis, ale te bagietki są albo tak smaczne, albo mi tak smakują bo ,,moje” Mniam
To się dzielę



Country baguttes

Poolish

1 szklanka wody
1/4 łyżeczki suszonych drożdży (ja daję instant)
1 szklanka mąki (u mnie była z Lubelli
Wymieszałam w misce ,włożyłam miskę do cienkiej reklamówki i zostawiłam na 24 godziny(można do 36 godzin)


Chleb


2 łyżki ziarna amarantusa-zalać woda na 10 minut, odcedzić na sitku
1 1/2 szklanki letniej wody
1/2 szklanki mąki gryczanej (mielę kaszę niepaloną )
4 1/2-6 szklanek mąki (najczęściej ta Lubella luksusowa oraz 1 szklanka krupczatki)-u mnie tak 5-5 1/2 szklanki mąki wychodzi
2 łyżki sezamu
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka soli
Do dużej miski wlewam wodę i rozpuszczam w niej Poolish. Dodaję mąkę gryczaną i mieszam łyżką drewnianą .Dodaję 1 szklankę tej krupczatki i mieszam na gładkie ciasto .Wsypuję amarantus, ziarno sezamu ,siemienia ,sól, mieszam i wsypuję mąkę po 1 szklance aż mieszanka stanie się zbyt twarda by mieszać.
Wtedy wykładam ciasto na posypaną mąka stolnicę i wygniatam ,aż ciasto będzie gładkie sprężyste ,ma to trwać ok .7 minut
Wkładam ciasto do posmarowanej oliwą miski ,wkładam do cienkiej reklamówki ,zawiązuję i zostawiam w temp. pokojowej 12 godzin lub na całą noc
Po tym czasie bardzo jestem zdziwiona ,że tak wyrosło z taką małą ilością drożdży. Wykładam na posypany mąka blat czy stolnicę tnę 6 części, rozpłaszczam na prostokąt i roluję ,ma powstać taki wałeczek ok 35 cm długi Wyrastają w ściereczce, tak z 2 godziny ,przykryte folią.

Piekarnik z kamieniem rozgrzewam na 45 minut przed pieczeniem do 220 stopni.
Żyletką tnę bagietki w 2-3 miejscach, Spryskuję ścianki pieca i wkładam bagietki ,pieką się 15-20 minut
Studzę trochę na kratce i zjadamy


 

2 komentarze:

  1. Amarantus i kasza gryczana? Te bagietki także muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beata bardzo polecam , maja tez jeszcze jedną zaletę im brzydsze tym lepiej :D

      Usuń