W kwietniu, w Piekarni Amber piekliśmy chleb prosty, wykorzystując metodę Yudane. Ja trochę nabroiłam i do ciasta nie dodałam cukru, gapiostwo, ale końcowy efekt bardzo smaczny.
Ja upiekłam wersję i z kakao i z kawą, taki chleb smakował pysznie, szczególnie z twarożkiem.
Dziękuję wszystkim za wspólne pieczenie.
Przepis oryginalny pochodzi z bloga Bake with Paws
Chleb czekoladowy/kawowy – metoda Yudane
1 chlebek o wadze 450 g
Ciasto Yudane
70g mąki chlebowej wysokoglutenowej
70g wrzącej wody
Ciasto właściwe
280g mąki chlebowej mąki wysokoglutenowej
18g kakao w proszku
1 1/2 łyżeczki drożdży instant
36g (3 łyżki) brązowego cukru
1 łyżeczka soli
8g (1 łyżka) mleka w proszku
26g masła o temperaturze pokojowej
45 g ubitego jajka – reszta do posmarowania chleba
140 g pełnotłustego mleka – reszta 20 g do dodania później, jeśli ciasto jest zbyt suche
do posmarowania – reszta jajka + łyżka wody
Ciasto Yudane:
Do miski dodaj mąkę chlebową, zalej wrzątkiem i dobrze wymieszaj łopatką lub łyżką.
Zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na noc.
Wyjmij z lodówki 30 minut przed użyciem, aby ciasto wróciło do temperatury pokojowej.
Ciasto główne:
Wszystkie składniki (z wyjątkiem masła) i ciasto Yudane – rozerwane na kawałki, włóż razem do misy miksera. Mieszaj przez 2 minuty lub do całkowitego połączenia. Zmień końcówkę na hak i ugniataj przez kolejne 3 minuty lub do połączenia ciasta. Dodaj masło i dalej mieszaj jeszcze przez 10 – 13 minut lub do momentu, gdy ciasto stanie się elastyczne, gładkie i osiągnie stan szyby. Zauważyłam, że za pomocą ciasta robionego metodą Yudane trudniej jest uzyskać bardzo cienką szybę. Może to być spowodowane żelatynizacją skrobi. Dobrze jeśli szyba nie jest zbyt cienka, o ile ciasto ugniata się wystarczająco długo. Podczas całego procesu ugniatania kilkakrotnie zatrzymywałam mikser, aby zeskrobać ciasto z haka, aby upewnić się, że jest równomiernie zagniecione, a także aby silnik nie przegrzał się.
Ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 – 60 minut lub do podwojenia objętości. Zwykle zostawiałem go w tej samej misce i przykrywam.
Uderz ciasto, aby wypuścić powietrze. Ciasto przełóż na czystą posypaną mąką powierzchnię, a następnie podziel je na dwie równe porcje. Uformuj każdą porcję w kulkę. Spłaszcz wałkiem do ciasta.
Ciasto rozwałkuj jak szwajcarską bułkę. Spłaszcz za pomocą wałka do ciasta. Ciasto ponownie zwiń jak bułkę szwajcarską, aż uformuje się mała bułka – patrz na blogu Bake with Paws. Umieść uformowane ciasto w formie.
Pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 – 45 minut lub do momentu, aż ciasto wyrośnie do brzegu formy. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C (grzałka górna i dolna) lub 170 (tryb termoobiegowy) 10-15 minut przed pieczeniem. Posmaruj ciasto jajkiem i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 25 – 30 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i pozwól mu ostygnąć całkowicie na kratce przed pokrojeniem.
Chleb z kawą:
13 g kakao
3 g kawy rozpuszczalnej
50 – 60 g tłustego mleka
W małym rondelku podgrzej mleko. Wmieszaj kawę rozpuszczalną, aż kawa się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia. Postępuj dalej tak, jak przy cieście z samym kakao- wyżej.
Chleb na blogach:
Akacjowy blog
Cake&Bread
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Weekendy w domu i ogrodzie
Alu, dodałam cukier, ale chleb nie był słodki. Cieszę się, że udało Ci się dołączyć do kwietniowej Piekarni. Do upieczenia.
OdpowiedzUsuńJa to przez gapiostwo nie dałam, ale mimo tego i tak pyszny , an tej włoskiej mace rósł jak szalony
UsuńKawa też chodzi mi po głowie ;) i myślę że bez cukru też musiał ciekawie smakować!
OdpowiedzUsuńKawa i chleb(tym bardziej z kakao) to świetne sprawa, a brak cukru spowodował ,że pasował do wszystkich dodatków
UsuńWspaniały chlebek. Swój upiekłam tylko z kakao, ale następnym razem dodam kawę. Do następnego spotkania :-)
OdpowiedzUsuńAniu dziękuję, a dodatek kawy polecą bo świetnie razem to smakuje
UsuńBardzo ciekawa jestem smaku tego pieczywa bez cukru. Ja dodałam go mniej niż w przepisie, ale i tak jest słodki i bardziej przypomina mi chałkę niż chleb ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas :)
Badylarka, smakuje bardziej wytrawnie, bardzo smaczne
UsuńI ja dziękuję za wspólne pieczenie
Smakowicie wygląda Twój chlebek i pewnie na śniadanie był idealny. Do kolejnego razu.
OdpowiedzUsuńDziękuję, do kolejnego, pozdrawiam
UsuńAlu - wspaniały chlebek, bardzo smacznie wygląda. Miło było piec razem z Tobą, buziaki M
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu, oj tak tak miło było razem choć na odległość piec
UsuńPięknie wypieczony, pachnie kawą zza ekranu :-) Dzięki i do następnego wypieku :-)
OdpowiedzUsuńDorota, dziękuję, oj tak tak pachniał pięknie. Do następnego
Usuń